Jaký má vliv duševní zdraví na náš výkon při cvičení

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 239 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 239 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 125 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 125 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Může naše duševní zdraví ovlivnit výkony při sportu nebo ve fitness? Ne úplně – ale vaše mysl se stále může dostat do kondice a budete se celkově cítit lépe. Zjistěte, jaký je rozdíl mezi duševní zdatností a duševním zdravím a jak si vybudovat mentální svaly.

Co je to vlastně mentální zdatnost a jaký je to pocit být duševně fit?

Duševní zdatnost lze definovat tak, že máte dovednosti a postupy ke zlepšení a udržení vlastního stavu pohody a k dosažení nejlepších výkonů. Zahrnuje rozvoj základních psychologických zdrojů a uvědomění si, jak přemýšlíte, chováte se a jak se cítíte. Když jste duševně zdatní, postavíte se výzvám a cítíte se schopni zvládat změny a stres, bez ohledu na to, co každodenní život představuje. Duševní zdatnost vám umožňuje znovu se spojit s tím, co na své práci a životě milujete.

Duševní zdatnost je více než absence duševních chorob. Je to nad rámec péče o sebe. Jde o růst a myšlení, cítění a nejlepší výkon ve všech oblastech vašeho života. Duševní zdatnost se vyvíjí tak, že lidem umožňuje zacházet s duševním zdravím jako s něčím, co mohou posilovat a zlepšovat.

Když vám není fyzicky dobře, víte to – příznaky se objeví a vy víte, že je čas se vyspat (nebo se začít léčit). Když zažíváte úzkost, deprese nebo pocit malátnosti, ne vždy to víte.

Pokud jde o naše fyzické zdraví, mnozí z nás touží po něčem jiném, než aby se vrátili do „pohody“ – tedy absence nežádoucích symptomů. Víme, že i když nejsme nemocní, můžeme zlepšit svoji kondici a zdraví, abychom dosáhli cíle nebo úrovně výkonu. Naše fyzická zdatnost může být nedílnou součástí našeho požadovaného způsobu života.

Totéž může platit o našem duševním zdraví. Dobře je dobře – a to nemusí stačit. S naším duševním zdravím ani neznáme horní hranice toho, jak fit se můžeme stát. Duševní zdatnost zahrnuje myšlenku, že jednotlivci mohou vyvinout pozitivní duševní stav, který překračuje běžný stav „cítím se dobře“.

Rozdíl mezi duševní zdatností a duševním zdravím

Existuje tendence definovat duševní zdraví tím, čím není. Jinými slovy, pokud nejste duševně nemocní, musíte být duševně zdraví. Ale to je daleko od pravdy. Absence akutního duševního onemocnění neznamená, že jste v pořádku. Navzdory častému spojení s duševními chorobami se duševní zdraví týká pouze spektra stavů od nízkých po vysoké a duševní zdraví se liší od duševní zdatnosti.

Odborníci v oblasti duševního zdraví, jako jsou poradci, terapeuti a psychiatři, obecně léčí poruchy duševního zdraví a duševní choroby. Psychologické poruchy ovlivňují fungování lidí v jejich každodenním životě. Nejběžnější z nich (úzkost a deprese) jsou zakořeněny v emocích – což vede k jejich klasifikaci jako poruchám nálady. Protože emoce (strach a smutek) jsou konzistentní a závažné, začínají být oslabující. Cílem je obnovit duševní zdraví lidí na funkční základní linii.

Jak se prolíná mentální a fyzická zdatnost

Spolu s mentální zdatností je často zmiňována fyzická zdatnost nebo také fyzické zdraví. Důvodem je, že rozvíjení těchto dvou dovedností sdílí velkou část stejného procesu. Pokud chceme zlepšit svoji fyzickou zdatnost, máme mnoho přístupů. Můžeme chodit cvičit sami, s trenérem nebo se vrhnout třeba na skupinové lekce, pokud nám vyhovuje motivace ve větší skupině. Můžeme se soustředit na sílu, rychlost nebo flexibilitu. Můžeme se jít projít, nebo můžeme závodně sportovat. Každý z nás má směs fyzických aktivit, které udržují zdraví a pohodu našeho těla.

Bez ohledu na to, jaký přístup zvolíme, výhody zdravého těla se pak prolínají ve všech oblastech života. 

Existuje další důvod, proč jde fyzické a duševní zdraví dohromady. Mnoho studií zjistilo pozitivní dopad fyzického cvičení na duševní zdraví. Účinky cvičení na zlepšení nálady v kombinaci s něčím novým jsou skvělým způsobem, jak si vybudovat zdravé tělo i mysl. Rozvoj kvalitního fyzického a duševního života přináší méně stresu a pocit úspěchu. Stačí přitom tak málo, najít si alespoň 30 minut času denně a začít se hýbat.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.