Testosteron: naše palivo pro pohodovou jízdu životem

HealthFactoryTestosteron
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 206 [name] => Testosteron [slug] => testosteron [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 206 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 4 [filter] => raw [cat_ID] => 206 [category_count] => 4 [category_description] => [cat_name] => Testosteron [category_nicename] => testosteron [category_parent] => 0 ) )

Testosteron je termín, který často zaznívá v různých rozhovorech, přesto o něm ve skutečnosti málo víme. Většina z nás ho okamžitě spojí s muži, svaly, sexuálním apetitem a obecně mužskou fyzickou vitalitou. To vše je pravdivé, ale existuje tu jedno důležité “ale”. Pojďme se podrobněji podívat, co toto “ale” znamená.

K lepšímu pochopení situace je potřeba si uvědomit, že testosteron má bezprostřední vliv na mnoho aspektů našeho života. Testosteron bychom měli začít vnímat jako klíčový prvek pro správnou funkci našeho organismu jako celku a vitalitu nejen fyzickou, ale i psychickou.

Vysoká hladina testosteronu je základem pro správný metabolismus tuků, dobrou svalovou kondici a s tím spojené sebevědomí, které pramení z naší vitality. Sledování hladiny testosteronu znamená starat se o více než jen o naše sexuální zdraví. Ve skutečnosti se o sebe staráme na mnohem hlubší úrovni. Je prokázáno, že nedostatek testosteronu se pojí s rozvojem metabolického syndromu či diabetu typu 2. Kromě toho hraje nízká hladina testosteronu negativní roli v rozvoji psychických poruch, jako je například deprese.

Na druhou stranu, dostatečná hladina testosteronu může výše zmíněné problémy předcházet. Takže nejenže nám pomůže cítit se dobře v našem těle, ale také nám pomůže zabránit nárůstu tělesného tuku a předcházet dalším civilizačním chorobám.

Jasně, nejlepší způsob, jak udržet správnou hladinu testosteronu, je pravidelné fyzické cvičení a zdravý životní styl. Tímto způsobem dokonce můžeme napravit již vzniklé zdravotní problémy.

Ale kde se dozvíme, jak na tom jsme? Prevence v této oblasti, naneštěstí, stále pokulhává. Muži obecně nemají svého stálého androloga, který by jim podal důležité informace a poslal je včas na potřebná vyšetření. Takže je to v našich rukou.

Dnes se naštěstí objevují nové možnosti. Začínají se prosazovat doplňková vyšetření, která si můžeme objednat bez nutnosti zdlouhavého čekání na ordinaci lékaře, a to i bez zbytečných otázek typu “proč to chcete vyšetřit”. Jedná se o nesmírně jednoduchý proces. Stačí přijít do své posilovny, vyzvednout odběrovou krabičku, odebrat z prstu tři kapky krve a krabičku vrátit. A to je vše. Vítejte v nové éře zdravotní péče.

Ivan Novotný, NutriMed Lab, s.r.o.