Běhání, běhání, všechny smutky zahání aneb pozitivní vliv pohybu na duševní zdraví

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Pravidelný pohyb a cvičení prospívají nejenom fyzickému, ale také duševnímu zdraví. Věděli jste, že fyzická aktivita může zlepšit kvalitu spánku a náladu nebo pomáhat v boji proti depresi, úzkosti a stresu? Důkazem místo slibů jsou výsledky četných vědeckých výzkumů.

Továrna na hormony dobré nálady

Cvičení neudržuje v kondici jenom svaly, srdce, cévy, plíce a další tělesné orgány, ale také mozek a nervovou soustavu. Při cvičení dochází k okamžitému uvolňování dopaminu, noradrenalinu a serotoninu, přičemž tyto látky zlepšují soustředění a pozornost. Mozek nás při cvičení také odměňuje tvorbou endorfinů, takzvaných hormonů dobré nálady. Mezi ně patří například i endogenní kanabinoidy, jedná se o látky chemicky příbuzné těm, jež jsou obsaženy v konopí. Neméně důležitá je i skutečnost, že cvičení představuje pro naši mysl rozptýlení a únik od každodenních starostí.

Blahodárný vliv fyzické aktivity byl pozorován například u osob trpících úzkostmi, depresí, nadměrným stresem, ADHD (poruchou pozornosti spojenou s hyperaktivitou) či posttraumatickou stresovou poruchou.

Každý krok se počítá

Výzkumy naznačují, že pro zlepšení nálady a psychického zdraví stačí pravidelná pohybová aktivita, a to už i mírné intenzity. Vědci z Harvardovy univerzity v nedávno publikovaném výzkumu, kterého se zúčastnilo několik stovek dobrovolníků, zkoumali vliv běhání a chůze na riziko deprese. Výsledek je poměrně překvapující. U lidí, kteří každý den 15 minut běhali nebo se věnovali jednu hodinu chůzi, bylo pozorováno snížení rizika deprese o celých 26 %. Počítal se přitom každý krok, a to doslova. Vliv na udržení dobrého psychického zdraví měla jakákoliv fyzická aktivita, včetně domácích prací.

Čím více, tím lépe?

Jaký druh fyzické aktivity je nejlepší a v jakém množství je potřeba ji provozovat? Na tuto zdánlivě jednoduchou otázku neexistuje univerzální odpověď. Tak jako aerobní cvičení nejlépe prospívá srdci a cévám a posilování přispívá k nabytí svalové hmoty, tak v případě vlivu na psychické zdraví pomáhá jakákoliv aktivita. Důležité je, abyste u ní vydrželi dlouhodobě a hlavně se cítili dobře. Někomu tak pomůže běhání, jinému zase jízda na kole, pravidelná hra basketbalu s přáteli, skupinové cvičení ve fitness centru nebo také práce na zahradě či úklid domácnosti.

A co se týče délky cvičení? I v tomto případě neplatí čím déle, tím lépe. Důležité je najít aktivitu v takové míře, ve které jste schopni ji bez problémů pravidelně provozovat a která vám bude prospívat po fyzické i duševní stránce.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.