Body positivity? Chvála originality!

CvičeníHealthFactoryTrendy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [2] => WP_Term Object ( [term_id] => 10 [name] => Trendy [slug] => trendy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 10 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 36 [filter] => raw [cat_ID] => 10 [category_count] => 36 [category_description] => [cat_name] => Trendy [category_nicename] => trendy [category_parent] => 0 ) )

Konečně! Žádné škatulkování, žádná unifikovanost, žádné jednotné vzorce pro všechny najednou. Jsme přece lidé, navzájem tak odlišní. Právě tato neskutečná pestrost je neskutečně vzrušující. Neodlišujeme se jen fyzicky, ale i tím, co nosíme ve své hlavě, ve svém srdci a duši. Jsme nezaměnitelní….

Na první dobrou však jdeme každodenně na „trh“  se svou nepřehlédnutelnou tělesnou schránkou, která se spolu s námi v průběhu života často vyvíjí a proměňuje. Líbíme se sami sobě, je nám dobře v našem těle, vadí nám něco, co bychom rádi jinak?

Radujme se, květnatou češtinu právě dohání anglický výraz BODY POSITIVITY, který oslavuje pozitivní přijetí všech našich fyzických rozdílností a odlišností. Nemusíme už nikoho napodobovat, na stránkách módních časopisů už na nás nevykukují vyzáblé modelky, vzorce pro tělesnou krásu dostaly trhliny. A to celosvětově! I proto můžeme na titulní stránce renomovaného časopisu Vogue, jehož šéfredaktorka před více než dekádou prohlásila, že tam je místo pouze pro „štíhlé osobnosti“, dnes vidět velké a pevné zadky, které jsou díky Kim Kardashianové „in“. A tak na nás šťastně shlíží z obálky Vogue třeba modelka Ashley Grahamová, vážící 95 kilo.

Ne že by Twiggy byla navždy zapomenuta, ale i Věstonická Venuše a renesanční ženské i mužské křivky patří k vývoji vnímání lidské krásy. Už není tak zásadní jak nás vnímá okolí, ale na výsost to, jak se vnímáme a cítíme my sami.

Body positivity prosazuje těla všech tvarů a velikostí a usiluje o to, abychom pochopili, že rozhodující je spolu s přijetím toho, co nám příroda nadělila, nalézt potřebnou vyváženost. Hnutí Body positivity oslavuje tělesnost ruku v ruce s ohleduplností a empatií, ale současně vybízí, že ke svému tělu máme přistupovat i se snahou jeho jedinečnost zdokonalit a ovlivnit. Na prvním místě motivuje ke zdraví a sebelásce, nikoliv k rezignaci nad tím, co sami chceme změnit.

Meňme se k lepšímu, zdokonalujme se, pracujme na sobě fyzicky i duševně, ať je nám dobře na světě. S Body positivity spojuje naše tělo v prvé řadě vnitřní spokojenost, a máme-li životní hodnoty nastavené hluboce niterně, pak rezonujeme s Malým princem Antoine de Saint-Exuperyho: „Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.“

Ocenění vlastního těla, jednota naší duše a naší tělesné schránky, je nedílnou součástí pozitivního sebeobrazu, souvisí se sebeúctou a optimismem. A jsme-li pozitivní (v psychologickém slova smyslu) ve svém přístupu k životu a v překonávání jeho nedostatků a problémů, máme-li své vize a rádi zdoláváme překážky, pak jsme nepřehlédnutelní především kvůli rozzářeným očím a sršící energii. 

O přísun hormonů štěstí je však třeba pečovat, a tak si pro ně rádi dojdeme do našeho oblíbeného fitka, odkud odcházíme pocitově i fyzicky spokojenější. Pokud nám nestačí pravidelné cvičení, které lze považovat také za báječné přírodní antidepresivum k vyladění psychické harmonie, a přetrvávají nám nechtěné myšlenky v hlavě, pak se s nimi vypořádejme psychohygienou, jak jen to jde: sami se sebou, s přáteli, s rodinou, s osobním průvodcem. Světlo a lehkost pro budoucí dny a vyladění naší celé osobnosti stojí za to!

„Radost existuje pouze v sebepřijetí. Hledejte dokonalé přijetí, ne dokonalý život.“ (irské rčení)

Autor PhDr. Marie Vlčková

Životní koučka a osobní terapeutka

Začněme dělat to, co je nezbytné, pak to, co je možné, a najednou zjistíme, že děláme nemožné.

Snaha pomáhat lidem charakterizuje celý můj dosavadní život. Vrbou všem potřebným jsem ráda byla už v dětství, i v době studií na gymnáziu a Univerzitě Karlově a provází mne dodnes – jsem vnímavá pozorovatelka života, certifikovaná koučka, facilitátorka, psychologická terapeutka, konzultantka, mentorka a především člověk, který má rád lidi. Empatie, pokora a oduševnělá blízkost je mým klíčem pro porozumění, schopnost naslouchat a laskavě hovořit s lidmi, kteří hledají na své životní pouti světlo a naplnění svých snů a vizí – osobních i pracovních.

Jako dlouholetá spolupracovnice mága, léčitele a astrologa Emila Václava Havelky a jím zvolená prezidentka Bratrstva Zlaté pyramidy, z.s. ráda pomáhám lidem objevit v sobě vnitřní sílu, najít impulzy k životní změně a především vyladit duši i mysl pro životní rovnováhu, sebedůvěru a tolik potřebnou vnitřní pohodu. Mám mnohaleté zkušenosti s psychologickým poradenstvím a pomocí potřebným ze všech věkových skupin s pozoruhodnými kladnými ohlasy.

Tel.: +420 603 242 888, marie@sebedetox.cz, www.sebedetox.cz