Trpíte častou únavou, nedostatkem energie, bolestí hlavy a těla?

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

I to můžou být první příznaky chronického únavového syndromu. Tato porucha nejčastěji postihuje ženy ve středním věku, avšak objevuje se i u dospívajících a dospělých osob. Chronický únavový syndrom může zapříčinit nadměrný stres, hormonální nerovnováha, oslabený imunitní systém nebo i virové onemocnění. Nejdůležitější faktor chronického únavového syndromu je vaše životní styl.

Jednotlivé symptomy se můžou u každé osoby lišit. Mezi ty nejčastější příznaky můžeme zařadit špatný spánkový režim, únavu, svalovou bolest, bolest šlach a kloubů, problémy s pamětí a soustředěním. 

Pokud se chcete chronického únavového syndromu zbavit, musíte zapracovat na jednotlivých symptomech a snažit se o jejich nápravu. Na tuto poruchu neexistuje konkrétní lék a je těžké jí diagnostikovat. Malé změny ve vaší životosprávě můžou eliminovat symptomy nebo je aspoň zmírnit. 

Snažte se dodržovat spánkový režim. Ideální doba spánku je 7-9 hodin. Usínejte a vstávejte ve stejný čas. Pokud Vám dělá problém usnout, zkuste snížit denní příjem kofeinu či jiných stimulantů. 

Dbejte na zdravou a vyváženou stravu. Doplňujte dostatečné množství vitamínů a minerálních látek. Můžete vyzkoušet doplňky stravy pro zlepšení vitality, jako například peruánská maca či ashwagandha. 

Dodržujte pitný režim. Dle obecného doporučení by měl dospělý člověk denně vypít 30-45 ml tekutin denně. Pijte především vodu, vynechte slazené nápoje.

Vyhněte se alkoholu a cigaretám. Alkohol výrazně zpomaluje váš metabolismus, což může taky vést k větší únavě a oslabení imunitního systému. 

Pohyb má na únavu pozitivní vliv. Pravidelný pohyb zrychluje metabolismus, posiluje imunitní systém, spánek a ovlivňuje i pocit únavy. Je dobré se aspoň 3x týdně věnovat nějaké pohybové aktivitě. Pohyb pozitivně působí na hormonální systém.

Zdroje: healthline.com, mayoclinic.org

Autor Jakub Wurdák

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.