Základní pilíře trendu Well-being

FitnessTrendy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 10 [name] => Trendy [slug] => trendy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 10 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 36 [filter] => raw [cat_ID] => 10 [category_count] => 36 [category_description] => [cat_name] => Trendy [category_nicename] => trendy [category_parent] => 0 ) )

Světová zdravotnická organizace (WHO) well-being definuje jako „Stav životní pohody, v níž každý jedinec realizuje svůj vlastní potenciál, dokáže se vyrovnat s běžnými stresy života, dovede pracovat produktivně a užitečně a je schopen přispět k rozvoji své komunity.“

Jak lze tuto definici vnímat, bude jistě záležet na každém z nás.

Já osobně si tento pojem vysvětluji jako dobře prožívaný život, ve kterém fungují všechny jeho stránky. Zahrnuje tedy náš duševní a fyzický stav, věnuje pozornost také sociálnímu životu a našim emocím a dává všechny tyto složky do rovnováhy.

Zahrnuje několik pilířů, o které bychom se měli rovnovážně starat. Jedním z nich je, aby naše činnosti byly smysluplné a aby nás naplňovali včetně našeho zaměstnání. Dalším důležitým pilířem jsou finance a finanční jistota, nakládání s penězi. Starat se musíme rovněž o naše vztahy a komunitu, kterou si vytváříme a udržujeme. Kvalita našich vztahů jak v rodině, v práci, tak s našimi přáteli, je extrémně důležitá pro naše zdraví a celkovou životní pohodu. Vztahy s našimi nejbližšími lidmi nám pomáhají lépe zvládat stres, neúspěchy, dodávají odvahu a pocit, že nás má někdo rád, potřebuje každý z nás.

Posledním neméně důležitým pilířem je zdraví, o které je nutné také pečovat, protože není automatické, nezničitelné a na pořád. Pro své zdraví můžeme dělat mnoho, avšak pokud nebudou alespoň trochu fungovat výše zmiňované pilíře, pak se může i tento rozbít, proto se věnujte sami sobě a starejte se o sebe, protože vy jste nejdůležitější.

V rámci zdraví se zaměřte na to, abyste měli zdravou hmotnost, neboť obezita přináší s sebou chtě nechtě významná zdravotní rizika. Sledujte vývoj vaší hmotnosti v čase a v případě jejího postupného zvyšování včas zakročte a nečekejte na zázrak.

Choďte pravidelně na lékařské prohlídky. Nechte si udělat biochemický screening, protože řadu parametrů můžete snadno úpravou stravy a životního stylu upravit, nebo zcela opravit. Cíleně se pak zaměříte na rizikové faktory a když je vylepšíte, uděláte krok správným směrem pro vaše pevné zdraví.

Jezte skutečná jídla, nikoliv hezky vypadající s dlouhou dobou trvanlivosti vzniklá složitým technologickým postupem. Konzumujte zeleninu a ovoce každý den. Dopřávejte si kvalitní suroviny. A že jsou dražší? Ano, jsou dražší než paštika, nebo bílý rohlík. Ale pokud začnete jíst opravdové jídlo, zjistíte, že není třeba takové množství, protože kvalitní jídlo vás zasytí a přestanete uždibovat další spoustu jídla přes den, nebudete kupovat odpolední dortíky, nebo jiné pochutiny, protože na to nebudete mít chuť. Hlad bude přicházet přirozeně s vaší individuální potřebou.

Hýbejte se. Věnujte vaši pozornost běžnému pohybu, chůzi a snažte se, aby tvořila značnou část vašeho dne. Jako pomůcka mohou být užitečné chytré hodinky. Zjistěte si váš průměrný denní počet kroků a zkuste jich zítra o 100 navýšit. Jeďte výtahem jen v nejnutnějším případě. Cestu domů si nezkracujte zkratkou přes trávník, ale jděte okolo. Pravidelně cvičte, protože cvičení má mnoho benefitů pro tělo i hlavu. Vyberte si takovou aktivitu, kterou budete dělat rádi, ať je to běh, posilování, skupinové lekce rychlé či pomalé, plavání, cokoliv.

Život utíká a asi všichni ho chceme celý prožít plnohodnotně. Dělejme proto maximum a věnujme se každé části našeho života a zlepšujme je.

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

Profesionální vzdělávací kurzy pro výživové poradce, fitness trenéry i veřejnost

Zakládáme si na tom, aby naše znalosti, které předáváme dál, stály na ověřených faktech, nejnovějších trendech a poznatcích. Spolupracujeme s lékaři i dalšími odborníky z mnoha oblastí, které se zdravím a výživou úzce souvisí.

nutricniinstitut.cz