Alkohol – pijte vždy s Mírou, nebo raději s mírou

HealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Večírky, vánoční svátky, Silvestr, oslavy narozenin, narození dětí, svatby, pohřby, posezení s přáteli a našli bychom mnoho dalších příležitostí k popíjení drinků, vína, či piva.

Dle zprávy SZÚ z roku 2019 se až pětina dospělé populace vystavuje kvůli nadměrnému pití alkoholu zvýšeným zdravotním, ekonomickým a sociálním rizikům. Tedy každý 5. Čech pije příliš mnoho.

Dle výroční zprávy z roku 2022 se v ČR ročně spotřebuje 100-150 milionů litrů etanolu, což odpovídá 10-14,5 l na 1 obyvatele včetně dětí a seniorů. Přibližně 49 % celkového množství spotřebovaného etanolu je zkonzumováno v pivu, 28 % v lihovinách a 23 % ve víně. Zde bychom jen zmínili, že se jedná o množství etanolu nikoliv nápojů, kdy například pivo obsahuje 4 – 5 % etanolu. Tedy celkové množství je obrovské.

Důvodem, proč je v České republice konzumace alkoholu vysoká, může být i tolerance společnosti vůči konzumaci alkoholu. Znáte to? Jdete na párty, nepijete a jste za „divného“.

Možná jste zaznamenali informace o tom, že resveratrol v červeném víně pozitivně ovlivňuje zdraví. Konzumace malého množství alkoholu lehce upravuje hladinu cholesterolu a krevní srážlivost. Tedy pozitivní účinky bychom našli.

V čem je tedy problém? Proč bychom vám pití alkoholu nedoporučili?

  1. Energetická hodnota – Alkoholové nápoje jsou energeticky bohaté a tato energii se buď spálí, nebo se uloží do tukových zásob. Energie z těchto nápojů se přijímá velmi snadno, protože nápoje nám chutnají a lze jich vypít víc než dost, obzvlášť když máte podporu z okolního prostředí.
  2. Zastavuje spalování tuku – alkohol na nějakou dobu potlačuje využití energie z tuků, což především při redukci není žádoucí.
  3. Uvolňuje morálku – tedy zřejmě toho nejen více vypijete, ale také sníte.
  4. Dehydratuje – alkohol totiž snižuje produkci antidiuretického hormonu v mozku, který následně zvyšuje ztráty vody močí – což s sebou nese také ztráty cenných minerálních látek, zejména vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, draslíku a zinku.
  5. Alkohol je pro naše tělo toxická látka. Přetěžuje především játra.
  6. Řada alkoholických nápojů obsahuje také dost cukru, čímž se zvyšuje energetická hodnota. A přebytečná energie se opět ukládá do tukové tkáně.
  7. Alkohol narušuje spánek.
  8. Alkohol zpomaluje regeneraci.
  9. A v případě kocoviny? No to asi znáte. Všechno jde mnohem hůř.

Doporučení za nás co se konzumace alkoholu týče, je jednoznačně na straně výjimečné konzumace a v malém množství. Od alkoholu nečekejte pro vaše zdraví a štíhlou linii nic pozitivního.

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

Profesionální vzdělávací kurzy pro výživové poradce, fitness trenéry i veřejnost

Zakládáme si na tom, aby naše znalosti, které předáváme dál, stály na ověřených faktech, nejnovějších trendech a poznatcích. Spolupracujeme s lékaři i dalšími odborníky z mnoha oblastí, které se zdravím a výživou úzce souvisí.

nutricniinstitut.cz