Cvičením rostou prsa

Fitness
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) )

Jasně, jasně, všichni tak nějak víme, jak to s tím růstem prsou a cvičením je. Cíleným cvičením na konkrétní část těla opravdu docílíme svalové zvětšení v dané oblasti. Prostě fakt. Pokud je tedy váš cíl masivní hrudník, není co řešit. 

Pokud začínáte a nevíte si moc rady, tak není nic jednoduššího, než si vzít trenéra, který je schopen vám s tímto pomoci a nebudete se muset trápit s tím, jaký stroj zrovna použít, jak nastavit tréninkový program nebo jak ho cyklovat. 

A pokud už víte, jak na to, hurá do toho. Teď ovšem přijde něco, za co by mě spousta lidí nechala lámat v kole, ale zkuste nad tím přemýšlet – tedy, ne nad tím lámáním v kole, ale nad následující myšlenkou. 

Pokud tedy cílíte na maximální rozvoj hrudníku, jeho zapojení a napumpování, tak nedělejte bench press v rámci silových opakování, tzn. 1-5 se submaximální váhou (zátěž o něco menší než maximální). Je to cvik, u kterého dochází k příliš velkému zapojení předních ramenních svalů, tricepsů, latissimu, nohou či břicha. Tím pádem nemůže dojít k většímu izolování prsního svalu a jeho zapojení se prostě logicky zmenší.

Tím samozřejmě neříkám, že bench press byste cvičit neměli, ale je důležité si správně nastavit program a určit si priority. Jde mi o hypertrofii (zvětšení) daného svalu nebo silový trénink?

Co tedy místo toho? Rozhodně využít jiné varianty. Využijte tlaky s jednoručkami v leže. Využijme upažování, protisměrné kladky, případně odporové gumy. Díky menší váze budeme moci lépe usměrňovat pohyb tak, abychom docílili většího procítění daného svalu. Zároveň s tím budete muset strávit delší čas pod napětím – což znamená přibližně 10 a víc opakování – a tím docílíte většího napumpování a lépe sval procítíte. 

Zároveň s tímto cvičením by mělo jít ruku v ruce udržení hrudní mobility. Můžete využít foam roller, odporové gumy nebo případně mobilizační cvičení v plném rozsahu pohybu, který zvládnete. Rozhodně tuto část nezanedbávejte. 

Ovšem, vraťme se k začátku. 

V rámci tréninku, fyzického rozvoje je potřeba pokládat si otázky, které vám pomohou určit skutečný cíl. Cíl, který není ovlivněn Instagramem, lidmi ve fitku nebo vaši představou. Opravdu je cíl mít velký a masivní hrudník? Opravdu chci cvičit takto izolovaně? Opravdu chci cvičit kulturistický styl tréninku? 

Každý z nás má své priority. A pokud to chcete, je to v pořádku. Pokud to nechcete, je to v pořádku. Pokud Vás cvičení ve fitku nezajímá a chcete se bavit na fit-boxu s partou lidí, je to v pořádku. Jen je potřeba si vše zodpovědět a věnovat se tomu, co máte rádi. 

Autor FitPraha

Školící centrum FitPraha

FitPraha je ojedinělý koncept, který spojuje 2 základní kurzy – kurz pro fitness trenéry a kurz pro výživové poradce.

Naším jasným cílem je tvořit fitness trenéry a výživové poradce, pro které je hlavní zdraví klientů, jeho zlepšování a postupnými kroky správné nastavení klienta v jeho každodenním životě.

Naším poselstvím je předávat informace, které jsou kvalitní, aktuální a funkční. Nabízíme rovněž možnost tyto informace rozšiřovat a prohlubovat na navazujících kurzech. Zakládáme si na profesionalitě, proto naši lektoři jsou skutečnými odborníky na probíraná témata.

fitpraha.cz