Měsíc červenec nese vidinu krásných slunečných, a hlavně teplých dní. Pobyty u vody a v přírodě jsem téměř nutnou součástí denního života. Sluníčko vychází brzy a vnáší do červencových dní tolik potřebné energie. Radost, snění, bezstarostnost i žárlivost jsou emoce, které nás začínají více provázet v našich životech.
V červenci je nejvíce ohrožen systém krevního oběhu elementu ohně. Oheň, horko, rudá barva a vysoká fyzická aktivita vládne po celý měsíc. Krevní oběh je uzavřený systém, který je tvořen zejména srdcem a cévami. Malý srdeční oběh cirkuluje krev mezi srdcem a plícemi a nabírá kyslík, kdežto ve velkém krevním oběhu krev proudí ze srdce do zbytku těla a zásobuje kyslíkem a živinami buňky celého těla. Zjednodušeně – žíly přivádějí krev k srdci a tepny vedou krev od srdce. Oběhový systém tedy působí na všechny tělesné orgány, a to nejen jako systém, který přivádí do buněk potřebné živiny, kyslík, hormony, enzymy, teplo apod., ale též jako pohlcovač zplodin a nežádoucích látek, které odvádí do detoxikačních orgánů, jako jsou ledviny či kůže. Udržuje stále vnitřní prostředí našeho těla v rovnováze, a to jak z pohledu obecně živin či odpadů, tak i z pohledu termoregulace.
Jak se oslabení krevního oběhu projevuje a jak nastavit patřičnou rovnováhu?
Mezi 19. a 21. hodinou je nejsilnější energie krevního oběhu, nejslabší pak ráno mezi 7. a 9. hodinou.
Oslabení krevního oběhu se projevuje především změnou srdečního rytmu či tepu, poruchami spánku, celkovou tělesnou slabostí, výskytem křečových žil, hluboké příčné praskliny na jazyku (mohou naznačovat dispozici k cévním poruchám mozku), poruchou srážlivosti krve, kornatění cév, ztěžknutím a mravenčením končetin, křečemi dolních končetin a zejména také vysokým či nízkým krevním tlakem.
(Pokud trpíte mravenčením v rukách, může být příčinou zablokovaná krční páteř v nejužším místě, kterým protékají tělní tekutiny.)
Vraťme se ke krevnímu tlaku. Lidé s nízkým tlakem jsou převážně jinoví, mají chladné končetiny, trpí závratěmi až sklonem k omdlévání. Jangoví mají tlak vysoký, trpí na bolesti hlavy a bušení srdce.
Krev je spolu s energií čchi symbolem životní energie. Lze tedy lehce vydedukovat, že osoby, které trpí nízkým tlakem, mají málo životní energie. Nebo lépe řečeno, energie proudí velmi pomalu a slabě. Jsou to lidé pasivnější, hůře zvládají životní překážky a výzvy a vyhýbají se konfliktům. Je nutné více rozproudit krev, a to jak pohybem, tak i uvědoměním si své zdravé hodnoty a důležitosti. Naopak osoby, jež mají vysoký krevní tlak, jsou plné napětí (někdy až velkého duševního přepětí), libují si v konfliktních situacích, jsou silně dominantní, jejich energie je velice silná a rychlá, což však také znamená, že velice zkracují životnost svého srdce. Zde je na místě se více zklidnit, připustit, že i názory či úkoly ostatních jsou důležité, přijmout svoji postradatelnost a být k sobě více upřímní a více se sladit se svým duchovním srdcem.
Přijměte to, co nelze změnit a netrapte se tím, co nemůžete ovlivnit.
Jaké potraviny nám pomohou posílit krevní oběh?
Zcela zásadní je odlehčit jídelníček, tzn. vyvarovat se všech tučných pokrmů a omezit solení. Sůl krevnímu tlaku skutečně neprospívá. V těchto horkých dnech je důležité dostatečně zásobovat naše tělo tekutinami. Samozřejmě bez cukru a alkoholu. Ideální je voda, ne moc studená, s trochou máty a citrónu, čaj Rooibos nebo naředěné čerstvě vylisované šťávy z ovoce.
Je důležité vyživit své tělo a podpořit koloběh krve. Z obilovin zařaďte zejména pohanku, která je výrazným zdrojem rutinu, jenž zpevňuje cévy, dále obilné klíčky, kukuřice a rýže. Zaměřte se na přísun omega 3 mastných kyselin (lněný olej, rybí tuk, vlašské ořechy, dýňová semínka, ryby jako makrela, losos, pstruh, tuňák) spolu s antioxidanty rozpustnými v tucích (vitamín E, karoteny). Omega 3 snižují LDL cholesterol a zvyšují HDL cholesterol, který rozpouští usazeniny na stěnách cév.
Jako zdroj luštěnin používejte mungo, sóju či červené fazolky adzuki. Co se týče mléčných výrobků, je lepší se více zaměřit na ovčí a kozí produkty v čerstvé formě.
V tomto teplém období konzumujte zeleninu v jakkoliv velkém množství, zejména listovou, která má super pozitivní účinek na krvetvorbu. Dále pak rajčata, červenou řepu, okurky, špenát, brokolici, květák, ledový či hlávkový salát, čínské zelí, hrášek, fazolové lusky, artyčoky a jakoukoliv další zeleninu, která je nyní dostupná. Dle zásad zdravého talíře by měla zaujímat půlku vašeho talíře. Ovoce konzumujte sezónní nebo dle lokality, ve které se právě nacházíte.
Na krevní oběh působí dobře také řada koření, zejména skořice, barevný pepř, hřebíček, fenykl, koriandr, majoránka, kmín či rozmarýn.
Z bylinek doporučuji zařadit meduňku, kopřivu, sedmikrásku, smetanku, břízu, diviznu, vřes, kostival, řebříček, třapatku, rakytník, rozrazil, ginko biloba, černý bez apod. K úpravě krevního tlaku dobře slouží výluh z česneku medvědího nebo nálev z hlohu obecného.
Nakonec si hlídejte dostatek minerálů, jako je vápník, hořčík, zinek a draslík.
Zdroj: livlu.cz