„Tiché chození“ pohladí na těle i na duši

Fitness
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) )

Fitness trend zvaný „tiché chození“ si zamilovaly miliony lidí

Uprostřed prapodivné zimy, na kraji „suchého“ února, měsíce, v němž sluníčka a překypující dobré nálady není nazbyt, hledáme víc než kdy jindy impulzy k dobré náladě a vnitřní harmonii.

Znáte to – doba, v níž žijeme, se neustále zrychluje, hektický styl života, stres a ruch nás doslova ženou dál a v tom životaběhu často na povzbudivé myšlenky typu chtělo by to se trochu protáhnout nezbývá čas ani chuť. A tak hledáme a objevujeme neustále nové způsoby jak se uvolnit, uklidnit a vyladit své zdraví. Jedním z těchto trendů, který právě zaznamenává rapidní nárůst popularity, je „tiché chození“ známé také jako „silent walking“. Co to vlastně je?

Tiché chození je způsob cvičení, který kombinuje procházku s meditační praxí. Na rozdíl od běžné procházky, kdy se zaměřujeme na vzdálenost, případně i rychlost, tiché chození klade důraz na pomalé a vědomé kroky. Jeho hlavním cílem je absolutní všímavost, spojení s přítomným okamžikem a uklidnění mysli. Tato forma cvičení je založena na starověkých meditačních tradicích a má kořeny v buddhismu.

Princip tichého chození je přitom velmi jednoduchý. Při této praxi jdete opravdu pomalu a s plnou pozorností. Každý krok je provázen vědomým dechem a absolutní koncentrací na samotný akt chůze. Místo toho, abychom spěchali a byli pohlceni myšlenkami a starostmi, zaměřujeme se na to, co právě děláme, a to je chození. Tato metoda nám umožní ustřihnout se od každodenního shonu a najít klid sami v sobě, ve svém nitru.

Jednou z prokazatelných výhod tichého chození je právě jeho schopnost snižovat stres a úzkost. Během této praxe si můžeme vyzkoušet zpomalit mysl a ztišit negativní myšlenky, což má pozitivní vliv na naše duševní zdraví. Každý krok je příležitostí k relaxaci a uvolnění, a proto pravidelná praxe tichého chození nám může pomoci k nalezení tolik důležitého klidu a harmonie. Navíc může být nápomocná také k snazšímu vyrovnání se stresovými situacemi a k získání lepší kontroly nad svými emocemi.

I když tiché chození není náročnou fyzickou aktivitou, poskytuje nám celou řadu zdravotních bonusů. Během vědomé chůze aktivujeme svaly, zlepšuje se průtok krve a podporuje flexibilita těla. Navíc je to šetrné cvičení pro klouby a páteř a proto je vhodné pro lidi všech věkových kategorií i fyzických kondic. Pravidelná chůze podporuje zdraví srdce, pomáhá udržovat krevní tlak v normálních hodnotách a snižuje riziko hypertenze. Tiché chození může také pozitivně ovlivnit naši spánkovou kvalitu. Fyzická aktivita spojená s relaxací během chůze mohou přispět k hlubšímu a klidnějšímu spánku.

Jak praktikovat tiché chození? Nejprve si vyberme vhodné místo, kde se budeme cítit pohodlně, pak se zaměřme na způsob chůze, který by měl být pomalý, vědomý, s pohodlnými boty či naboso, s absolutní koncentrací na každý krok.

Zároveň se soustřeďme na svůj dech- měl by být pomalý a hluboký, klidný a pravidelný. Naše pozornost by měla být plně zaměřena na tento jednoduchý, ale hluboce meditativní proces. Propojme se přitom s okolím, vnímejme krásu a klid prostředí, které nás obklopuje.

Praxe tichého chození je nádherná činnost prospívající našemu fyzickému i mentálnímu zdraví, a pokud ji propojíme s pravidelnou fyzickou aktivitou v našem oblíbeném fitku, ucítíme lehkost bytí v plném prožitku.

A kdyby se lehkost nedostavila, jsem tu pro vás, neváhejte se na mne obrátit.

Autor PhDr. Marie Vlčková

Životní koučka a osobní terapeutka

Začněme dělat to, co je nezbytné, pak to, co je možné, a najednou zjistíme, že děláme nemožné.

Snaha pomáhat lidem charakterizuje celý můj dosavadní život. Vrbou všem potřebným jsem ráda byla už v dětství, i v době studií na gymnáziu a Univerzitě Karlově a provází mne dodnes – jsem vnímavá pozorovatelka života, certifikovaná koučka, facilitátorka, psychologická terapeutka, konzultantka, mentorka a především člověk, který má rád lidi. Empatie, pokora a oduševnělá blízkost je mým klíčem pro porozumění, schopnost naslouchat a laskavě hovořit s lidmi, kteří hledají na své životní pouti světlo a naplnění svých snů a vizí – osobních i pracovních.

Jako dlouholetá spolupracovnice mága, léčitele a astrologa Emila Václava Havelky a jím zvolená prezidentka Bratrstva Zlaté pyramidy, z.s. ráda pomáhám lidem objevit v sobě vnitřní sílu, najít impulzy k životní změně a především vyladit duši i mysl pro životní rovnováhu, sebedůvěru a tolik potřebnou vnitřní pohodu. Mám mnohaleté zkušenosti s psychologickým poradenstvím a pomocí potřebným ze všech věkových skupin s pozoruhodnými kladnými ohlasy.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz