Vitamin B 5 – skvělá podpora pro imunitu

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Jako vitamin B5 je označována kyselina pantotenová, která patří do početné skupiny vitaminů B. Vyskytuje se ve dvou formách – jako pantetin a kalcium pantotenát. Název pantoten je odvozen od řeckého slova „pantos“ neboli všudypřítomný. Tento vitamín se vyskytuje ve všech tkáních našeho těla, a proto je jeho význam důležitý.

Pantotenová kyselina má základní význam pro účinek řady enzymů, které se podílejí na metabolismu sacharidů a cukrů, produkci glukokortikoidů i pohlavních hormonů. Kyselina pantotenová je i součástí koenzymu A, který hraje důležitou roli v přeměně cukrů, tuků a jiných látek v našem organismu a má také význam pro využití ostatních vitamínů, funkci nervového systému a nadledvin. Dále zlepšuje stav organismu při chronickém únavovém syndromu, migréně, zažívacích obtížích a některých případech alergie.

Kyselinu pantotenovou potřebuje náš organismus pro udržení správné komunikace mezi mozkem a nervovým systémem. Nejrůznější zdroje dále doporučují kyselinu pantotenovou jako doplněk léčby kožních onemocnění, při prevenci aterosklerozy, na zlepšení paměti a koncentrace, na podporu hojení, plodnosti, růstu vlasů nebo při odstraňování křečí v nohách. Je zajímavé, že pomáhá i těm, kdo chtějí přestat kouřit. Zvyšuje totiž tvorbu antistresových hormonů v nadledvinkách.

K nedostatku vitamínu B 5 dochází, vzhledem k bohatému obsahu v potravě jen velmi málo. Výjimkami mohou být případy maloabsorpční poruchy nebo těžké alkoholové závislosti. Kyselina pantotenová (Vitamin B5) může také scházet při některých závažných onemocněních, větších chirurgických výkonech nebo těžkých úrazech. Její nedostatek se projevuje únavou, bolestmi hlavy, nauzeou, bolestmi břicha, necitlivostí a brněním, svalovými křečemi a náchylností k respiračním infekcím. V těžších případech může vzniknout i peptický vřed. Co se týče možnosti předávkování, zatím není známo, že by její nadměrný příjem měl negativní účinky.

Kyselina pantotenová sama o sobě je na vzduchu nestabilní olej a tudíž se nehodí k zevnímu využití. Většina kosmetických produktů obsahuje její provitamín, pantenol. Ten má stabilní vlastnosti a dobře prostupuje pokožkou. Organismus tento provitamín rychle přemění na kyselinu pantotenovou. V organismu se uchovává 4 – 10 dní. Kyselina pantothenová je stabilní při pH 6 – 7, ale destruuje se teplem v alkoholických i kyselých roztocích. Varem ztrácí až 50 % a při technologickém zpracování – mletí, zmrazování i konzervování ztrácí až 80 %.

Kyselina pantothenová jako součást koenzymu a hraje klíčovou úlohu v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků a je důležitá pro opravu a údržbu buněk a tkání. Je potřebná pro syntézu hormonů, neurotransmiterů, fosfolipidů, hemoglobinu, myoglobinu a dalších důležitých složek.

Proč je kyselina pantotenová dobrá pro naši imunitu? K čemu slouží?

  1. ke správnému metabolismu pro tvorbu energie
  2. ke správné syntéze a látkové přeměně steroidních hormonů, vitaminu D a některých neurotransmiterů (což je chemická látka uvolňovaná z nervového zakončení na synapsi. Synapse je místo styku mezi neurony nebo mezi neurony a jinými buňkami);
  3. ke zdravé duševní výkonnosti
  4. ke snížení vyčerpání a únavy.

Nejčastěji se kyselina pantotenová spojuje s metabolismem, kde hraje roli při rozkladu stravy, kterou jíte. Kyselina pantothenová je součástí koenzymu A, organické látky, která hraje rozhodující roli v mnoha buněčných metabolických drahách. Je také dobrým zdrojem energie, neboť sacharidy, které se uvolní, když vaše tělo rozkládá potravu, mohou být potom přeměněny na energii.

Nejbohatšími zdroji kyseliny pantothenové jsou mléko, vejce, kvasnice a játra. Je obsažena také ve všech obilninách, v otrubách, fazolích, ořeších, sezamových a slunečnicových semenech v sóje. Dále je obsažena ve většině druhů zeleniny i v potravinách živočišného původu – játra, ledviny, ryby, vaječný žloutek. Nejbohatším zdrojem kyseliny pantotenové je mateří kašička. Ta je důležitou potravou i pro včelí larvu, ze které se má narodit královna a bez mateří kašičky by se z larvy vylíhla prostá včela  – dělnice.

Vzhledem k tomu, že se kyselina pantothenová do určité míry vyskytuje prakticky ve všech potravinách, je její nedostatek velkou vzácností a může být proto vyvolán experimentálně. Projevuje se únavou, bolestmi hlavy, poruchami spánku, žaludeční nevolností a zvracením.

Doporučená denní dávka u vitamínu B5 není stanovena, ale za dostatečnou se doporučuje 5 mg Vitamín B 5 se prodává také ve formě panthenolu.

Autor Form Factory

Síť 12 fitness klubů v Praze, 2 v Brně a jeden v Ostravě

Společnost Form Factory je největší síť fitness, wellness a zdravého životního stylu v České republice. Nabídku služeb představují plně a moderně vybavené kluby v Praze, Brně a Ostravě pro efektivní individuální trénink podle současných trendů, široký výběr skupinových lekcí, včetně oblíbených Les Mills programů, vedených profesionálními instruktory a také zóny wellness zóny se saunami a vířivkami. Společnost Form Factory nastavuje svůj standard podle nejnovějších poznatků a trendů ze světa zdraví a fitness.