Podzimní splíny rozpusťme ve fitku!

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Z dlouhého, slunného a mimořádně teplého léta jsme se, pro mnohé nečekaně, rázem ocitli v bujarém podzimu směřujícímu nevratně k zimě. Hřejivé sluníčko vystřídalo deštivé, blátivé, sychravé a tmoucí počasí, které naše usměvavé tváře přetavilo do ponurého pohledu i výrazu, tak typického pro melancholický podzim.

Nejen počasí, ale i naše nálada se blíží k bodu mrazu? Nepoddáváme se příliš uvadajícím tónům přírody, která se chystá k zimnímu spánku, stihli jsme se vůbec aklimatizovat a naladit tělo, hlavu i duši naladit na ostrý podzim se všemi změnami?

Pohlaďme se milosrdnou myšlenkou: „Člověk může občas být jako počasí, proměnlivý.“ Nelajme proto hned po probuzení na tmou tmoucí počínající den, v němž ráno doprovází hlasitý tlukot deště na římsy pod okny a černá obloha věští celodenní absenci slunce. Přivítejme nový den se zvědavostí čím nás asi překvapí, těšme se na vše dobré, co přijde. Slunce nás potěší, déšť nás osvěží, vítr nás povzbudí, sníh nás rozradostní. Neexistuje totiž špatné počasí, jsou jen různé druhy dobrého počasí.“ (John Ruskin)

Pokud i tak nenajdete důvod k úsměvu a tíhnete k pocitu, že si u vás chmury podávají dveře, vyzrajte nad nostalgií zvýšeným pohybem. Je na čase zapracovat na vůli, zbavit se negativních myšlenek, nerezignovat a naopak se snažit i přes překážky  fungovat. Naštěstí se odolnost vůči stresu dá vytrénovat – posílením víry v sebe a své schopnosti, i přijetím situací, které jsou za hranicí komfortní zóny si můžeme dokázat, co v nás dříme a něco nového se přitom ještě naučit.

Je na čase uchýlit se před nečasem do našeho oblíbeného fitka, dát průchod hormonům štěstí, prodýchat se při skupinových lekcích, posílit fyzickou kondici všemi možnými způsoby, které s námi rezonují a s vyplavujícími hormony štěstí – endorfiny vyčistit hlavu a pohladit duši. Pravidelné cvičení je vskutku tou nejvhodnější prevencí, která nás může od podzimních splínů, úzkostí či depresivních nálad účinně ochránit.

Autor PhDr. Marie Vlčková

Životní koučka a osobní terapeutka

Začněme dělat to, co je nezbytné, pak to, co je možné, a najednou zjistíme, že děláme nemožné.

Snaha pomáhat lidem charakterizuje celý můj dosavadní život. Vrbou všem potřebným jsem ráda byla už v dětství, i v době studií na gymnáziu a Univerzitě Karlově a provází mne dodnes – jsem vnímavá pozorovatelka života, certifikovaná koučka, facilitátorka, psychologická terapeutka, konzultantka, mentorka a především člověk, který má rád lidi. Empatie, pokora a oduševnělá blízkost je mým klíčem pro porozumění, schopnost naslouchat a laskavě hovořit s lidmi, kteří hledají na své životní pouti světlo a naplnění svých snů a vizí – osobních i pracovních.

Jako dlouholetá spolupracovnice mága, léčitele a astrologa Emila Václava Havelky a jím zvolená prezidentka Bratrstva Zlaté pyramidy, z.s. ráda pomáhám lidem objevit v sobě vnitřní sílu, najít impulzy k životní změně a především vyladit duši i mysl pro životní rovnováhu, sebedůvěru a tolik potřebnou vnitřní pohodu. Mám mnohaleté zkušenosti s psychologickým poradenstvím a pomocí potřebným ze všech věkových skupin s pozoruhodnými kladnými ohlasy.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz