Mnoho jídla, málo pohybu? Pozor na obezitu a řadu zdravotních komplikací!

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Nadváha a obezita jsou výsledkem jednoduché rovnice. Kilogramy váhy přibývají, pokud příjem kalorií převyšuje jejich spotřebu. V dnešní době nezdravé stravy, sedavého zaměstnání a všech covidových opatření ale často nebývá jednoduché tuto rovnici udržovat v rovnováze, což ostatně dokazují statistiky počtu obézních lidí v naší zemi. Nejjednodušším řešením je přitom racionální stravování v kombinaci s pravidelným pohybem.

Česko, na váhu!

Česká republika bohužel v žebříčkách nemocí často zaujímá přední příčky. Nejinak je tomu v případě nadváhy a obezity. V rámci Evropské unie patříme mezi „nejtěžší země“. Nadváhou trpí více než polovina jedinců středního věku. Nadváha sice nepředstavuje významná zdravotní rizika, ale může svědčit o nezdravém životním stylu a časem může přejít do obezity.

Obezitou, která se pojí s řadou zásadních zdravotních rizik, trpí asi 25 % žen a 22 % mužů. Každoročně stoupají počty jedinců s nadváhou a obezitou i v dětské populaci, což je z hlediska celkového zdraví české populace velmi alarmující.

Zdravotní rizika obezity

  • Obezita významně negativně přispívá ke vzniku rizikových faktorů řady nemocí i chorob samotných. Jde zejména o vysoký tlak krve, cholesterol, srdeční infarkt, mozkovou mrtvici, cukrovku, dále o onemocnění jater a žlučníku, řídnutí kostí, některé typy rakoviny, artrózu kloubů a mnoho dalších onemocnění.
  • Pro riziko onemocnění je důležité především umístění tuku v organismu. Větší nebezpečí představuje takzvaná břišní neboli viscerální obezita (také obezita tvaru jablka), protože tuk v této oblasti je více metabolicky aktivní.
  • Naopak tuk uložený v podkoží hýždí a stehen při takzvané obezitě tvaru hrušky představuje menší riziko zdravotních komplikací.

Svět bez pohybu

Nedostatek pohybu je zásadním problémem současné populace. Lidé byli v dřívějších dobách zvyklí každý den spálit více kalorií těžkou prací a pravidelným pohybem, ať už při péči o domácnost, nebo cestováním do práce. Pohyb se ale v dnešní době stává vzácnější, často pracujeme v kancelářích, do zaměstnání jezdíme autem nebo jiným dopravním prostředkem a po práci si užíváme odpočinek v klidu domova. Jak už bylo uvedeno, nevhodně k tomu přispívají i všechna omezení v souvislosti s korona krizí. Když se k tomu přidá nevhodná strava, výsledkem rovnice je ukládání tuku v organismu.

  • Výzkumy prokázaly vliv pravidelného pohybu na udržení stálé hmotnosti. Neshodnou se však na množství a typu aktivity. Obecně se doporučuje 30–60 minut mírné až střední aktivity denně k udržení stálé hmotnosti, například v podobě jízdy na kole, plavání či svižnější chůze.
  • Pravidelný pohyb je důležitý i při hubnutí. Redukce váhy bez pohybu by mohla vést k úbytku svalové hmoty, nikoliv ke spálení zásobního tuku. Svalová hmota ubývá rychle zejména při drastických dietách bez současného cvičení, svaly jsou totiž zásobárnou energie pro organismus.

Pravidelnost je důležitá

Slovo pravidelný není opakováno náhodou. Pro udržení hmotnosti i její snížení při nadváze a obezitě je nutný pravidelný pohyb, nikoliv nárazové aktivity. Hubnutí pohybem je proces, který trvá několik měsíců, ale výsledek stojí za to. Jedině pravidelný pohyb totiž přispěje k příbytku svalové hmoty, zpevnění těla a spálení podkožního i břišního tuku.

A jaká je ideální aktivita? To je individuální záležitost, lékaři doporučují pro hubnutí spíše kardio cvičení, mezi které patří například fitness, aerobik, plavání, jízda na kole, běhání a řada dalších aktivit.

(holi)

Zdroje: szu.cz, hsph.harvard.edu

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.