Různé pohledy na detox

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Detox v posledních letech nabral na síle až z toho vznikly dva extrémy. 

Jedni tvrdí, že bez “zázračných” produktů, které jsou nezbytné k detoxu, tak ke správné očistě nedojde. Druzí popírají smysl detoxu a tvrdí, že od toho nám stačí přeci játra. 

Detoxikační procedury se staly byznysem pro celou řadu firem, které se předbíhají v tom, že jejich procedura je ta nejlepší.  Je tedy těžké se vyznat v tom, jaká procedura, nebo jaké složení produktů k detoxu si vybrat. Ne vždy ta nejdražší procedura, nebo produkty k detoxu jsou zároveň těmi nejlepšími. 

Je tedy důležité se snažit vyhledat správné a kvalitní ingredience pro daný detox. 

Jak se tělo samo detoxikuje? 

Každý lidský organismus využívá ke zbavení nepotřebných látek tyto orgány: játra, plíce, ledviny, střeva a kůži. Především játra vynikají skvělou regenerací, ale nicméně ani ony nemohou jet stále na plný výkon bez řádného “servisu”. 

Potřebují dostatek energie a živin a určitou skupinu vitamínu a minerálů. Pokud jich nemáme dostatek, nebo je správně nevstřebáváme, tak detoxikace v játrech vázne. Játra se přetěžují čištěním těla od alkoholu, léků, hormonů, přemíry fruktózy, kofeinu apod.

Samotná játra nám k očistě nestačí. Odpadní produkty odcházejí skrze střeva. Pokud máme zácpu, tak se odpadní produkty zdržují ve střevech déle, než by měly. Nevyloučené odpadní látky působí negativně na střevní mikroflóru a střevní sliznici. Snězená potrava, jakmile dojde do tlustého střeva začne být střevními bakteriemi fermentována (rozkládá se) a jejich fermentací mohou vznikat produkty prospěšné nebo naopak nebezpečné, toxické a podporující rozvoj různých onemocnění. 

Máme různé pohledy na detox

Dle tradiční čínské medicíny je jaro pro přírodu i pro naše tělo vhodné k restartování a tedy obnově. V zimě potřebuje tělo dostatek energie k tvorbě tepla a s energií šetří. Jídelníček se v zimě skládá více z těžších, tučnějších a na bílkoviny bohatších jídel. Na jaře mohou být játra unavená a potřebují znovu nastartovat. Je tedy vhodné na jaře vybírat z produktů a plodin lokálních, které jsou pro nás nejpřirozenější a obsahují nejvíce živin. Mezi vhodné potraviny u nás patří: medvědí česnek, chřest a další “zelené” potraviny. Tyto potraviny jsou bohaté na zelené barvivo chlorofyl, které je skvělým antioxidačním a prozánětlivým prostředkem. 

Jsem toho názoru, že každé tělo jako každý jedinec jsme zcela individuální, a proto je nejlepší si “ušít” detox na míru. Detox by Vám hlavně měl pomoci se cítit lépe. Neměl by se člověk trýznit a být mu detox nepříjemný. Když není nutné z vážných zdravotních důvodů držet extrémní detoxy, tak se těmto detoxům vyhýbejte, nebo pouze za asistence lékaře. Jinak může člověk skončit i na operačním sále, když se Vám žlučové kameny zablokují anebo začnou tlačit na jiné orgány.

Autor Alen Myšička

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.