Obezita pod drobnohledem a jak s ní bojovat

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Co je obezita?

Definice obezity je zjednodušeně vyšší než obvyklá energetická zásoba uložená v tukové tkáni. Je však důležité nebrat ji pouze jako nadbytek tukové hmoty, ale především jako chronické civilizační onemocnění. Vyskytuje se především u lidí a domácích zvířat – u zvířat divokých je relativně vzácná.

Jaké jsou příčiny obezity?

Nejčastější příčinou obezity je nadměrný a rychlý přístup k potravinám, dostatek času a chuti k jídlu a nevhodná kvalita a složení potravin v poměru k nedostatku pohybu způsobeného např. leností. Kromě toho však může být obezita zapříčiněna také nedostatkem spánku, hypofunkcemi štítné žlázy, různými hormonálními nadbytky nebo nedostatky a v neposlední řadě také dědičně.

Kdo je obézní?

Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) je obezita pro Evropany definována BMI (indexem tělesné hmotnosti) vyšším než 30. Při hodnotách BMI 25–30 jde o nadváhu. Za zdravou váhu jsou považovány hodnoty v rozmezí 18,5-24,9 BMI. Obezitu pak rozdělujeme do prvního (30-34,9 BMI), druhého (35-39,9 BMI) a třetího (BMI vyšší než 40) stupně. Obezitu třetího stupně jinak nazýváme také jako obezitu morbidní.

Jak zjistím své BMI?

Je to velmi jednoduché – stačí když svou hmotnost v kg vydělíme druhou mocninou své výšky v m.

BMI = tělesná hmotnost [kg] / (výška [m])2

Pokud byste chtěli kromě hodnoty BMI znát i další parametry složení svého těla jako například procentuální podíl podkožního a viscerálního tuku, svalové a kostní hmoty atd., můžete na některých našich klubech využít služby Měření těla pomocí zařízení InBody s patentovanou technologií DSM BIA.

Jak jsou na tom Češi?

Podle statistických údajů Státního zdravotního ústavu v ČR téměř každý druhý člověk trpí nadváhou a každý čtvrtý člověk je obézní.

Jak bojovat s nadváhou?

Musíme jednoduše denně vydat více energie, než přijmeme – udržovat si tzv. kalorický deficit. Velmi důležitý je pravidelný pohyb a správné stravování. Tady je však nutné si uvědomit, že je potřeba kompletní změna životního stylu, nikoliv dočasná přísná dieta, protože ta má vždy za následek tzv. Jojo efekt. Do začátku je dobré nechat si sestavit jídelníček na míru (s tím Vám mohou pomoci naši osobní trenéři), ale jde to samozřejmě i bez něj. Nejlepší je, naplánovat si přesné časy, kdy budeme během dne jíst, abychom se naučili pravidelnosti. Ideální je jíst alespoň 5x denně po menších porcích. V podstatě jde o to, že tělu dodáváme potravu v průběhu celého dne, a to má pak menší potřebu dělat si zásoby. Stejně tak je to i s vodou – čím více vody vypijeme, tím méně si jí bude tělo ukládat.

Pokud je Vaše hodnota BMI vyšší než 30, je dobré požádat o pomoc svého lékaře. Ten posoudí nejpravděpodobnější příčinu Vašeho problému a navrhne Vám komplexní léčbu, která bude zahrnovat celkovou změnu životního stylu (tzv. kognitivně behaviorální terapii, učení vhodným stravovacím návykům a odpovídající pohybovou aktivitu) a případně i farmakoterapii (léčba pomocí farmaceutických léků). U třetího stupně obezity pak lékaři volí chirurgickou léčbu, tzv. bariatrii (např. bandáž nebo bypass žaludku).

Fungují zázračné pilulky a koktejly na hubnutí?

Ne, nefungují. Jestliže jste opravdu přesvědčeni, že s nadváhou chcete bojovat, případně ji na celý život porazit, musíte to být právě Vy, kdo bude „motorem“ celé léčby. Samozřejmě existují různé doplňky stravy, které Vaší snaze mohou pomoci, ale bez pravidelného pohybu a změny stravovacích návyků bude jejich koupě zbytečná.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.