Dovolená is coming

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Témata, jak zhubnout do plavek na poslední chvíli, už jsou zřejmě za námi – díky bohu. Pokud jste postupovali krok za krokem – teď myslím podle tréninkového plánu, ne podle článků – tak jste v pohodě a neřešíte to. Pokud patříte mezi ty, pro které je léto stejně závazné jako leden a předsevzetí jste nestihli, na břiše nemáte six pack, tak buďte v klidu. Nic se neděje. Naberte sílu, odpočiňte si a uvědomte si, že z 99 % jsou Ty úžasné a dokonalé instagramové fotky, vlastně celý Instagram jen navoněná zdechlina. 

Ovšem přichází na řadu nové téma a to, jak cvičit na dovolené, abychom neztratili svaly, kondici nebo sílu. Takže, zabalit trička, kraťasy, plavky, kartáček, kettlebell, expandéry, švihadlo, nové boty na běhání… poznáváte se v tom? Já ano. Tedy, kdysi. Dnes už to mám malinko jinak. 

Ale nejdřív malá vědecká odbočka. Skutečná ztráta svalové hmoty přichází průměrně po dvou týdnech bez tréninku. A důvod, proč vám vaše svaly připadají menší po krátké dovolené, je zřejmě ten, že zásoby glykogenu a vody ve svalech se prostě zmenšují a tím částečně i jejich obvod. A nezapomeňte také na ten psychický efekt, kdy chodíte po tréninku napumpování a ještě k tomu mnoho z vás kouká do okýnek u aut, protože prostě zvětšují – a neříkejte , že jste to nikdy neudělali. 

Se ztrátou kondice už je to “horší”. Ta může opravdu i po dvou týdnech klesnout, ale pojďme si upřímně říct, že pokud poklesne o 3-15 % – v závislosti na mnoha aspektech – tak se zase nic tak hrozného nestane.

No a jak je to se sílou? Pokud jedete na dva týdny, tak asi den po návratu nebude tahat svou novou maximálku, ale zároveň nehrozí, že byste tzv. začínali znovu. Můžete brát dovolenou, jako svůj deload, naprogramovat si silový trénink takovým způsobem, aby pauza, která vás čeká, sedla do celkového konceptu a plánu a až se vrátíte, můžete zpět v klidu naskočit na procentuální váhu, která odpovídá vahám dva týdny před dovolenou. Ale o programování silového tréninku se pobavíme jindy. 

Ale zpět k tomu, jak se na dovolenou dívám dnes já. Neberu s sebou nic. Žádný kettlebell, žádné expandéry, žádné švihadlo. Fyzické aktivity mám přes rok dost a mnoho z vás také. 

Dovolená je pro mě čas, kdy odpočívám. Fyzicky i psychicky. Nebojím se vyvalit na pláž a ležet, ale zároveň zkouším nové věci nebo dělám věci, na které nemám přes rok moc času. Zahraju si volejbal, fotbal, nebo si udělám dlouhé a klidné procházky, občas nějaký horský výšlap, hodně plavu, vylezu na strom, dělám stojky nebo jen sedím u vody a sleduji hladinu. 

Vlastně jde o to, že cíleně vystupuji ze stereotypu, který mě byť nesmírně baví, ale aby mě bavit nepřestal, je potřeba se na něj podívat občas trochu z dálky.

Takže se nebojte, že Vás dva týdny na dovolené fyzicky změní k nepoznání. Využijte ten čas k relaxu, aktivnímu odpočinku a zkoušejte nové věci, hrajte si, jezte fajn, ale zároveň si dopřejte i nějakou prasárnu. Dopřejte si víc svobody. 

Pavel Kuncl

Autor FitPraha

Školící centrum FitPraha

FitPraha je ojedinělý koncept, který spojuje 2 základní kurzy – kurz pro fitness trenéry a kurz pro výživové poradce.

Naším jasným cílem je tvořit fitness trenéry a výživové poradce, pro které je hlavní zdraví klientů, jeho zlepšování a postupnými kroky správné nastavení klienta v jeho každodenním životě.

Naším poselstvím je předávat informace, které jsou kvalitní, aktuální a funkční. Nabízíme rovněž možnost tyto informace rozšiřovat a prohlubovat na navazujících kurzech. Zakládáme si na profesionalitě, proto naši lektoři jsou skutečnými odborníky na probíraná témata.

fitpraha.cz