Syndrom vyhoření

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Máte pocit, že aktuální pracovní povinnosti nedokážete splnit nebo že za již splněné pracovní úkoly nejste dostatečně ohodnoceni? Dříve milovaná práce, kterou jste považovali za vám šitou na míru, vás přestane naplňovat a naopak z ní začínáte mít pocity úzkosti a deprese? Dost možná jste na cestě k syndromu vyhoření.

Burnout neboli ztráta profesního zájmu postihuje podle posledních studií zhruba třetinu české populace. Vyskytuje se zejména u pomáhajících profesí jako jsou lékaři, zdravotní sestry a sociální pracovnice, ale ve velkém měřítku také u učitelů a lidí zastávajících manažerské a vedoucí pozice. Tedy u profesí s vysokými nároky na výkon, závažnými následky v případě pochybení a v naprosté většině případů tam, kde dochází ke kontaktu s lidmi. Jelikož je syndrom vyhoření jakýmsi důsledkem mezi profesním očekáváním a realitou, mohou jím být postiženi nejen lidé, kteří danou profesi vykonávají dlouhodobě, ale především nováčci.

Syndrom vyhasnutí je destruktivním stresem, který daného člověka postihuje po psychické, fyzické i sociální stránce. Ten se od stavů úzkostí a deprese se přes únavu, vyčerpání a symptomy různých nemocí dostává až k vyhledávání samoty a odloučení od svých blízkých.

Chcete-li syndromu vyhoření předejít, je důležité pečovat o své nitro. Zdravý životní styl, pravidelný pohyb, ale i odpočinek, trávení času v přírodě, na čerstvém vzduchu a také kvalitní a dostatečné dlouhý spánek jsou základními pilíři šťastného života obecně, i toho profesního.

Pokud již ale cítíte, že to v současné práci opravdu není ono, uvědomění si aktuálního profesního vyhoření může být začátkem pozitivní změny ve vašem pracovním i soukromém životě, stačí mít oči otevřené a nebát se příležitostí, které vám život neustále nabízí!

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.