Silový trénink jako limetka

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Zimní období je pro mě jakožto pro trenéra tím nejvíce zajímavým. Není to kvůli tomu, že se gymy plní opět lidmi a já mám spoustu práce, ale především proto, že přichází čas dát vše zase do pořádku po letní sezóně. 

Už jste zřejmě slyšeli pořekadlo “až se zima zeptá, co jsi dělal v létě”. Já to ve své práci otáčím a ptám se, co jste dělali v zimě. 

Je jedno jestli běháte, jezdíte na kole nebo chodíte po horách – o mimosezoní přípravě pro sportovce či týmové sporty si řekneme jindy. Pořád by mělo platit, že po aktivitách, které mohou být náročné pro naše tělo, je potřeba udělat kompenzace, abychom zase mohli v klidu, bez problému, bez bolesti a hlavně možností být lepší, vyběhnout. 

Samozřejmě platí, že pokud chceme být lepší v běhu, tak bychom měli běhat. Pokud chceme být lepšími cyklisty, tak bychom měli jezdit na kole. Ovšem, silový trénink je pomyslná limetka do Mojita. Můžete mít všechny ingredience, ale bez té limetky to prostě není ono. A to pomyslnou limetkou, je právě silový trénink.

Když si uděláme malý vědecký výlet, tak silový trénink nám pomůže s ekonomikou pohybu, kdy spotřeba kyslíku bude nižší. Zlepší se koordinace a zapojení jednotlivých svalových skupin. Dojde ke zlepšení elasticity svalstva a vazů.  

Možná vás teď napadá, že vaším primárním cílem není trhat rekordy, tak proč bych tedy měl silový trénink dělat. No, ono možná není vaším cílem trhat rekordy, ale určitě chcete trávit čas na kole, při běhu nebo s batohem na horách kvalitně, bez omezení či bolesti v kloubech a užít si každou vteřinu, aniž byste museli přemýšlet, že tenhle terén radši vynecháte a tohle stoupání taky. Prostě chcete vyrazit ven. 

Trávíte mnoho času v práci. Sedíte, stojíte nebo celý den taháte různé přepravky. Potom bez přípravy vyrazíte. Nic proti, je skvělé, že jste to udělali a chcete zároveň dělat něco, co vás baví. Jenže naším všedním životem si zaděláváme na mnoho problémů do budoucna a pokud nebudeme dělat věci, které nás zase srovnají – někdy i doslova – tak dříve nebo později může přijít chvíle, kdy místo radosti z aktivity, přijde bolest a zloba. Dobře nastavený silový trénink nám s tímto může pomoci. 

Nebavíme se tu o zvětšení svalové hmoty, ale o možnost dát tělu více síly, stability a pružnosti, kterou si zaslouží. Nebavíme se tu o pěti trénincích jen v gymu – bohatě nám stačí 25-30% tréninkového objemu. Nebavíme se tu o brutálním tréninku, ze kterého budete lézt po čtyřech, protože z takového tréninku byste měli odcházet naopak plní energie. 

Takže, využijte ten čas, který jste teď získali, pracujte na síle, stabilitě a pružnosti pro své tělo. A to nejen jako kompenzaci pro vaši hlavní aktivitu, ale především pro svůj životní styl. Nebojte se toho, že po zimě vylezete ven jako obří hromada svalů – a pokud se to stane, zastavím se pro radu, jak jste to udělali. 

Autor FitPraha

Školící centrum FitPraha

FitPraha je ojedinělý koncept, který spojuje 2 základní kurzy – kurz pro fitness trenéry a kurz pro výživové poradce.

Naším jasným cílem je tvořit fitness trenéry a výživové poradce, pro které je hlavní zdraví klientů, jeho zlepšování a postupnými kroky správné nastavení klienta v jeho každodenním životě.

Naším poselstvím je předávat informace, které jsou kvalitní, aktuální a funkční. Nabízíme rovněž možnost tyto informace rozšiřovat a prohlubovat na navazujících kurzech. Zakládáme si na profesionalitě, proto naši lektoři jsou skutečnými odborníky na probíraná témata.

fitpraha.cz