Víte, jak pořádně nakopnout imunitu? Pravidelným pohybem!

CvičeníFitnessHealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [3] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Imunitní systém nás každý den brání před armádou bakterií a virů a dalšími neviditelnými hrozbami. Nemusíme ho v tom ale nechat samotného. Obranyschopnost posiluje kromě vyvážené stravy, dostatku spánku a psychického odpočinku také pravidelný pohyb. I v případě sportovních aktivit a fyzického cvičení však platí okřídlené rčení „všeho s mírou“.

Imunitní systém v pohybu

Hlavním úkolem imunitního systému je každodenní obrana organizmu před hrozbami z vnějšího prostředí, tedy před různými bakteriemi, viry a dalšími škodlivinami. Úloha imunitních buněk zároveň spočívá v udržování pořádku v samotném lidském těle, a to například ničením poškozených buněk, které mohou způsobit vznik rakoviny. Už dlouhou dobu se zkoumá vliv různých faktorů na posílení obranyschopnosti. Jedním z nejzajímavějších témat je přitom vliv pohybu na imunitní systém. Podle nesčetného počtu výzkumů se ukazuje, že imunita velmi reaguje na jakoukoliv fyzickou aktivitu. A to v pozitivním i negativním smyslu.

Prospěšné účinky fyzické aktivity

  • Pozitivní vliv fyzické aktivity je pozorován už při jednorázovém cvičení trvajícím méně než 60 minut. Při pohybové aktivitě mírné až střední intenzity dochází k posílení imunity, potlačení zánětlivých pochodů a zlepšení metabolizmu těla.
  • Pravidelné cvičení snižuje riziko infekčních nemocí, metabolických poruch, prospívá psychickému zdraví a pomáhá udržovat v kondici pohybový systém.
  • Důležitou skutečností je, že cvičení prospívá v každém věku. Podle studií pravidelné cvičení oddaluje stárnutí imunitního systému a udržuje ho v lepší kondici po delší dobu.
  • Pozitivní účinky pravidelné fyzické aktivity na imunitní systém podtrhuje správné stravování, a to zejména dostatečný přísun sacharidů a polyfenolů po cvičení. Polyfenoly jsou obsaženy zejména v ovoci, například v banánech.
  • Příznivý efekt na imunitní systém je pozorován především u aerobních cvičení, mezi která patří různé formy aerobiku, běhání, jízda na kole, fitness cvičení a řada dalších.

Pozor na J-křivku!

Představte si dávkování účinku pohybu jako písmeno „J“. Pokud u vás převažuje sedavý způsob života a sportu se věnujete málo, pak jste na křivce zdravotního rizika v levé části písmenka. Pokud začnete sportovat, a to v rozumné míře, riziko se sníží a vy se v písmenku posunete do jeho nejhlubších částí. Pokud to ale budete se sportem přehánět, budete podstupovat příliš intenzivní trénink a nebudete dostatečně odpočívat, pak se vydáte do stoupající části písmena.

Čím více budete své tělo přetěžovat, tím vyšší riziko zdravotních komplikací to pro vás bude znamenat. Tento efekt je pozorován například u maratonských běžců nebo vrcholových atletů. Podle studií tak například častěji trpí infekcemi horních cest dýchacích a jinými obtížemi.

  • J-křivka v praxi znamená jediné. Pokud budete cvičit ve fitness centru, nechte se řídit zkušeným trenérem, který spolu s vámi nastaví tréninkový plán adekvátní vašim fyzickým možnostem.
  • Pokud se rozhodnete cvičit sami, sportujte tak, abyste se cítili dobře a fyzická aktivita vás příliš nevyčerpávala. Konzultovat tréninkový plán můžete i v tomto případě s odborníkem v oblasti cvičení a pohybu.

Cvičení prospívá i v izolaci

Situace kolem koronaviru představuje ránu pod pás pro řadu jedinců vyznávajících cvičení v posilovnách a fitness centrech. Ne každého totiž baví cvičení doma nebo mu k tomu chybí motivace. Určitou motivací tak může být důležité zjištění nedávno publikovaného výzkumu.

Vědci prokázali, že pokračování v pravidelném cvičení navzdory zavřeným fitness centrům pomáhá udržovat a posilovat imunitní systém, což se výrazně odráží například v menším riziku infekce horních cest dýchacích. Pravidelné cvičení je tak pro obranyschopnost nesmírně důležité, a to jak ve specializovaných cvičebních centrech, tak i klidně doma před televizí.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.