Jak načerpat na jaře energii ze stravy? 

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Jaro je tady, příroda se probouzí ze zimního spánku, všechno nádherně kvete, voní, všude kolem jsou barvy, které nás dobíjí energií. 

Stejně tak i náš organismus se probouzí z té dlouhé a úmorné zimy. Mění se teplota, vlhkost vzduchu, je déle světlo, ráno nás probouzí sluneční paprsky. Máme obecně větší chuť se hýbat a trávit více času na čerstvém vzduchu. A také jinak jíst. 

Konečně jsme odhodili zimní medvědí srst a najednou se cítíme lehčí, máme více elánu a energie do života. A proto je potřeba i naše tělo začít vyživovat jinak. Odhodit těžké a zahřívající potraviny a přijímat lehké, svěží, šťavnaté pokrmy, které v nás rozproudí onu životní energii. 

Jakou změnu tedy na talíři udělat?

Stejně jako je všude kolem nás krásně barevno, i náš talíř by měl vypadat svěže a barevně. 

Zelenina na prvním místě:

Jaro je tím správným časem na čerstvé lehké potraviny, saláty… Vytvořte si duhu na talíři. Od zelených listových salátů, přes ředkvičky, mrkev, papriky, rajčátka, okurky, červenou řepu, brokolici, k bylinkám a klíčkům. 

Také ovoce:

Nezapomínejte na svěží ovoce. Udělejte si ovocný salát, přidejte si čerstvé jahody, kiwi, borůvky, nebo jiné barvičky do kaše nebo jogurtu. Navodí to nejen úžasnou chuť, ale svěží jarní náladu a úsměv.

Zkuste doma klíčit:

Klíčky jsou úžasná jarní záležitost. Ze semínek vzniká nový život, klíček, ze kterého vzejde malá rostlinka a s ní neuvěřitelné množství živin pro naše probouzející se tělo. Je to takový životabudič, který nám dá spoustu vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, látek, které naše tělo opravdu moc ocení. Klíčky pak můžete nasypat na chleba s pomazánkou, polévku, salát…

O domácím klíčení si řekneme více příště…

Přidejte zelené natě:

Posypejte si jídla pažitkou, petrželkou, mladou pampeliškou, medvědím česnekem nebo mladou kopřivou. Zelené natě obsahují vedle vitamínů i cenné enzymy, pomocníky pro naše trávení. 

Vyhněte se těžkému, smaženému, kořeněnému:

Jarní strava by obecně měla být lehčí a v menším množství. V zimě tělo hromadí, ukládá a využívá zásoby, na jaře se přirozeně pročišťuje a je fajn mu s tím trošku pomoct. ☺  

Proto omezujte těžké potraviny a zaměňujte za lehčí. Omezte živočišné produkty, maso, smažené pokrmy, příliš kořeněné a slané jídlo, méně tepelně upravujte a jezte více čerstvě a svěže. Méně zahušťujte. A nepřejídejte se, na jaře se hubne lépe, než v zimě ☺ 

Autor Mirka Philippi

Instruktorka skupinových lekcí a výživová poradkyně

Jsem zapálená instruktorka skupinových lekcí a zároveň pečlivá výživová poradkyně. V kombinaci skupinového sportu a zdravého jídla jsem se prostě našla. 🙂

Učím hlavně Les Mills skupinové lekce, kde mě obrovsky baví takový ten až “fanatismus” v dobrém slova smyslu.

Skupinové lekce miluju hlavně proto, že probíhají ve skupině, jsou plné energie, kterou společně v jeden okamžik tvoříme, pomáháme jeden druhému a motivujeme se navzájem zvládnout víc, překonat limity, něco se od sebe naučit a hlavně – společně si to užít!

Ve výživě vystupuji pod značkou Eat With Love, a jak už název napovídá, učím lidi, jak se zamilovat do zdravé stravy. Pomáhám jim projíst se k výsledkům tak, že si jídlo užívají, objevují nové kombinace, neodpírají si. Že je to prostě baví.

Máte otázky? Jsem tu pro vás. Ozvěte se M: mirka@eatwithlove.cz, IG: @mirkaphilippi nebo @eatwithlovecz, W: www.eatwithlove.cz