Jak se dát do kondice po zimě

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Na jaře má hodně lidí pocit, že se musí “očistit” od následků zimy a to se dost často pojí s potřebou pročištěním organismu. Je to ale nutné dělat? Jak detoxikace probíhá a jak funguje organismus při kontaminaci cizorodými látkami? To vše se v tomto článku dozvíte.

Častým důvodem detoxů je pocit znečištěného těla. Ve střevech je přirozené a správné, aby byla trávenina. Je to důležité kvůli osídlení střevním biomem a také kvůli peristaltice střev. Pokud máte v pořádku trávení a dostatek vlákniny, na stěnách střev se nic neusazuje, nic nehnije.

Dalším důvodem pro detox bývá potřeba zbavit se toxinů. Tím jsou myšlena “éčka” z potravin, těžké kovy, léky, produkty výfukových plynů, … Některé z těchto látek mohou být pro tělo opravdu jedovaté a nebezpečné. Ale pokud jich nepřijmete velké množství (to už pak jde o otravu), tělo se s tím umí samo vypořádat a tyto látky zmetabolizovat.

Možná vás to překvapí, ale tělo samo má mechanismy, díky kterým se samo detoxikuje. Hlavním detoxikačním orgánem jsou játra. Dále pak ledviny, lymfatický systém, kůže, plíce a trávicí soustava. Takže vidíte, že tělo se dokáže cizorodých látek a kontaminantů zbavit samo.

Detoxem, který v dobré víře provádíme, tak můžeme naopak tělu uškodit. Nedostatečný příjem energie, živin, nebo třeba odstranění obsahu střev vnějším zásahem, organismus oslabí a bude pak více náchylný k onemocnění.

Takže, jak pomoci tělu, aby lépe fungovalo, aby se vám lépe spalo a měli jste více energie? Nic nepřehánět. Jezte zdravě, pestře, občas si dejte nějakou dobrotu. Důležitý je vždy celkový poměr živin, a hlavně tělo nestresovat nesmyslnými detoxy a dietami.

Autor NutritionPro

Prémiová krabičková dieta NutritionPro

Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.

Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz