Aktivní letní dovolená na horách i u moře

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 236 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 236 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Léto je pro většinu lidí období dovolené, oddychu a nabírání energie ze slunečného počasí. Plánuješ vyrazit k moři či na hory a nechceš se pohybu vzdávat? Máme pro tebe tipy, jak pohyb bez stresu skloubit s dovolenou.

Léto patří mezi pomalejší období v roce. Lidé zvolňují a vyrážejí na zasloužené dovolené. To ale neznamená stop cvičení. Nemusíš se pohybu vzdávat. Buď flexibilní a využívej možnosti, které máš aktuálně k dispozici. Jak na to?

V první řadě měj na paměti jednu důležitou věc = Nestresuj se. 

Pohyb a sport podřiď svému životnímu stylu, ne životní styl pohybu. Pouze tak tvé snažení bude dlouhodobě udržitelné. A to platí také u dovolené. Nestresuj se, že v hotelu není fitko, že nebudeš mít prostor ke cvičení, nebo že neuběhneš počet kilometrů, který máš ve svém plánu. I tak se můžeš (a budeš) hýbat a my ti poradíme, jak! 

Tipy na pohyb během horské dovolené

Dovolená na horách patří obecně k těm aktivním. Nádherná příroda vyzívá k objevování a to lze několika způsoby. 

  • Horské túry a treky – Zmapuj si okolí, najdi zajímavá přírodní místa vyraz objevovat! Hory ukrývají krásná horská plesa, průzračné řeky, skryté vodopády či dechberoucí výhledy. Túry ti zaberou několik hodin, ale neboj, v horských chatách se můžeš občerstvit a oddychnout. 
  • Ferraty – Jestli chceš dávku adrenalinu, ferraty, neboli zajištěné cesty, pro tebe budou to pravé. Lezení ve výškách na skalách a horách pouze s lanovým jištěním. Odměnou ti budou unikátní výhledy. Na ferraty je potřeba speciální vybavení – minimálně jistící lano, karabiny, helma a rukavice. Jestli se chystáš na ferratu poprvé, vyraz nejprve s někým zkušenějším, který ti vysvětlí, jak na to. 
  • Cyklistika – Horské cyklostezky jsou jedna velká nádhera. Přírodní scenérie, vodopády, či jezera. Připrav své nohy na silový trénink a plíce na pořádný zápřah. Zkrátka, silový trénink i kardio v jednom. A to se počítá! V lyžařských střediscích se také nacházejí bike parky, ve kterých se můžeš nahoru vyvézt lanovkou a pak si užít sjezd s několika přírodními překážkami. Chrániče a helma jsou povinnost! 
  • Běh – Ať už jsi běžecký nadšenec, nebo ne, přibal si s sebou trailové boty a vyběhni alespoň jednou na pár kilometrů. Garantujeme ti, že běh v horách je něco úplně jiného, než běh po asfaltu mezi paneláky. Horská stoupání možná potrápí tvé nohy, ale zažiješ krásné výhledy a obrovský pocit svobody, když se rozeběhneš zpět dolů. Není divu, že horské traily jsou v běžeckém světe velice oblíbené.

Aktivní tipy na dovolenou u moře

Pokud plánuješ dovolenou u moře a chceš odpočinek kombinovat s pohybem, máme pro tebe aktivity, které jsou zábavné a také neobvyklé! 

  • Plavání – V moři a v bazénu strávíš pravděpodobně dost času a i to se počítá mezi pohybové aktivity. A vlastně vůbec nemusíš plavat. Celodenní skákání ve vlnách je pořádný výdej energie. 
  • Surfování – Vyraz na lekci surfování! Vyzkoušíš nový druh komplexního pohybu, při kterém si užiješ spoustu legrace a potrápíš všechny svaly. I ty, o kterých si možná doposud ani nevěděl/-a. 
  • Wake Surf – Jeden z nejatraktivnějších vodních sportů v dnešní době. V podstatě jde o surfování bez extra úsilí – nedržíš žádné lano, nečekáš na vlnu a tím pádem ji nemusíš chytat pod vodou. Vezeš se na vlně, kterou vytváří jedoucí loď před tebou. I tak se jedná o vcelku náročnou aktivitu, především na udržení rovnováhy a silný střed těla. Ale především je to veliká zábava! 
  • Wakeboarding – Sport podobný wake surfu. Jedeš na prkně (wakeboardu), které tě táhne pomocí hrazdičky, kterou na jedné straně držíš ty a na druhé je připojená k jedoucí lodi. I zde procvičíš balanc a střed těla. 
  • Výlety po zajímavých místech – Koukni do mapy a zjisti, jaká zajímavá místa se nacházejí v okolí. Historické budovy? Schovaný vodopád? Přírodní jezírko? Objevuj!
  • Plážový volejbal – Jsi na dovolené v partě? Zahrajte si plážový volejbal. Skvělá zábava pro více lidí a velký bonus je, že se můžeš kdykoliv osvěžit v moři. 

Další sportovní tipy na léto

  • Tanec – Léto je ve znamení festivalů. A tancování patří mezi skvělou pohybovou aktivitu, při které spálíš několik set kilokalorií. Takže tancuj, jako by se nikdo nedíval! 
  • Jóga – Jógu a další relaxační cvičení můžeš provozovat téměř všude. Po dlouhých cestách, dni na pláži či horské túře ti tělo bude za pár minut protažení velmi vděčné.

Form Factory TIP: Návrat z dovolené je ideální čas na to, vybavit se novými sportovními botami či oblečením. Odpočaté tělo a nový outfit je záruka kvalitního tréninku. A taky nových osobních maxim! 

Pitný režim – důležitý!

Během letních aktivit nepodceň pitný režim. Čím víc se potíš, tím více je potřeba vodu doplňovat. Měj u sebe vždy zdroj vody, ať už v podobě lahve či hydrovaku. Na delší túry, nebo běhy, kde se hodně potíš, zvol také isotonický nápoj, který ti dodá důležité minerály.
Jak vidíš, pohyb se skrývá všude. Nemusíš na dovolení nutně cvičit ve fitku, nebo běhat, pokud nechceš. Objevuj okolí, plavej, zkoušej nové věci. Léto znamená nové zážitky! Proto se nestresuj, obleč plavky nebo si dej nohy nahoru a přečti si tu knížku, která ti už několik měsíců leží v šuplíku. Posilovna těch pár dnů počká a uvidíš, že po odpočinku tvé výkony při silovém tréninku i na skupinových lekcích půjdou směrem nahoru!

Autor TOP4FITNESS

Jsme Top4Fitness, tvá fitness speciálka, kde najdeš veškeré vybavení pro tvůj trénink.

Jsme Top4Fitness, tvá fitness speciálka, kde najdeš veškeré vybavení pro tvůj trénink. Cvičíš pro radost, lepší zdraví, nebo se připravuješ na soutěž? Kryjeme ti záda při čemkoliv. Zamiluj se do pohybu a překonávej své limity!

Zadej v košíku kód “formfactory” a využij slevu 5 % na tebou vybrané kousky.