Je detox organismu nutný?

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 239 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 239 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 93 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 93 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 125 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 125 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Detox neboli  očista organismu je v posledních letech veliký trend mezi ,,dietami“ kdy by Vám právě již zmiňovaný detox měl rychle a účinně pomoci zbavit se toxinů, zrychlit metabolismus a zlepšit zdraví trávicího traktu. Ale je tomu skutečně tak? Je nutné toto podstupovat? A za jakou cenu? 

Dříve než  si odpovíme na danou otázku zda je detox vhodný pro naše tělo, pojďme si rozdělit detoxikační kůru do 3 skupin:

  1. Náhrada potravin za tekutiny 
  2. Vyloučení některých potravin či celých skupin ze jídelníčku
  3. Výplach střev (klystýr či projímadla)

Detoxikační kúry jsou často branné jako zdraví prospěšné, ale není tomu tak, ba naopak mohou nadělat více škody než užitku. A tak někteří odborníci těží na lidské neznalosti a lidé si tak kupují detoxikační přípravky, mnohdy i za astronomické částky. Mezi takové přípravky patří různé ,,tabletky“, čaje, nápoje atd. Přitom se detoxu můžeme sami vyhnout a to tím, že budeme jíst zdravě tak jak je tělu přirozené. Budeme mít dostatečný příjem vlákniny, omezíme příjem přidaného cukru, průmyslově zpracovaných potravin a dostatek pitného režimu. 

Věděli jste, že pokud máte zdravá játra a ledviny, tělo pak detoxikuje samo každých 24 hodin a nepotřebujete k tomu žádné pilulky, šťávy ani jiné zázračné produkty. 

Pokud tedy chcete udělat něco pro své zdraví, vykašlete se na nějaké předražené detoxikační a očistné kůry a raději se zaměřte na zdravý životní styl a investujte do kvalitních potravin.

Autor Nikola Keprtová

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.