POHYB JAKO PREVENCE I NÁPRAVA PROBLÉMŮ POHYBOVÉHO APARÁTU

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Pod pojmem pohybový aparát člověka si můžeme v jednoduchosti představit soustavu orgánů a tkání, díky kterým se můžeme hýbat. Do našeho pohybového systému patří kosti, svaly, vazy a šlachy – přičemž spolupráce této skupiny zajišťuje, abychom ráno vůbec vstali z postele, zvedli sklenici s vodou, nebo uběhli maraton.

To, že se o svůj pohybový aparát musíme starat, není asi třeba zmiňovat. Nicméně si připomeňme způsob, jakým si jeho správné fungování udržíme. A ani tady nebude žádným překvapením, že nejefektivnějším nástrojem je právě pohyb. Pravidelné cvičení má mnoho benefitů, a to jak ve fázi prevence, tak i pro osoby, které případně již trpí onemocněním pohybového aparátu (v takovém případě je vždy nutné konzultovat svůj stav a jeho následné léčení s lékařem, fyzioterapeutem nebo osobním trenérem). 

Výhody cvičení, které pozitivně ovlivňují fungování našeho těla, jsou následující:

  • zabraňuje ztuhlosti kloubů, napomáhá jejich promazávání
  • zvyšuje flexibilitu 
  • buduje svalovou sílu
  • udržuje či zvyšuje hustotu kostí
  • zlepšuje držení těla a rovnováhu
  • pomáhá udržet zdravou tělesnou hmotnost

Vzhledem k sedavému způsobu života, ke kterému nás doba svádí (sledování filmů, celodenní práce u počítače), můžeme snadno dojít k tomu, že naše tělo začne stagnovat a přestane být stoprocentně funkční. Projevy mohou být zpočátku velmi nenápadné – od fyzické únavy, přes bolesti zad, až po dlouhodobé onemocnění a omezení (např. syndrom karpálního tunelu, artritida).

Přitom řešení je zde nasnadě. Během pracovní doby si vyhraďte deset minut času, kdy vstanete od počítače a protáhnete se. Odpoledne se běžte projít – chůze je pro nás totiž stále tím nejjednodušším a zároveň nejpřirozenějším pohybem. Při výběru sportovních aktivit se zaměřujte na plavání, či jiné vodní aktivity. Voda vás bude během pohybu nadnášet a odbourá tak část zátěže. 

V posilovně rozhodně nezapomínejte na silový trénink – právě díky němu si vybudujete správný základ, svalovou sílu a celkovou odolnost. Zvolit můžete i aerobní aktivitu – zde však dávejte pozor, abyste vybrali takovou činnost, při které nedochází k nadměrné zátěži a nárazům právě na klouby. Přidanou hodnotou bude zároveň i posílení vašeho kardiovaskulárního systému.

Tak neseď doma a pojď se hýbat! Třeba právě s Form Factory!

Autor Darina Oktávcová

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.