Trápí vás chronická únava? Vsaďte na zdravý životní styl a pravidelný pohyb!

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Únava, poruchy spánku, zhoršená paměť, podrážděnost či bolesti hlavy a snížená fyzická výkonnost. Chronická únava se může projevovat řadou nepříjemných psychických a fyzických příznaků. Na vině může být dosud neléčené onemocnění, ale také chronický únavový syndrom nebo porucha nálady spojená se změnou ročního období. Vrátit zpátky do sedla pomůže dodržování některých zásad, mezi něž kromě zdravého životního stylu patří také pravidelný pohyb.

Projev neléčeného onemocnění

Chronická únava může být projevem momentálního psychického vypjetí či zhoršení životního stylu, ale také příznakem neléčeného fyzického nebo duševního onemocnění. Během současné pandemie onemocnění covid-19 přibývají případy chronické únavy spojené s psychickým stresem, nedostatkem pravidelného pohybu v důsledku uzavření sportovišť a fitness center, ale také s celkovým zhoršením životního stylu v důsledku zvýšené konzumace alkoholu a nezdravého stravování.

  • Pokud tento stav trvá delší dobu, zpravidla po několik týdnů až měsíců, je vhodné navštívit v první řadě lékaře. Ten pomocí různých vyšetření vyloučí únavu jako možný projev jiných onemocnění, mezi která patří například choroby jater, ledvin, autoimunitní nemoci, onemocnění štítné žlázy nebo infekční choroby.
  • S návštěvou lékaře je vhodné neotálet v případech, když je únava spojena s dalšími příznaky, například s bolestmi hlavy, nechutenstvím a úbytkem váhy, zvýšenou tělesnou teplotou, poruchami spánku v podobě nespavosti nebo nadměrné spavosti.

Chronický únavový syndrom

Jako chronický únavový syndrom je označováno onemocnění charakterizované extrémní únavou a vyčerpaností, které není možné vysvětlit jiným onemocněním. Mezi typické příznaky těchto obtíží patří kromě únavy také poruchy paměti a koncentrace, podrážděnost, bolesti hlavy a svalů, snížená fyzická výkonnost a nekvalitní spánek. Příčina nemoci není dosud známá, stejně jako její výskyt v populaci, ačkoliv se podle odhadů s chronickým únavovým syndromem potýká nemalé množství lidí.

Obdobnými příznaky se projevují poruchy nálady spojené se změnou období, tedy typicky takzvaná jarní a podzimní únava. Změna počasí spojená s rozdílem v teplotách a délce slunečního svitu může u části lidí vyvolávat únavu a zhoršenou náladu. V jarním období může být na vině také začátek pylové sezóny. Vysoké množství pylových částic ve vzduchu ale může dělat problém i jedincům, kteří alergií netrpí.

Jak se zbavit únavy?

Zbavit se běžné únavy (která nesouvisí se závažným onemocněním) není tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Základem úspěchu je mít pevnou vůli a dodržovat základní zásady zdravého životního stylu:

  • V první řadě je vhodný pravidelný pohyb, který osvěžuje nejen tělo, ale také mysl díky produkci řady hormonů a důležitých látek. Jaký druh fyzické aktivity je v tomto směru nejlepší? Na jednoduchou otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Výzkumy prokázaly příznivý efekt pravidelné aerobního cvičení, například v podobě běhání, jízdy na kole, fitness cvičení či aerobiku. V rámci boje proti únavě ale prospívá jakékoliv cvičení, které člověka baví a provozuje jej pravidelně.
  • Dále je vhodné zaměřit se na jídelníček. Ten by měl být co nejvíce pestrý a vyvážený s dostatečným příjmem vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků. Naopak pochutiny v podobě smažených a sladkých jídel by se v něm měly vyskytovat co nejméně, a to ideálně jen jako občasná odměna.
  • Není třeba zdůrazňovat, že za únavou může stát také kouření a zvýšená konzumace alkoholu. S kouřením byste ideálně měli přestat úplně, občasnou skleničkou vína či piva, ale tolik škody v organismu nenapácháte.
  • Důležitý je také pravidelný fyzický odpočinek a dostatek času na relaxaci a koníčky. Je úplně jedno, zda relaxujete u čtení knihy, poslechu hudby, nebo si zajdete na masáž. Jak se říká, žijeme jen jednou, a kromě povinností byste se měli také odměňovat.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.