Hlava, ramena, kolena, palce

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 242 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 242 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

“Hlava, ramena, kolena, palce, kolena, palce, kolena, palce, hlava, ramena, kolena, palce…”. Všichni to známe, že? – Taky jste si to v duchu řekli v té notoricky známé melodii? A pokud jste trochu jako já, tak Vám to teď bude znít v hlavě minimálně dva dny. Nemáte zač. 

Já to znám i ze své trenérské praxe celé trochu v jiném kontextu. Podobnou říkanku slyším často od lidí, kteří milují běhání. Ovšem, ta říkanka není moc pozitivní v tom smyslu, že mi vyjmenovávají problémy, které je trápí v souvislosti s během.

Jasně, venku je krásně, sedíte celý den v kanceláři, kontrolujete poslední vteřiny a už se vidíte, jak nazujete nově koupené boty na běhání a vyrazíte ven a představa toho, že byste se měli zavřít do fitka je pro vás v takový den tabu. 

Chápu. Sluníčko, endorfiny, vzduch, pročistit hlavu v přírodě. Všechno je super. Ovšem, přijde důležitá otázka. Je Vaše tělo připraveno tohle pravidelně dělat? Po hodinách sezení, možná dlouhodobých problémech se zády nebo koleny. A teď naprosto upřímně – v případě, že Vám zase nevyšlo novoroční předsevzetí zhubnout – s nějakou tou nadváhou.

Tím samozřejmě v žádném případě nechci říct, že byste takové aktivity dělat neměli. Vůbec ne. Naopak, vyražte ven, užijte si to, ale odpovědně vůči svému tělu. Mnohdy totiž není tělo připravené a potřebuje delší přípravu.

Takže, co s tím? Jednak tedy zvolit vhodný druh aktivity. Místo běhu zvolit delší procházku a podobně. A druhak? Nezapomínat na silový trénink, který Vám pomůže nejen k běhu, bruslím či procházkám, ale především k prevenci zranění. 

Vhodný silový trénink Vám sníží riziko zranění až o 40 %. Pomůže Vám vyřešit problémy s mobilitou či svalovými dysbalancemi v těle. Vaše kosti, vazy a šlachy budou lépe odolávat dopadům, získáte lepší výkon, zlepší se vám ekonomika pohybu a získáte skvělou kompenzaci jednostranného zatěžování.

Abychom si ještě lépe rozuměli. Nejde nám o nárůst svalové hmoty, ale o svalovou sílu. Zlepšíme efektivitu svalů určených pro běžecký krok, budeme schopni zapojit více svalů, které nám zlepší stabilizaci dané oblasti.

Možná vás napadá, že tohle není pro vás, protože chodíte běhat jen jednou nebo dvakrát do týdne a nepotřebujete trhat rekordy. Rozhodně souhlasím. Nepotřebujete trhat rekordy. Ovšem, potřebujete být zdraví. 

Současný život nás nutí být lenochy a ztrácíme mnoho síly, díky které bychom mohli žít kvalitnější život. Život bez bolesti. Život, ve kterém nebudeme muset řešit, že nás po běhu budou bolet kolena. Život, ve kterém si užijeme kvalitu pohybu bez omezení.

Pavel Kuncl

Autor FitPraha

Školící centrum FitPraha

FitPraha je ojedinělý koncept, který spojuje 2 základní kurzy – kurz pro fitness trenéry a kurz pro výživové poradce.

Naším jasným cílem je tvořit fitness trenéry a výživové poradce, pro které je hlavní zdraví klientů, jeho zlepšování a postupnými kroky správné nastavení klienta v jeho každodenním životě.

Naším poselstvím je předávat informace, které jsou kvalitní, aktuální a funkční. Nabízíme rovněž možnost tyto informace rozšiřovat a prohlubovat na navazujících kurzech. Zakládáme si na profesionalitě, proto naši lektoři jsou skutečnými odborníky na probíraná témata.

fitpraha.cz