Kineziotaping a jeho využití ve sportu

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Kineziotaping je čím dál tím více oblíbenou pomůckou a to nejen pro vrcholové sportovce. Pomůže s rychlejší regenerací, ale také s rychlejším hojením po úrazech, s ošetřením jizev, nebo s kompenzací svalové dysbalance.

Je to označení pro terapeutické využití pružných (kineziologických) pásek. Jejich působení je jak lokální přímo v místě aplikace, tak reflexní přes vliv na centrální nervový systém. Jaké je hlavní využití této terapeutické techniky v rámci sportu? 

Úleva bolavým svalům a urychlení regenerace

Asi nejčastější využití kineziotapingu je v rámci úlevy namoženým svalům a přetíženým měkkým tkáním, zejména pak svalům a přidruženým strukturám. Přetížené svaly jsou totiž stažené a omezují průtok krve, lymfy a tkáňového moku. V důsledku toho pociťujeme svalovou bolest a únavu, neboť zplodiny metabolismu ve svalů dráždí nervová zakončení vedoucí právě bolestivé podněty. Aplikací kineziologické pásky docílíme odlehčení namožené oblasti. Páska svým tahem nadzvedává kůži a podkoží, čímž zvětší prostor pro cévy odvádějící odpadní látky, a pro cévy, které naopak přivádějí kyslík a živiny.

Korekce svalových dysbalancí

Snad u každého člověka se můžeme setkat s různými svalovými dysbalancemi, které jsou způsobené nevhodnými pohybovými návyky během dne, v práci i při sportu. Na jedné straně nacházíme přetížené a zkrácené svaly, na straně druhé pak svaly oslabené. Hlavní je odstranit a upravit vadný pohybový vzor úpravou nastavení těla. Přesto nám zde může kineziotaping pomoci. Vhodně zvolenou technikou a aplikací můžeme docílit relaxace přetížených svalů a naopak aktivizaci svalů oslabených. Aplikace se liší ve směru tahu pásky a v intenzitě natažení. 

Pooperační nebo poúrazové stavy

Po operacích a úrazech kineziotaping nejčastěji používáme k rychlejšímu vstřebání hematomů (modřin) a k redukci otoků. Princip fungování je stejný jako při aplikaci na namožené a unavené svaly. Díky nadlehčené kůži může krev a další tekutiny rychleji a snáze cirkulovat. V těchto případech se kineziologické pásky aplikují s minimálním natažením a jsou rozdělené na tenké proužky ideálně přes celou ošetřovanou oblast. 

Podpora stability kloubů

Kineziotaping lze rovněž využít k podpoře stability kloubů zejména po úrazech, kdy poměrně dlouho trvá, než se stabilita kloubu vrátí na původní úroveň. Pásky lze aplikovat dvojím způsobem. První varianta je použití svalové techniky, která povzbudí svaly kolem kloubu a umožní jim se snáze aktivovat, a tak stabilizovat kloub. Druhou variantou je využití pásek k fixaci kloubu, jako kdybychom využívali pevného tejpu. Oproti němu ale nejsou okolní svaly omezovány ve své práci.

Autor FitPraha

Školící centrum FitPraha

FitPraha je ojedinělý koncept, který spojuje 2 základní kurzy – kurz pro fitness trenéry a kurz pro výživové poradce.

Naším jasným cílem je tvořit fitness trenéry a výživové poradce, pro které je hlavní zdraví klientů, jeho zlepšování a postupnými kroky správné nastavení klienta v jeho každodenním životě.

Naším poselstvím je předávat informace, které jsou kvalitní, aktuální a funkční. Nabízíme rovněž možnost tyto informace rozšiřovat a prohlubovat na navazujících kurzech. Zakládáme si na profesionalitě, proto naši lektoři jsou skutečnými odborníky na probíraná témata.

fitpraha.cz