Kardiovaskulární systém

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Kardiovaskulární systém je orgánový systém, který zajišťuje cirkulaci (oběh) krve v těle. Skládá se ze srdce a krevních cév. Kromě přenášení živin a plynů z jedné části těla do druhé krev také představuje určitý prostředek komunikace tím, že přenáší chemické informace ve formě hormonů ze žláz s vnitřní sekrecí do orgánů a tkání.

Kardiovaskulární systém, nebo také chceme-li oběhová soustava, má v našem těle celou řadu funkcí a úkolů. Přenáší kyslík do tkání a odvádí CO2. Rozvádí živiny z trávicí soustavy do jater (vrátnicový oběh) a z jater do orgánů celého těla. Odvádí odpadní látky do ledvin (vznik moči) a do kůže (vzniká pot). Rozvádí po těle hormony z endokrinních žláz (žlázy s vnitřní sekrecí) a teplo (čímž řídí termoregulaci). Zprostředkovává obranu organismu proti choroboplodným zárodkům – tvorbou protilátek a mechanickým zničením. Oběhová soustava vytváří a udržuje stále vnitřní prostředí.

Mezi nejčastější kardiovaskulární onemocnění patří v širším slova smyslu veškerá onemocnění srdce a cév. Patří sem např. vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, ischemická choroba dolních končetin, ischemická cévní mozková příhoda. Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti jak u žen (50 % všech úmrtí), tak u mužů (42 %). Věkově standardizovaná míra úmrtnosti je o 60% vyšší než průměr EU.

Prevenci rozvoje kardiovaskulárních onemocnění bychom neměli v žádném případě podceňovat, protože se jedná o skupinu onemocnění, která jsou nejen nejčastější příčinou úmrtí ve vyspělých částech světa, ale zároveň mohou negativně ovlivňovat celkovou kvalitu života. Základní prevence těchto onemocnění souvisí s dodržováním obecných zásad zdravého životního stylu, jako je racionální stravování, dostatek fyzické aktivity, omezená nebo minimální konzumace alkoholu a tabákových výrobků. K prevenci rozvoje a zmírnění některých symptomů souvisejících s kardiovaskulárními onemocněními může přispět i správná volba doplňků výživy.

Vždy bychom měli o naše tělo pečovat s co možná největší láskou a intenzitou. To, jak se ke svému tělu chováme, jak k němu přistupujeme o nás hodně vypovídá. Pokud budeme v našem stravování volit pestrost, dostupnost sezónních potravin (kterých je u nás skutečně velké množství), vyhneme se časté konzumaci levných polotovarů a průmyslově zpracovaných potravin, uděláme našemu tělu obrovskou službu.

Autor Jan Kratochvíl

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.