Kdy je čas začít řešit svých pár kilogramů navíc?

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Váhové výkyvy potkávají každého. Stojí za nimi mnoho vlivů, které všechny přímo souvisejí s životním stylem. Pokud nedodržujeme zásady fyzické i psychické rovnováhy, je jen otázkou času, kdy se to na těle projeví. Nejde ale jen o estetický problém. Stačí pár kilogramů navíc a začnou trpět klouby, srdce, cévní systém. V neposlední řadě má nadváha za následek i poruchy metabolismu, které mohou přerůst až k cukrovce 2. typu. 

Většina lidí začne nadbytečný tělesný tuk řešit až ve chvíli, kdy se dopnutí kalhot stane náročnou disciplínou. Rozhodnutí shodit pár kilo a vypadat i cítit se lépe by však mělo přijít daleko dříve. A to i u těch, kteří mají jen pár kilo navíc a jsou spíš „oplácaní“ než vysloveně tlustí. Ideální pak samozřejmě je, pokud nedovolíte své hmotnosti narůstat a hlídáte si její optimum po celý život. Tím i chráníte své zdraví.

Kilogramy navíc společně s nevhodným životním stylem jsou příčinou mnoha zdravotních komplikací. Světová zdravotnická organizace řadí proto obezitu na pátý až šestý nejzávažnější zdravotní problém lidstva – spolu s kouřením. A Češi si drží vysokou hodnotu tohoto žebříčku nejobéznějších národů. Alarmující je, že i přes všechna doporučení se nedaří nárůst obézních ve světě zpomalit a „normální“ člověk se zvětšuje.

Zaznamenáváme rovněž zvyšování počtu osob s diabetem II. typu. Dřív se tomuto typu cukrovky říkalo stařecká, protože postihoval starší dospělé. Vlivem nezdravého stylu života se ale stále častěji týká mladších osob a bohužel i dětí. 

Pro rozvoj diabetu se ukazuje jako rizikový útrobní (vnitřní) tuk. Zdravotní riziko je u mužů při obvodu pasu větší jak 102 cm, u žen více jak 88 cm. Vhodnější je však nechat si míru vnitřního tuku změřit na specializovaném přístroji. Již redukce hmotnosti o 5 – 10 % vede k pozitivním projevům na zdraví, jako je snížení krevního tlaku, či nižší hladina krevního cukru.

Nadváha, nedostatek pohybu, stres a do určité míry dědičnost jsou hlavními rizikovými faktory, které zadělávají na problém zvaný cukrovka 2. typu. Prevence je přitom jednoduchá, protože jako u většiny zdravotních komplikací je základem opět strava. Zaměřte se na cukry, ty rafinované v jídelníčku vynechte a naopak zařaďte komplexní sacharidy. Tělo si s jejich trávením totiž dává na čas, což má za následek postupné uvolňování glukózy do krevního oběhu. Nezapomeňte ani na vlákninu, jak ve formě zeleniny, tak luštěnin a celozrnných produktů. Při hubnutí oceníte, že zvyšuje pocit sytosti. A co bílkoviny? Bílkoviny jsou v naší stravě nezbytné. Mají mnoho funkcí a jednu skvělou vlastnost. Mají vysoký sytící efekt, takže po nich přijde hlad až po delší době a zároveň při redukci ochraňují svaly před jejich úbytkem.

Strašákem by rozhodně měly být průmyslově zpracované potraviny, které mají více negativních vlastností na lidské zdraví.

S diabetem kromě stravy pomáhá významně také pohyb, který je, řekla bych, přímo nezbytný. Pokud si na změny netroufáte sami, neváhejte se obrátit na fitness trenéra, který bude umět vám sestavit trénink přesně dle vaší fyzické kondice a výživového poradce, který vám pomůže včas zvrátit negativní vliv obezity, nebo vyšší nadváhy.

Autor FitPraha

Školící centrum FitPraha

FitPraha je ojedinělý koncept, který spojuje 2 základní kurzy – kurz pro fitness trenéry a kurz pro výživové poradce.

Naším jasným cílem je tvořit fitness trenéry a výživové poradce, pro které je hlavní zdraví klientů, jeho zlepšování a postupnými kroky správné nastavení klienta v jeho každodenním životě.

Naším poselstvím je předávat informace, které jsou kvalitní, aktuální a funkční. Nabízíme rovněž možnost tyto informace rozšiřovat a prohlubovat na navazujících kurzech. Zakládáme si na profesionalitě, proto naši lektoři jsou skutečnými odborníky na probíraná témata.

fitpraha.cz