Jak ustát horké léto? S chladnou hlavou!

FitnessHealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Konečně je tu po podivném způsobu jara opět léto! A s ním i čas spojený s vysněnou dovolenou, s toulkami přírodou, s výlety a cestami až za hranice našich snů… Je čas nabažit se sluníčka, zvolnit a užít si všeho vůkol nás i v nás. Dlouhé dny a hvězdná obloha nad hlavou vybízejí k setkáním všeho druhu – s přáteli, s blízkými i vzdálenými lidmi, s nimiž chceme zkrátka alespoň chvíli pobýt.

Léto je také časem prázdnin a tak se nabízí i setkávání ve větší volnosti, než stihneme během školního roku. Nabízí se i setkávání v rámci rodiny. Vím z telefonických hovorů i z osobních setkání s Vámi, že právě mezigenerační vztahy vás často trápí. A přeci – při dobré vůli a s moudrostí, kterou na pouti životem každodenně sbíráme, se nakonec ve většině případů podaří najít společnou řeč. Jde v prvé řadě o velkorysost, s kterou se dokážeme povznést nad maličkosti, často i „jen“ slova, kterými jsme si vzájemně zkomplikovali život. Vím, někdy máme pocit, že život je vůči nám nemilosrdný, ale považme přitom, že ani naši blízcí nežijí v jednoduché době a že jejich nitro je také vystavováno stále většímu tlaku. 

Doba zrychlila, a tak se v horkém létě pozastavme. Zachovat si chladnou hlavu není vždy lehké, ale je to pro naše přežití nezbytné! V posledních letech představuje horké léto pro všechny bez rozdílu velký nápor na organismus. Důležité je přitom osvojit si návyky, které nám umožní užít si léto naplno a přitom se nevystavit riziku.

Fyzickému tělu pomůžeme dostatečným pitným režimem, abychom zamezili dehydrataci, lehčím jídelníčkem, pravidelným pohybem nejlépe v našem oblíbeném fitku, či další fyzickou aktivitou. Dopřejme si také siestu a čas jen sami pro sebe, nakonec sami dobře víme, co nám nejlépe vyhovuje.

Léto je však také krásné období pro zklidnění naší mysli – rozzářené sluníčko, kvetoucí flora kolem nás, dozrávající první plody a zpěv ptactva, to všechno v nás probouzí či podporuje pozitivní energii a spolu s ní i sílu poprat se s nepřízní osudu. 

Naše životy jsou i tak plné stresu. Neustále někam spěcháme, dny kolem nás plynou a často máme pocit, že život je jako písek, který, přestože se ho snažíme udržet v dlaních, nám protéká mezi prsty. Příliš se soustředíme na minulost, trápíme se tím, co už nemůžeme změnit. A stejně tak se i příliš upínáme k budoucnosti, sníme, či naopak obáváme se toho, co nás čeká. Ale jediné, co je skutečné, je současný okamžik, teplo slunečních paprsků dopadajících na tvář, vůně čerstvě posečené trávy, chuť oblíbeného jídla, šumění dešťových kapek.

Udělejme první krok ke zklidnění duše, uvědomění si sebe sama, toho, co nás obklopuje a přináší nám pocit radosti, uspokojení a klidu. Naše mysl i tělo nám za takové pozastavení a odpočinek poděkují, dopřejme si sami sobě pomyslné soukromé lázně a začnou se dít divy!

Naše znovu nabytá rovnováha bude dozajista k nepřehlédnutí. Mínění o sobě je totiž infekční a tak s našim vyladěným sebevědomím dokážeme doslova rozzářit své okolí. S vnitřním klidem a úsměvem se nám začne všechno dařit, přátelé možná začnou vyhledávat naši společnost, najdeme čas na zábavu, hry i zpěv… 

Zapomeňme na ledovou sprchu, kterou nám naši nejbližší často nechtěně umí naordinovat, a veselme se. 

Je tu léto jak má být!

Autor PhDr. Marie Vlčková

Životní koučka a osobní terapeutka

Začněme dělat to, co je nezbytné, pak to, co je možné, a najednou zjistíme, že děláme nemožné.

Snaha pomáhat lidem charakterizuje celý můj dosavadní život. Vrbou všem potřebným jsem ráda byla už v dětství, i v době studií na gymnáziu a Univerzitě Karlově a provází mne dodnes – jsem vnímavá pozorovatelka života, certifikovaná koučka, facilitátorka, psychologická terapeutka, konzultantka, mentorka a především člověk, který má rád lidi. Empatie, pokora a oduševnělá blízkost je mým klíčem pro porozumění, schopnost naslouchat a laskavě hovořit s lidmi, kteří hledají na své životní pouti světlo a naplnění svých snů a vizí – osobních i pracovních.

Jako dlouholetá spolupracovnice mága, léčitele a astrologa Emila Václava Havelky a jím zvolená prezidentka Bratrstva Zlaté pyramidy, z.s. ráda pomáhám lidem objevit v sobě vnitřní sílu, najít impulzy k životní změně a především vyladit duši i mysl pro životní rovnováhu, sebedůvěru a tolik potřebnou vnitřní pohodu. Mám mnohaleté zkušenosti s psychologickým poradenstvím a pomocí potřebným ze všech věkových skupin s pozoruhodnými kladnými ohlasy.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz