Podzimní “stres” a jak na něj

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Úplně na začátku si pojďme vysvětlit, že to, co se nám stává s náladou na podzim, není stres a deprese. Trvale vysoký psychický stres a deprese je vážná psychiatrická diagnóza a je nutné jí léčit s pomocí doktorů. Většina z nás se ale na podzim potýká se špatnou náladou, zvýšenou únavou a často i ztrátou motivace.

A jak s tím bojovat?

Dopřejte si dostatek denního světla. V tomto období ho rychle ubývá, tak se snažte využít každé možné minuty na světle. Zvyšuje se tak produkce serotoninu, což je hormon, který se také jinak nazývá “hormon dobré nálady”.

Přemýšlejte o tom, co jíte. Nezkoušejte žádné výrazné omezení příjmu. Snažte se přijímat dostatek vitamínu C (kysané zelí, jablka, šťáva z rakytníku) a D (mořské ryby, vejce, mléčné výrobky). Naopak snižte příjem jednoduchých cukrů. Je pochopitelné, že chcete špatnou náladu vyřešit dortíkem, čokoládou nebo sušenkou, ale takto získaná dobrá nálada vám dlouho nevydrží. Hladina cukru v krvi prudce klesne a vy budete mít ještě horší náladu než předtím, a k tomu ještě výčitky svědomí navíc.

Spánek, spánek, spánek. Snažte se víc než kdy jindy dodržovat pravidelnou spánkovou hygienu. Ideální je chodit spát a vstávat každý den v podobnou hodinu. Takže ani víkendové vyspávání do jedenácti není příliš vhodné. Spěte ve vyvětrané místnosti s teplotou maximálně 20°C. Vypněte si všechna elektronická zařízení a mobil nechte ideálně v tašce, ať vás neláká večer před usnutím a ráno hned po probuzení sjíždět sociální sítě 🙂 .

Dalším doporučením je dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu. Díky současné situaci to není až tak samozřejmé a jednoduché, ale procházky ve dvou venku nám dovolili. A pokud se vám to nepodaří, tak se aspoň snažte doma dostatečně větrat. Otevřete všechna okna v bytě na pět až deset minut a uvidíte, jak vás to probere.

A rada na závěr, která se hodí skoro vždy. Hýbejte se. Běhejte, skákejte, cvičte doma, na venkovních hřištích. Endorfiny jsou na špatnou náladu nejlepším lékem.

Autor NutritionPro

Prémiová krabičková dieta NutritionPro

Jídelníček sestavujeme na míru cílům a tělesné kompozici. Důležitá je pro nás rozmanitost jídelníčku a prémiové suroviny.

Více se o nás dozvíte na: nutritionpro.cz