Létu svědčí fyzická i duševní harmonie

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 244 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 244 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Nevím jak vám, ale mně se žije v podnebném pásmu, v němž se střídá čtvero ročních období, báječně. Pořád se máme na co těšit, příroda vůkol nás je proměnlivá, vybízí nás k nejrůznějším, pokaždé jiným aktivitám. Včetně těch sportovních.

Jaro po zimě je krásné. Ptačí koncerty, rašící příroda, vonící lesy a louky…Rychle si toho všeho užijme než to pomine. Za měsíc přece vstoupíme do léta, období spojeného v naší mysli s volností, dovolenou či prázdninami. Léto je v našich představách obdobím především plným sluncem.

Když svítí slunce, mění se nám nálada. Vysoké procento lidí se díky slunečnímu svitu cítí lépe. Mají více energie a lepší náladu. Souvisí to s tím, kolik slunečního svitu proniká sítnicí oka. Ovlivňuje to i naše hormonální nastavení. Je prokázáno, že slunečné počasí má pozitivní vliv na psychiku člověka. Své o tom ví zejména meteosenzitivní lidé.

Pohyb venku se v létě přímo nabízí. Nezapuzujme kvůli tomu cvičení v našem oblíbeném fitness centru, vždyť právě celoroční trénink k dobré fyzické kondici v létě jako když najdeš. Který sport k fitku navíc je tedy v létě nejlepší? Ten, který nám vyhovuje nejvíce! Je jedno, jestli vsadíme na plavání, jízdu na kole, běh nebo turistiku. Pohyb venku je blahodárný nejen pro naše tělo, ale i pro psychiku. Přesto existuje několik pravidel, kterých bychom se při sportu v létě měli držet. Jak si pohyb užít a vytěžit z něj benefity?

Přísloví „ranní ptáče dál doskáče“ platí pro letní sportování dvojnásob. Světlo bývá již velmi brzy a po ránu je především pro venkovní aktivity nejvhodnější klima. Navíc nám ranní pohyb pomůže vyplavit endorfiny, hormony štěstí, a to je předzvěst skvělé nálady po celý den. Dostatek tekutin s minerálními látkami je navíc při sportu samozřejmostí – pomáhá nám vyplavovat toxiny z těla a zabezpečuje jeho správnou funkci.

Pohyb na čerstvém vzduchu se nedá ničím nahradit. Běh nebo svižná procházka lesem je hotovým balzámem na duši. Řadou vědeckých výzkumů bylo prokázáno, že fyzické cvičení zvyšuje hladinu neurotransmiterů centrálního nervového systému, a proto pomáhá snížit riziko vzniku depresivních stavů. Je na bíledni, že pravidelná sportovní aktivita má pozitivní vliv na naši náladu a naše psychické rozpoložení.

Pravidelně sportující aktivní jedinci zvládají tedy stres, napětí a rušivé psychické momenty mnohem lépe než ostatní – pravidelná sportovní aktivita má navíc euforizační účinky a v důsledku toho i výrazný pozitivní vliv na naše sebepojetí a osobní spokojenost, jež jsou tak zásadní pro naši celkově vyváženou osobnost, která zná své silné i slabší stránky a umí s nimi na cestě životem průběžně úspěšně pracovat.

A to už za to stoji!

Autor PhDr. Marie Vlčková

Životní koučka a osobní terapeutka

Začněme dělat to, co je nezbytné, pak to, co je možné, a najednou zjistíme, že děláme nemožné.

Snaha pomáhat lidem charakterizuje celý můj dosavadní život. Vrbou všem potřebným jsem ráda byla už v dětství, i v době studií na gymnáziu a Univerzitě Karlově a provází mne dodnes – jsem vnímavá pozorovatelka života, certifikovaná koučka, facilitátorka, psychologická terapeutka, konzultantka, mentorka a především člověk, který má rád lidi. Empatie, pokora a oduševnělá blízkost je mým klíčem pro porozumění, schopnost naslouchat a laskavě hovořit s lidmi, kteří hledají na své životní pouti světlo a naplnění svých snů a vizí – osobních i pracovních.

Jako dlouholetá spolupracovnice mága, léčitele a astrologa Emila Václava Havelky a jím zvolená prezidentka Bratrstva Zlaté pyramidy, z.s. ráda pomáhám lidem objevit v sobě vnitřní sílu, najít impulzy k životní změně a především vyladit duši i mysl pro životní rovnováhu, sebedůvěru a tolik potřebnou vnitřní pohodu. Mám mnohaleté zkušenosti s psychologickým poradenstvím a pomocí potřebným ze všech věkových skupin s pozoruhodnými kladnými ohlasy.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz