JAK SI UŽÍT PŘEDVÁNOČNÍ ČAS A STÁLE ZŮSTAT FIT A V PSYCHICKÉ POHODĚ

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Na články s tipy, jak zůstat fit přes svátky, můžeme každoročně v tomto období na internetu narazit opravdu často. Neméně důležitý je ale čas před Vánoci, kdy se na nás nahrnou běžné povinnosti spolu s předvánočním shonem a dalšími nároky, které na sebe klademe. To vše na nás může začít vyvíjet nepříjemný tlak, který se může podepsat jak na naší fyzické, tak psychické kondici. Přinášíme Vám tedy pár tipů, jak si  předvánoční čas užít v pohodě a stále zůstat fit.

Tip číslo 1: dovolte si zvolnit

Pokud patříte mezi tu skupinu lidí, která se snaží před Vánoci co nejvíce seškrtit kalorický příjem a potit v posilovně 5x týdně krev, abyste si mohli dopřát dvojitou porci bramborového salátu a cukroví, tento tip je tu přímo pro vás. Nebuďte na sebe tak přísní, dovolte si zvolnit a uvidíte, že vaše tělo i hlava vám za to poděkují. Pokud ale na druhou stranu cvičení vyměníte za domácí práce a pečení cukroví, může se vám to vymstít úplně stejně. I v tomto případě je tedy klíčová rovnováha. Zkuste své obvyklé tréninky nakombinovat například s jógou, či Bodybalance. Obojí vám může pomoci v boji se stresem a zároveň se skvěle protáhnete. 

Tip číslo 2: nezaměřujte se na hubnutí 

Pokud vás trápí nějaká přebytečná kila, následující řádky jsou pro vás. Nechceme Vás rozhodně nabádat k tomu, abyste své cíle odkládali po svátcích nebo, jak to bývá často zvykem, začínali “od prvního” a do té doby nic neřešili a pustili se ze řetězu. Pokud vás ale stresuje, že se kvůli naplánovanému tréninku nebo striktnímu jídelníčku nemůžete sejít s přáteli na svařák nebo péct a následně ochutnávat s rodinou cukroví, nebuďte k sobě tak striktní. Uvidíte, že když nebudete vysloveně jen sedět na gauči a cpát se cukrovím a budete střídmí, žádná apokalypsa se konat nebude. Možná se vaše váha a progress pozastaví, ale odměnou vám bude psychická pohoda, zážitky s přáteli a rodinou a o tom přeci tento čas je. 

Tip číslo 3: zařaďte více pohybu na čerstvém vzduchu

Je prokázané že pobyt na čerstvém vzduchu prospívá nejen našemu fyzickému, ale i mentálnímu zdraví.  Zkuste proto část času, který věnujete pohybu, spojit s pobytem na čerstvém vzduchu. Zařadit můžete například pravidelné procházky nebo třeba s přáteli oprášit lední brusle! 

Tip číslo 4:  spánek, spánek a zase spánek

Nedostatek spánku se na nás může opravdu nepěkně podepsat, a to nejen po fyzické stránce, ale z dlouhodobého hlediska i na našem duševním zdraví. Pokud spánku ale věnujete dostatečnou pozornost, můžete se naopak těšit na spoustu energie, menší sklon upadat do splínu a lépe si  také zachováte chladnou hlavu ve stresových situacích.

Tip číslo 5: zbytečně se nestresujte

V dnešní hektické době už často zapomínáme na pravou podstatu Vánoc, která se rozhodně neskrývá v honbě za dárky, soutěžení o to, kdo zvládne napéct více druhů cukroví, kdo stihne vygruntovat celý byt a podobně (v tomto se vidí nejspíše převážně ženy)…Zkuste se ale na minutu zastavit a zamyslet se, co pro vás Vánoce vlastně znamenají. Mají pro vás duchovní, společenský význam? Představují pro vás možnost strávit čas se svými blízkými? A není toto vše přece jen důležitější, než perfektně uklizený byt a dvacet druhů cukroví za každou cenu? Vaši blízcí budou určitě mnohem raději koukat na váš spokojený úsměv než na vaše vyleštěná okna. Navíc chcete-li zůstat fit a v psychické pohodě, vězte, že nadměrným stresem si budete jen házet klacky pod nohy. Častý stres totiž může mít na fyzické i psychické zdraví člověka závažné dopady.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.