Jak jíst, aby klouby a svaly fungovaly

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Bolest zad a kloubů je fenoménem této doby. Léčba těchto bolestí je složitá a dlouhodobá, ale i v tomto případě může pomoci správná strava.

První věcí, kterou bychom měli udělat, je zhodnotit naši tělesnou hmotnost. Měřítek je na to spousty, ale asi nejjednodušší je výpočet BMI. Vypočítá je jako váha (kg)/výška (m)2.

Tento výpočet není dobré aplikovat u lidí s velkým množstvím svalové hmoty, ale pro většinu populace je odpovídající. Pokud tato hodnota je na 25, jde už o lehkou nadváhu a je dobré se zamyslet, jestli by nebyla vhodná redukce.

Kloubní onemocnění

Pokud Vás bolejí kolena, lokty nebo jiné klouby, přidejte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, především vitamíny A, E, C. Z minerálních látek je vhodné přidat selen a zinek.  Přidejte tedy oříšky, obilné klíčky, mrkev, žloutek, mořské ryby a pokud máte rádi játra, klidně si je občas dejte. Jsou plné vitaminu A. 

Osteoporóza

Častým kloubním onemocněním je osteoporóza. Jde o onemocnění, při kterém dochází k řídnutí kostí. K rozvoji dochází nejvíce po 65. roku života, ale prevenci je vhodné zařadit již v mládí. Hlavním prvkem, který by se měl doplňovat je vápník. Dbejte tedy na dostatečný příjem mléčných výrobků, ze kterých se vstřebává nejlépe. K dobré využitelnosti vápníku je nezbytný i vitamín D. Ten najdete především v rybách, žloutku nebo mléku. 

Jako prevence osteoporózy je také důležitý pohyb. Přidejte tedy do svého života pravidelný přirozený pohyb, jako je chůze. Dejte si cíl ujít alespoň 8 tisíc kroků denně. 

Základem dobré regenerace a léčby jsou vždy bílkoviny. Pokud jich máme v jídelníčku nedostatek, nemá tělo z čeho brát stavební látky na obnovení tkání. Minimální příjem by měl být 1,2-1,4g/kg tělesné hmoty. Příjem se vhodný rozdělit do více porcí za den, aby byla využitelnost co nejvyšší. 

Autor NutritionPro

Prémiová krabičková dieta NutritionPro

Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.

Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz