Sedavé zaměstnání je rizikové

FitnessHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Myslíte si, že práce v kanceláři je relativně bezpečná? Zamyslete se znovu. Z mnoha důvodů může práce v kanceláři negativně ovlivnit vaše fyzické i duševní zdraví.

Ve statické poloze strávíme přibližně 8 hodin denně, což je spojeno s vyšším rizikem vzniku onemocnění a svalových dysbalancí. Páteř je součást pohybového aparátu, která během sezení trpí statickým přetížením. Po třiceti minutách sezení začínají záda ochabovat. Práce v klimatizovaném prostředí, hluku a ve stresu zvyšuje napětí svalů, svaly tuhnou a vzniká bolest. Dost běžné jsou následně bolesti v kříži, ztuhlost šíje a nepříjemný tlak na lopatkách. To vše jsou varovné signály, které nás upozorňují na vznikající problémy. 

Jaká rizika jsou spojená se sedavým zaměstnáním a nedostatkem pohybu?

  • srdeční onemocnění
  • diabetes typu 2
  • obezita
  • zpomalení metabolismu
  • bolesti páteře v oblasti křížové, bederní, hrudní a krční
  • svalová nerovnováha a vadné držení těla

Jak můžete rizikům předejít?

1. Hýbejte se! 

  • Místo výtahu použijte schody nebo vyjděte eskalátory.
  • Když jste na schůzkách, radši stůjte.
  • Každých 30 minut si dělejte přestávky, projděte se po kanceláři a protáhněte ztuhlé svaly.
  • Místo volání a posílání mailů Vašim kolegům, zajděte za nimi.

2. Použijte polohovací stůl. Prostřídejte sezení a stání.

  • Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří používají sedací/stojací stůl, trpí méně bolestmi zad a krční páteře, jsou produktivnější a více nabití energií.

Jak správně sedět?

  • Pánev by měla být výše než kolena.
  • Vytáhněte se do výšky tak, abyste cítili, jak se Vám napřimuje páteř a zvedá hrudník.
  • Opěrky na ruce by měly být ve výši Vašich loktů a uvolněných ramen.
  • Pracovní stůl dejte do výšky tak, kdy máte lokty na 90° ohnuté.
  • Počítač nebo monitor je v úrovni Vašich očí.

Autor Nikola Točoňová

Cvičení
1148 Array ( [sautor] => nikola-toconova ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 44 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 44 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) )

Osobní trenér

Jmenuji se Nikola a působím jako osobní trenérka ve Form Factory. Již delší dobou jsem zastánkyní toho, ze k tomu, abychom se ve svém těle cítili skvěle, neexistují žádné zkratky ani zbytečné restrikce. A to je hlavní myšlenka, kterou bych Vám chtěla předat :-). Specializuji se především na problémové partie zen a funkční trénink.