Zvládněte chronický stres a přirozeně zlepšete hladinu testosteronu

HealthFactoryTestosteronTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 206 [name] => Testosteron [slug] => testosteron [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 206 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw [cat_ID] => 206 [category_count] => 4 [category_description] => [cat_name] => Testosteron [category_nicename] => testosteron [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 121 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 121 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Možná to nevíte, ale testosteron je jedním z nejdůležitějších hormonů, které významně ovlivňují zdraví, mentální stav a tělesné složení. Zatímco je známo, že dostatečná hladina testosteronu je naprosto nezbytná pro muže, tak se zapomíná na velký přínos pro ženy, které se chtějí cítit a vypadat dobře.

Je neoddiskutovatelné, že je zde nesčetně případů, které vedou k poklesu jeho hladiny. Dokonce se zjistilo ve studii z roku 2007, že testosteron u mužů se během 15 let snížil o 1 % ročně. To znamená např. že 45letý muž, měl v roce 2002 o 15% nižší hladinu, než muž stejného věku v roce 1987. Studie u žen jsou poměrné vzácné, ale veškeré zprávy ukazují, že nerovnováha testosteronu vede ke zhoršení pocitu pohody, metabolických funkcí, libida a tělesné kompozice.

Je zde mnoho teorií, proč dochází k poklesu testosteronu. Ale jednu věc, která se ví na 100 % je, že chronický stres je jedním z jeho zabijáků. Nejen, že chronický stres přímo snižuje hladinu, ale také okrajově snižuje schopnost jeho produkce vlastním tělem.

Stres má za následek vyplavování stresového hormonu kortizolu, který je sám o sobě velmi důležitý v životu ohrožujících situacích, ale při jeho přílišné produkci dochází k rozpadu svalové tkáně, k únavě, vyčerpání, zánětlivým rekcím v těle, potlačuje funkci imunitního systému, a hlavně vede k ukládání tuku zejména v oblasti břicha.

Naopak díky testosteronu dochází ke zlepšení kvality svalové a hmoty, pomáhá opravovat poškozené tkáně dodává tělu energii. U člověka se tento hormon produkuje u žen v nadledvinách a u mužů ve varlatech a nadledvinách.

Ačkoliv ženy vyžadují pouze zlomek testosteronu oproti mužům, nabourání jeho hladiny je škodlivé i pro jejich zdravotní stav. Například tím, že chronický stres ovlivňuje chuť k jídlu a nadměrné ukládání tuku. Nízká hladina testosteronu podporuje apetit k jídlu a stimuluje ukládání tuku zejména kolem břicha. Vysoká hladina viscerálního tuku (obaluje vnitřní orgány) je pro člověka velmi nebezpečná. Může způsobit např: zánětlivé procesy v těle, spouští autoimunitní onemocnění, způsobuje cukrovku, může být spouštěčem rakoviny, negativně ovlivňuje krevní tlak (zvyšuje), mění testosteron na Estrogen (ženský hormon), a negativně může působit na oblast mozku.

Také je potřeba si uvědomit, že testosteron hraje jednu z hlavních rolí při reprodukci. Takže dlouhodobý stres může negativně ovlivňovat snahu o založení rodiny. 

Proto je nezbytně nutné se naučit zvládat a odolávat stresu kombinací zdravé výživy, suplementů, pohybu, dostatku spánku a dalšími návyky, které vám pomohou zlepšit hladinu testosteronu.

Přidejte silový trénink a zařaďte více intervalů

Kromě snižování hladiny tuku v těle, silové a intenzivní formy cviků spouštějí u obou pohlaví hladinu testosteronu a tělo začne lépe odolávat stresu. Namísto hodin strávených na páse, stepperech a podobných kardio strojů či cvičení s nízkou intenzitou raději zařaďte silový trénink, kde zapojíte celé tělo. Cvičte častěji mrtvé tahy, dřepy se závažím, výpady, shyby či jejich variace, tlaky velkou osou či jednoručkami. Pro zjednodušení – veškeré tlakové a tahové cviky. Doporučujeme do vašich tréninků zařadit intervalové cviky jako např lana, angličáky, thrustery, split jumps, panáky, různé poskoky a přeskoky. Pokud si nevíte rady, rádi vám pomohou naši kvalifikovaní a odborní trenéři  při sestavení správného tréninku. Kontakty najdete na webu či přímo v klubech.

Vyřešte svůj spánek

Nedostatek spánku zvyšuje již zmíněnou hladinu kortizolu a snižuje hladinu testosteronu. Takže vede k procesům, které jsme popisovali výše. Dostatek spánku prodlužuje život, zlepšuje pozornost, paměť a celkově kvalitu života. I vzhledem k výsledkům při tréninku má spánek obrovskou důležitost. Většina regeneračních procesů probíhá právě ve spánku. Doporučujeme nastavit rutinu (v kolik chodit spát, 1-2h před spánkem nepoužívat elektronická zařízení – hlavně telefon; nastavit si filtr modrého světla). Při spánkových poruchách doporučujeme navštívit lékaře nebo zvolit správnou suplementaci v konzultaci s lékařem (melatonin, magnesium).

Jezte méně jednoduchých sacharidů, více kvalitních tuků a upravte pozvolna jídelníček

To, co vkládáte do pusy je základem úspěchu při zvládání stressu. Ideální strava, která se skládá z potravin rostlinného původu s minimálním průmyslovým zpracováním. Živočišné potraviny jako maso, plody moře, mléko, mléčné produkty, vejce a podobné). Dále doporučujeme jíst potraviny s nízkým glykemický indexem.

Meditujte

Meditace se ukázala jako účinná forma zvládání stresu, zlepšení spánku a napomáhá k emoční vyrovnanosti. Druhů meditací je několik. Jako např. řízená meditace, transcendentální meditace, mindfulness meditace a další. Rozhodně doporučujeme, jelikož je v dnešní uspěchané době potřeba se na chvíli zastavit, zpomalit a věnovat se také chvíli sám sobě.

Nezapomínejte na správné doplňky stravy

Hlavními živinami, které mají silný vliv na poměr testosteron/kortizol a ovlivňují zvládání stresu a zlepšují vyplavování testosteronu jsou zinek, magnesium a vitamín D.

Otužujte se

Otužováním posilujeme imunitní systém, zocelujeme tělo i ducha, získáváme vytrvalost, schopnost snášet nepohodu, léčíme nechutenství, prokrvujeme tělo, posilujeme kardiovaskulární systém. Otužování pomáhá tělu lépe zvládat stresové situace v budoucnu. Doporučujeme začít postupně např. s vlažnou sprchou a pomalu snižovat teplotu. Přidávat studené sprchy na závěr vašeho sprchování a dobu a intenzitu otužování postupně zvyšovat.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.