Jak si udržet fit-kondici v době bramborových salátů, řízků a cukroví

FitnessHealthFactoryStravováníTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) [3] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Víme, že vánoční čas není jen o jídle a vaječňáku. Ale realita bývá v mnoha případech jiná. Je skutečně vánoční čas příčinou hmotnosti navíc? Jak se postavit k tomu, že všude kolem nás je spousta jídla a vše vypadá lákavě? Je skutečně nevhodné na návštěvě dobroty a drinky odmítnout?

Začal nám adventní čas a vánoční svátky se blíží velkou rychlostí a někteří z nás začínají řešit, zda i tento rok se hne ručička váhy o něco výš. Podle vybraných statistik o vánočních svátcích přibere průměrný Čech 3 – 5 kg. Toto je však zcela zbytečné a vůbec to tak nemusí být, pokud na svém zdraví a kondici pracujete po celý rok.

Tělo máte jen jedno a jak se o něj staráte, tak vám bude sloužit. Věnujte proto pozornost tomu, jak a co děláte v průběhu celého roku. Je to rozhodně lepší přístup, než se věnovat tomu, co se stane za 1 týden.  

Právě v tom je celé kouzlo. Když po celý rok pravidelně cvičíte, máte běžný pohyb, ve stravě vybíráte především to, co je pro vás přínosné, co vaše tělo skutečně potřebuje, pak vás vánoční svátky nemohou dostat z těchto kolejí. Možná odbočíte na den, dva jiným směrem a vychutnáte si štědrovečerní večeři, silvestrovské veselí a návštěvy u příbuzných, ale vaše nastavení, váš životní styl vám nedovolí odbočit na delší dobu, nebo dokonce trvale. Pak jde strach z Vánoc zcela stranou a naopak si je užijete plnými doušky a nebude pro vás problém si zajít do fitness klubu, jít na procházku a upřednostnit zdravější stravování, protože to je váš život. Nestane se vám, že si odnesete oněch 5 kg navíc. Protože víte, co je pro vás nejlepší, protože víte, co dělat, abyste zase zajeli do svého režimu, protože víte, že není třeba se přecpávat. A víte, co je na tom nejskvělejší? Že nad tím nebudete muset ani přemýšlet. Toto uvědomění a získání zdravých návyků je to, co by měl mít každý z nás. 

Bohužel tomu však takto není, což je zcela markantně vidět ze statistik ohledně neustálého nárůstu lidí s nadváhou a obezitou. Dokonce se nyní začala zkracovat i délka života, která po mnoho let rostla. Dalším ukazatelem je narůstající nadváha a obezita dětí. Jedná se o alarmující vývoj. 

Proto nečekejte a dnes udělejte 1 věc pro sebe. Například ujděte o 500 kroků navíc, snězte o 1 kus zeleniny více, jděte o 30 minut dříve spát, ráno si místo kávy nalačno uvařte čaj, snězte polovinu své oblíbené odpolední sušenky. Každý den, kdy uděláte něco pro své zdraví, se počítá. 

A to samé platí i pro vánoční svátky. Večeříte bramborový salát se smaženým kaprem? V pořádku. Ale je nutné udělat salátu hromadu a jíst ho 3 dny? Máte rádi cukroví a nechcete se o něj připravit? V pořádku. Ale věřte, že není nutné mít doma 3 krabice. Milujete vaječný koňak? V pořádku. Nalijte si malou štamprdličku a vychutnejte si ho, stejně jako jakoukoliv jinou dobrotu. Není součástí pitné režimu. Chcete se dívat na pohádky a nic nedělat? V pořádku. Udělejte si oddechový den, ale vaše tělo pak ocení pohyb. Budete se možná divit, ale i vy sami se budete cítit lépe. 

Advent je tu, tak si ho vychutnejte a zároveň myslete i na to, že 1 věc denně pro vaše zdraví se počítá.

Autor NUTRIČNÍ INSTITUT

Profesionální vzdělávací kurzy pro výživové poradce, fitness trenéry i veřejnost

Zakládáme si na tom, aby naše znalosti, které předáváme dál, stály na ověřených faktech, nejnovějších trendech a poznatcích. Spolupracujeme s lékaři i dalšími odborníky z mnoha oblastí, které se zdravím a výživou úzce souvisí.

nutricniinstitut.cz