V období těhotenství a během kojení strava ovlivňuje zdravotní stav matky i dítěte. Správnou výživou se lze vyvarovat takovým příznakům, jako jsou nezdravé zničené vlasy nebo zkažené zuby.
Úpravu jídel a příjmu energie
Je vhodné upravovat podle týdnů těhotenství, současně je důležité nepřidávat tolik na kvantitě ale spíše na kvalitě.
Při těhotenství je důležité doplňovat živiny (sacharidy, tuky a bílkoviny), které jsou důležité pro výživu dítěte a zabránit tak podvýživě matky. Při nedostatečném vyživení není ohroženo pouze dítě, to si nakonec vezme živiny z těla matky, ale především samotná matka, u které může dojít k řídnutí kostí, kažení zubů, vypadávání vlasů, atd. Některé mikonutrienty je potřeba přijímat v takovém množství, které není možné získat pouze stravou, ale je nutné je doplňovat ve formě suplementů (například kyselina listová nebo omega 3 mastné kyseliny). Zároveň je ale důležité nepřekročit doporučenou denní dávku některých vitamínů. Například nadměrný příjem vitaminu A může mít teratogenní účinky (může způsobit potrat).
Navýšení energetického příjmu během 1. trimestru není nutné. V tomto období je plod nejzranitelnější. Právě teď je velmi důležité vyhnout se jedům, jako jsou alkohol a nikotin.
Důležité jsou vitaminy, které ovlivňují dělení buněk. Významné pro první trimestr jsou vitaminy B6, B12 a kyselina listová. Hormonální změny vedou u některých žen k nevolnosti, někdy se také mění chuť a čich. Nejlepší je jíst malé dávky vysoce hodnotných potravin: ořechy, ovoce, mléčné produkty.
Během 2. trimestru
Je vhodné navýšení o 620-830 kJ na den. Pro představu tato energie je obsažena např. ve 150 g bílého jogurtu s 10 g mandlí nebo celozrnném dalamánku s 50 g sýru cottage.
Důležité je rovněž zásobit organismus minerálními látkami, jako jsou vápník, železo a zinek. Ve druhém trimestru přibere žena průměrně asi 6 kilogramů. Tělo si ukládá tukové rezervy pro porod a kojení.
V 3. trimestru těhotenství
Množství energie by se nemělo příliš měnit a tudíž pokračovat v navýšení o 300 kcal.
Rostoucí dítě potřebuje celou řadu stavebních látek: bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky a vitaminy. Mnoho žen nyní musí zvládat pocity plnosti a páleni žáhy. Proto je lepší vyhnout se „velkým soustům“ a jist raději vice malých porci v průběhu dne. Dostatek vitaminu C a omega–3 mastných kyselin posílí vaziva a zajisti jejich elasticitu při porodu.
Nejdůležitější zásadou je pravidlo pestré a vyvážené stravy s dostatečným zastoupením celozrnných výrobků, zeleniny a ovoce, libového masa, ryb, ořechů, luštěnin a mléčných výrobků. Není vhodné se ale řídit radami našich babiček a v době těhotenství tzv. „jíst za dva“.
Autor NutritionPro
Prémiová krabičková dieta NutritionPro
Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.
Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz