Jak zvládnout syndrom vyhoření? Jednou z možností je pravidelný pohyb!

HealthFactoryTrendy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 10 [name] => Trendy [slug] => trendy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 10 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 36 [filter] => raw [cat_ID] => 10 [category_count] => 36 [category_description] => [cat_name] => Trendy [category_nicename] => trendy [category_parent] => 0 ) )

Vyčerpání, bolesti hlavy, nespavost, vznětlivost, odkládání povinností, nechuť k práci, ale také snížená imunita a častá nachlazení. Syndrom vyhoření se projevuje řadou příznaků způsobených přetížením nervového systému dlouhodobým a nadměrným stresem. Nepříjemný problém může postihnout prakticky kohokoliv a vypořádat se s ním může být obtížné. Snížit riziko tohoto syndromu nebo postavit vyhořelý organismus na nohy lze naštěstí i díky pravidelnému pohybu.

Kdo je v ohrožení?

Syndrom vyhoření bývá popisován jako důsledek nerovnováhy mezi profesním očekáváním a realitou. Jinak řečeno se jedná o stav emočního, fyzického a psychického vyčerpání následkem dlouhodobého stresu. Nejvíce ohroženi bývají lidé pracující s lidmi nebo pro jiné lidi, například zdravotníci, policisté, učitelé, psychologové či jiní pracovníci ve sféře služeb. Ačkoliv je syndrom vyhoření spojován nejčastěji s prací v kolektivu, postihnout může prakticky kohokoliv. Vyhořet tak mohou maminky pečující o malé děti, stárnoucí rodiče nebo lidé pracující na home office. Náchylnější jsou osoby přecitlivělé, depresivně laděné, ale také jedinci se sklony k perfekcionismu a workoholismu.

Nejzrádnější je skutečnost, že proces vyhoření nevzniká náhle, ale postupně a plíživě. Nemusíte si tak všimnout varovných příznaků, dokud plamínek vašeho životního elánu úplně nezhasne. Cesta za opětovným rozdmýcháním ohně bývá složitá, ale ne nemožná.

Když vyhoří mysl i tělo

Syndrom vyhoření se projevuje širokou škálou psychických i tělesných projevů. Které patří mezi ty nejčastější?

  • V rámci psychických projevů se jedná o ztrátu motivace a nadšení, pocit bezmoci, smutku a osamělosti, nezájem o práci a prokrastinaci, depresi, úzkosti, poruchy paměti a soustředění, nespokojenost, pocity hněvu, agresivitu a cynismus.
  • Mezi nejčastější tělesné projevy patří silná únava, časté bolesti hlavy, nespavost, nechutenství nebo přejídání se, potíže se zažíváním, zvýšená náchylnost k infekčním nemocem, vysoký tlak krve, potíže se srdcem a dýcháním.

Oheň může zažehnout pravidelný pohyb

Bojovat proti syndromu vyhoření lze několika způsoby. V první řadě je vhodné vyhledat odbornou pomoc, tedy lékaře či psychoterapeuta. Skutečnost, že lidem se syndromem vyhoření pomáhá také pravidelný pohyb, určitě není žádné překvapení.

  • Pravidelné cvičení totiž ulevuje od stresu, pomáhá čistit hlavu od pracovních povinností a zlepšuje náladu tím, že při něm dochází k tvorbě hormonů, které pomáhají navozovat příjemné pocity.
  • Odborníci doporučují alespoň 30 minut fyzické aktivity denně realizované buď v kuse, nebo rozděleně do několika 10minutových intervalů.
  • Mezi vhodné aktivity patří chůze, běh, plavání, jízda na kole, aerobní cvičení (fitness, aerobik a další), tanec, jóga, taj-či nebo meditační cvičení.

V rámci boje proti syndromu vyhoření platí zejména pravidlo, že by vás aktivita měla bavit a přinášet vám pocit radosti a uvolnění. Nucení se do různých forem cvičení, které vás nebaví, může obtíže ještě zhoršit.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.