Richard Trsťan – Ke sportu mě přivedlo divadlo

FitnessStories
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 81 [name] => Stories [slug] => stories [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 81 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 11 [filter] => raw [cat_ID] => 81 [category_count] => 11 [category_description] => [cat_name] => Stories [category_nicename] => stories [category_parent] => 0 ) )

Když jsem zvažoval, kde spolu tento rozhovor uděláme, první co mě napadlo, byl Vítkov. Jednak proto, že už skoro 30 let na Žižkově bydlím, ale hlavně proto, že tam teď, když je Form Factory zavřené, trávím hodně času. Začal jsem totiž běhat, abych se aspoň trochu udržoval fit. Nakonec jsem, ale za místo naší schůzky zvolil Divadlo Palace. Vysvětlím proč. 

Co pro vás znamená sport?

Jako dítě jsem se vlastně o sport vůbec nezajímal. Kamarádi běhali po hřišti za míčem, já jsem seděl doma s knížkou. I tělocvikáři mě nechávali být. Brzo zjistili, že nutit mě do něčeho, by nemělo žádný smysl.

Ke sportu a cvičení jsem se paradoxně dostal právě díky divadlu. Když režisér Petr Hruška připravoval pro Divadlo Palace inscenaci Dohazovač, do které mě obsadil, musel jsem v jedné scéně ve spodním prádle svádět Kateřinu Brožovou. No uznejte, svést Kateřinu Brožovou, to člověk prostě musí trochu vypadat. A tak jsem začal cvičit. Byly to takové hodně amatérské začátky, cviky jsem si vymýšlel sám, ale asi to úplně marné nebylo, protože krátce na to jsem dostal několik dalších rolí, ve kterých jsem se musel svléknout a režiséři přitvrzovali čím dál víc. Došlo i na striptýz a vrcholem pak byla role trenéra ve fitku. To už pak šlo opravdu do tuhého. Měl jsem ale štěstí, že Ondra Vetchý mě seznámil s Robertem Linkem a tím začala moje cesta ke cvičení. To bylo před deseti lety. Dneska už je pro mě pohyb standardní součástí mého životního stylu. Chodím do fitka i kvůli kamarádům, je to už mnohem víc než prosté cvičení a v čase pandemie jsem zjistil, jak moc mi to chybí. 

Co s vámi dělá dnešní doba

Současnost je opravdu hodně komplikovaná. Byl jsem zvyklý být v divadle téměř denně a sociální kontakty mi teď chybí asi nejvíc. Ale platí, že vždy musíme najít pozitivní pohled na svět. Já jsem trénink ve fitku nahradil během a alespoň takto se udržuji fit. Dříve mě kardio cvičení prakticky nezajímalo a neviděl jsem důvod s ním začínat. Rádi chodíme ve vyšlapaných cestičkách, neradi měníme své zvyky a častokrát nás ke změně musí život dokopat. Určitě na běhání nezanevřu a až se opět otevřou fitka, rozšířím svůj repertoár cvičení i o běh na čerstvém vzduchu.

Hlavně neztrácet hlavu a nadhled

Některé sociální skupiny postihla pandemie víc než jiné. Můj život se hodně změnil. V mém okolí si spousta lidí musela najít jiná povolání a zdaleka se nejedná jenom o herce, ale i o lidi z administrativy, technického personálu, všechny ty, které divák nevidí, ale pro divadlo jsou nepostradatelní. Přesto věřím, že se nám podaří rychle vrátit zpět a mít normální život a práci, která nás baví.

Nesmíme to vzdát, každý divadelní kus má několik dějství a toto je jenom jedno z nich.

Více o divadlu Palace na Facebooku a Instagramu

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.