Cvičení podporuje smysl a náplň života

FitnessHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Nedávno provedený výzkum Harvardské univerzity se zabýval vlivem cvičení a aktivního pohybu na smysl a strukturu života lidí ve středním a vyšším věku.

K jakým základním zjištěním dospěl?

  • Fyzická aktivita dává životu lidí strukturu a smysl
  • Výsledek je založen na studii zabývající se tím, jak cvičení ovlivnilo více než 18 000 mužů a žen ve středním a vyšším věku
  • Zjištění naznačují, že pohybové návyky lidí mohou ovlivnit smysl jejich života

Podle nového výzkumu dává fyzická aktivita strukturu a smysl života lidí. Studie publikovaná v časopise Journal of Behavioral Medicine zkoumala, jak cvičení ovlivnilo více než 18 000 mužů a žen ve středním a vyšším věku v USA. Vědci zkoumali údaje z aktuální studie „Health and Retirement Study“, která shromažďuje průřezová data o životech, postojích a aktivitách dospělých Američanů ve věku 50 let a starších.

Studie vedená Ayse Yemiscigil, postgraduální studentkou výzkumného programu „Human Flourishing Program“ na Harvardské univerzitě, zkoumala odpovědi lidí na otázky jako „Mám smysl pro směr a smysl života“ a „moje každodenní aktivity se často zdají triviální a nedůležité “.

Tým o několik let později přehodnotil postoje lidí, což korelovalo s množstvím cvičení a fyzické aktivity, které se mezitím věnovali. Zjištění naznačují, že pohybové návyky lidí mohou ovlivnit jejich smysl života – i když je to také naopak, protože smysl a účelnost života mělo pozitivní vliv na to, jak moc cvičili a jakým sportovním aktivitám se věnovali.

Stručně řečeno, zdá se, že ti, kteří měli na začátku studie nejtrvalejší smysl pro účel, byli s největší pravděpodobností časem aktivní – a naopak. Lidé s jasnou představou svého života totiž budou často cílevědomější a více nakloněni fyzickým sportovním aktivitám, a to díky zdravému životnímu stylu a rozmanitosti aktivit, kterým se věnují.

Jak výzkum k těmto výsledkům dospěl?

Tyto výše uvedené hypotézy byly testovány pomocí modelu panelu se zkříženým zpožděním v národně reprezentativním vzorku dospělých Američanů. 

Zvýšení smyslu života bylo spojeno s vyšší fyzickou aktivitou o čtyři roky později v návaznosti s předchozím chováním a přístupem ke sportu.

Zjištění ukazují obousměrný vztah mezi smyslem života a fyzickou aktivitou u velkých vzorků dospělých a středních a starších dospělých sledovaných v určitém časovém úseku.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.