Zdravotní aspekty pohybového zatížení u vybraných profesí sedavého zaměstnání

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Opakované, dlouhodobé setrvávání v určité pracovní pozici s přispěním vnějších a vnitřních faktorů ovlivňuje funkční i morfologický stav tělních soustav lidského jedince. V mnoha případech mezi nejvíce postižené bezesporu patří muskuloskeletální systém. Dalšími zdravotními obtížemi, jejichž příčinou bývají negativní vlivy sedavého zaměstnání, jsou kardiovaskulární onemocnění, hypertenze, ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, angína pektoris, cévní mozková příhoda, diabetes II. typu, obezita, RSI syndrom či oční vady. Všechny tyto jmenované zdravotní obtíže lze pozorovat v důsledku dlouhodobé a často opakované pracovní polohy či práce v uzavřeném prostoru s klimatizací. Svalstvo a tělesná konstrukce člověka se vyvíjely za podmínek s převažujícím dynamickým pohybem. Valná většina kosterních svalů je proto uzpůsobena ke střídání napětí a relaxace. Takto prováděná svalová činnost je fyziologicky nejúspornější. Pouze některé svaly trupu jsou přizpůsobeny ke statické práci a trvalejšímu napětí. Avšak se změnami charakteru práce se změnilo i zastoupení statické a dynamické zátěže. V současnosti u většiny populace vyspělých průmyslových zemí převažuje statická práce nad prací dynamickou. Jednostrannému zatěžování lidského organismu často předchází svalová nerovnováha, která může způsobit funkční poruchy pohybového aparátu, jež jsou často skloňovaným problémem moderního člověka. Tyto poruchy je možno vymezit jako poruchy funkce svalů, nervů, kloubů, měkkých tkání, orgánů a orgánových soustav či celého organismu.

Také dlouhodobá statická zátěž, při které se nemění poloha těla, může způsobovat vzrůstající napětí ve svalstvu okolo páteře, jež se projeví tuhostí šíje či beder. Tyto obtíže ústí v bolest, která je šířena z tzv. trigger points do vzdálenějších míst po těle. Statickou práci je možno definovat jako dlouhodobou izometrickou kontrakci, při které svalstvo pracuje staticky hlavně při udržování polohy svého těla a končetin či při držení předmětů nadměrné hmotnosti. Ovšem vlivem svalového napětí, jež není střídáno relaxací, jsou stlačovány cévy s následkem nedostatečného přísunu kyslíku a výživových látek do svalů a nahromaděním odpadních metabolitů. Dochází také ke zvyšování nitrohrudního a nitrobřišního tlaku, jenž působí 34 mechanickým tlakem na velké cévy a zhoršuje návrat krve v žilách k srdci. V mozkové kůře jsou permanentně drážděny stále stejné nervové buňky, které řídí staticky napjaté svaly v pohotovostním režimu a postupně se kolem nich šíří zóna reflexního útlumu. Následně při statické práci dochází dřív k únavě než při práci dynamické.

Autor Matěj Štrébl

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.