Letní forma za pár týdnů – realita, nebo nesmysl?

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Všude číhají články s doporučeními, jak vyladit super formu na léto za pár týdnů. Forma ale není pouze o vzhledu, jde především o celkové zdraví člověka. Jak ladit celoživotní formu a žít opravdu zdravý životní styl?

“Být se formě” je pojem, který je spojován především se vzhledem. Pro každého znamená něco jiného, ale nejde pouze o six-pack na břiše. Ber formu jako celoživotní cestu a vývoj, ne program na dva měsíce. Máme pro tebe čtyři základní kameny, které ti pomohou dosáhnout dlouhodobého zdraví, spokojenosti a vitality. Skvělá forma v jakémkoli ročním období zaručena!

1. Vyvážena strava, žádné diety

V první řadě zapomeň na diety a restrikce, to je pouze cesta k nezdravému vztahu s jídlem a v horším případě do poruch přijmu potravy. Pamatuj, že nejde až tak o typ potraviny. Mnohem důležitější roli hraje množství. Jídlem do sebe dostáváš tři makroživiny:

BÍLKOVINY, SACHARIDY, TUKY

Každá makroživina by měla mít v jídelníčku zastoupení. Vyvážený jídelníček je základ k dlouhodobě udržitelnému způsobu stravování. Snaž se, aby 80 % tvého jídelníčku tvořily celistvé, kvalitní a výživné potraviny, které ti dodají potřebnou energii jak na tréninky, tak běžné fungování. Burger a čokoláda nemusí být tabu, pokud jsou v rozumném množství. Snaž se jídlo užívat, objevovat nové recepty a zbytečně si nic nezakazovat. Jestli chceš podávat výkony v gymu – musíš jíst! Jídlo navíc napomáhá také efektivní regeneraci.

2. Najdi si pohyb, který tě baví

Pohyb by neměl být trest za to, co si snědl/-a, nebo pouze nástroj k dosažení vysněné postavy. Cvičení nabízí mnoho zdravotních benefitů. Spoj silový trénink s kardiem a uvidíš, že výsledky na sebe nenechají dlouho čekat – budeš se cítit skvěle jak po fyzické stránce, tak mentální. 

Silový trénink 

Pravidelný silový trénink má několik nesporných výhod. Zlepšíš si držení těla, zesílíš, tvé kosti budou pevnější, budeš odolnější a celkově se budeš ve svém těle cítit lépe = to ti garantujeme! Nemusíš zvedat těžké váhy, ze začátku se soustřeď na správnou techniku daných cviků, cvič s vlastní vahou a postupně přidej osu, jednoručky, kettlebell nebo zařaď posilovací stroje. Silový trénink je vhodný jak pro muže, tak ženy. Dámy se nemusí bát, že budou vypadat “mužatky” – ženy nemají vysoké predispozice k růstu svalů, naopak jim krásně vytvaruje postavu. Stačí se obléct, obout boty na cvičení a vyrazit!

TIP: Jestli si nevíš rady, využij služeb osobního trenéra, který ti poradí s technikou a dá ti ověřené rady. Jedná se o skvělou investici do tvých cvičících začátku!

Kardio

Silový trénink prokládej kardiem. Zlepšíš si kondici, kardiovaskulární zdraví a posílíš imunitní systém. Zkus například skupinové lekce ve fitku, kde panuje skvělá atmosféra, dej si sprinty na páse, nebo se jdi proběhnout ven. Vyplavení endorfinu zaručeno!

Můžeš také chodit na procházky, lézt po horách, běhat v lese, cvičit venku s vlastní vahou, projet se na kole nebo si zahrát tenis. Teplé dny jsou konečně tu a přímo vybízejí k venkovním aktivitám. U pohybu zkrátka platí jedno – najdi si takový, který tě bude bavit! 

3. Nezapomeň na regeneraci

Stejně důležitá část jako samotný trénink, avšak hodně opomíjená. Jestli chceš podávat optimální výkony, vyhnout se zraněním a chronické únavě, rozhodně ji nepodceňuj. Regenerace má spoustu dostupných forem, například:

Spánek – Kvalitní spánek je jedna z nejdostupnějších, neúčinnějších a také nejdůležitějších forem regenerace. Během něj má tělo dostatek času v kuse na zotavení a nabrání nových sil. Dopřej si alespoň 7 – 8 hodin a snaž se chodit spát a vstávat ve stejnou dobu. 

Protahování – Na protažení si vyhraď pár minut po tréninku a alespoň jednou týdně mu věnuj více času. Protáhni bolavé partie, zaměř se na flexibilitu a na konci pár minut pouze dýchej. Pravidelné protahování zamezuje vzniku zranění a zkrácení svalových vláken. 

Sauna – Saunu ocení především tvé bolavé nohy a svaly, ale také se v ní stimuluje krevní oběh a má pozitivní vliv na imunitní systém. Nezapomeň v den návštěvy sauny na dostatečný pitný režim. 

Otužování – Také chlad působí blahodárně na unavené svaly. Vystavovat chladu se můžeš několika způsoby, například pod studenou sprchou (klidně jen na jednotlivé části těla), v ledové vaně, nebo venku v rybníce. S otužováním začni postupně a nauč se předtím správně dýchat – právě dech má veliký vliv na překonání ledového diskomfortu.

Sportovní masáž – Čas od času si dopřej pořádný relax v podobě sportovní masáže. 

4. Udržuj se v psychické pohodě

Vše začíná v hlavě. Ano, otřepané tvrzení, ale velice pravdivé. Mentální pohoda je základ všeho – tvého vztahu s jídlem, výkonů na tréninku, ale také mezilidských vztahů. Udržet se v psychické v pohodě je v dnešní době vcelku obtížný úkol. Pamatuj si, že nemusíš být

STÁLE PERFEKTNÍ, DOSTUPNÝ/Á 24 HODIN, V JEDNOM KUSE PRODUKTIVNÍ.

Vydanou energii, jak fyzickou, tak mentální, musíš pravidelně doplňovat. Stres v životě je a bude. Krátkodobý druh stresu je dokonce pozitivní, pomáhá nám v dané situaci “přežít”. Avšak chronický a dlouhodobý stres je nežádoucí a je třeba mu předcházet. Navíc se tato tenze projevuje v ostatních sférách života – ve cvičení, stravě, práci, vztazích. Nauč se sebe dávat na první místo a dopřávej si dostatečnou péči. Ta může mít mnoho podob – vypnutí telefonu, procházka v přírodě, četba knihy, horká koupel, obejmutí, setkání s blízkými. Maličkosti, které ve finále tvoří náš celý život.

Je mnohem lepší dát si dlouhodobé a reálné cíle, než se několik týdnu před dovolenou u moře trápit drastickými dietami a několikahodinovým cvičením. Shozená kila by byla zpět po přistání v cílové destinaci. Nehledej zkratky. Vytyč si své cíle a pomalými krůčky se přibližuj. Zažívej si nové zdravé návyky, poslouchej své tělo, buď trpělivý/-á a uvidíš, že získáš mnohem více, než letní formu na pár týdnů. 

Autor TOP4FITNESS

Jsme Top4Fitness, tvá fitness speciálka, kde najdeš veškeré vybavení pro tvůj trénink.

Jsme Top4Fitness, tvá fitness speciálka, kde najdeš veškeré vybavení pro tvůj trénink. Cvičíš pro radost, lepší zdraví, nebo se připravuješ na soutěž? Kryjeme ti záda při čemkoliv. Zamiluj se do pohybu a překonávej své limity!

Zadej v košíku kód “formfactory” a využij slevu 5 % na tebou vybrané kousky.