Jak jíst v těhotenství

HealthFactoryStravování
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) )

V období těhotenství a během kojení strava ovlivňuje zdravotní stav matky i dítěte. Správnou výživou se lze vyvarovat takovým příznakům, jako jsou nezdravé zničené vlasy nebo zkažené zuby.

Úpravu jídel a příjmu energie

Je vhodné upravovat podle týdnů těhotenství, současně je důležité  nepřidávat tolik na kvantitě ale spíše na kvalitě.

Při těhotenství je důležité doplňovat živiny (sacharidy, tuky a bílkoviny), které jsou důležité pro výživu dítěte a zabránit tak podvýživě matky. Při nedostatečném vyživení není ohroženo pouze dítě, to si nakonec vezme živiny z těla matky, ale především samotná matka, u které může dojít k řídnutí kostí, kažení zubů, vypadávání vlasů, atd. Některé mikonutrienty je potřeba přijímat v takovém množství, které není možné získat pouze stravou, ale je nutné je doplňovat ve formě suplementů (například kyselina listová nebo omega 3 mastné kyseliny). Zároveň je ale důležité nepřekročit doporučenou denní dávku některých vitamínů. Například nadměrný příjem vitaminu A může mít teratogenní účinky (může způsobit potrat).

Navýšení energetického příjmu během 1. trimestru není nutné. V tomto období je plod nejzranitelnější. Právě teď je velmi důležité vyhnout se jedům, jako jsou alkohol a nikotin.

Důležité jsou vitaminy, které ovlivňují dělení buněk. Významné pro první trimestr jsou vitaminy B6, B12 a kyselina listová. Hormonální změny vedou u některých žen k nevolnosti, někdy se také mění chuť a čich. Nejlepší je jíst malé dávky vysoce hodnotných potravin: ořechy, ovoce, mléčné produkty.

Během 2. trimestru 

Je vhodné navýšení o 620-830 kJ na den. Pro představu tato energie je obsažena např. ve 150 g bílého jogurtu s 10 g mandlí nebo celozrnném dalamánku s 50 g sýru cottage.

Důležité je rovněž zásobit organismus minerálními látkami, jako jsou vápník, železo a zinek. Ve druhém trimestru přibere žena průměrně asi 6 kilogramů. Tělo si ukládá tukové rezervy pro porod a kojení.

V 3. trimestru  těhotenství 

Množství energie by se nemělo příliš měnit a tudíž pokračovat v navýšení o 300 kcal.

Rostoucí dítě potřebuje celou řadu stavebních látek: bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky a vitaminy. Mnoho žen nyní musí zvládat pocity plnosti a páleni žáhy. Proto je lepší vyhnout se „velkým soustům“ a jist raději vice malých porci v průběhu dne. Dostatek vitaminu C a omega–3 mastných kyselin posílí vaziva a zajisti jejich elasticitu při porodu.

Nejdůležitější zásadou je pravidlo pestré a vyvážené stravy s dostatečným zastoupením celozrnných výrobků, zeleniny a ovoce, libového masa, ryb, ořechů, luštěnin a mléčných výrobků.  Není vhodné se ale řídit radami našich babiček a v době těhotenství tzv. „jíst za dva“.

Autor NutritionPro

Prémiová krabičková dieta NutritionPro

Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.

Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz