Kardiovaskulární choroby a jejich prevence

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Cvičíme, abychom vypadali dobře, byli silnější a vytrvalejší. Stravujeme se tak, abychom zapnuli své vysněné šaty nebo abychom měli svaly velké jako sám Arnold Schwarzenegger. Motivace ke cvičení a obecně ke zdravému životnímu stylu je určitě velmi důležitá a každý by měl tu svoji znát. Co by ale mělo být naší primární motivací k tomu žít zdravě? Naše vlastní zdraví a možnost užívat si života, co nejdéle to jde.

Nejspíš nebude velkým překvapením, že kardiovaskulární onemocnění jsou jednou z hlavních příčin předčasného úmrtí v Evropě a v ČR. Výše rizika, že se jedna ze srdečních chorob nebo mozkových příhod rozvine právě u nás, je u každého jedince individuální. Existují neovlivnitelné rizikové faktory, např. vyšší věk (u mužů nad 55 let a u žen nad 65 let nebo 10 let od přechodu), výskyt kardiovaskulárních onemocnění v rodině, vrozené dispozice pro zvýšenou hladinu cholesterolu apod. Jsou ale také ovlivnitelné rizikové faktory mezi které řadíme např.: kouření, nadváha, vysoký krevní tlak, sedavý způsob života, psychický stres atd. To všechno máme z velké části ve vlastních rukách. Eliminací těchto rizikových faktorů můžeme riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění výrazně snížit.

Pohyb a zdravá strava jsou tou nejjednodušší prevencí. Díky cvičení si zlepšujeme kardiovaskulární systém a prokrvení celého těla, redukujeme přebytečný tuk v těle, budujeme svalovou hmotu, zmírňujeme stres a napětí. Z výzkumů vyplývá, že stačí pouhých 30 minut aktivního pohybu denně: fitness lekce (HIIT, kruhový trénink), posilování, běh, jízda na kole, plavání, jóga, tanec, bojové sporty, chůze v rychlejším tempu apod. Náš jídelníček by měl být pestrý a rozmanitý. Energetický příjem by měl být upraven tak, abychom zabránili nadváze a vysokému krevnímu tlaku, udržovali hladinu cholesterolu na zdravé úrovni a měli dostatek energie na celý den. Strava by se měla skládat z: libového masa, ryb, mléčných výrobků, obilnin, luštěnin, zdravých tuků, ovoce a zeleniny.

Nejenom, že se díky cvičení a zdravé stravě cítíme v lepší psychické pohodě, sebevědomější a fit, ale můžeme také sami zabránit výskytu srdečním onemocněním, a dlouhodobě tak udělat něco pro sebe a své zdraví. A pokud už víme, jaké další důležité benefity pohyb a zdravá výživa přináší do našeho života, proč upouštět od zdravého životního stylu, anebo nezačít žít zdravěji právě teď?

Autor Kristýna Prachařová

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.