Proč se nám nedaří hubnout?

HealthFactoryStravování
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) )

Často se stává, že chceme zhubnout, máme pocit, že se můžeme sportem sedřít z kůže, jíme zeleninové saláty a odříkáme si sladkosti, alkohol, tučné a nezdravé věci, ale váha se pořád nehýbe? 

Pojďme si říct pár základních zákonitostí a souvislostí. 

Kalorický deficit

První důležité pravidlo je, držet se dlouhodobě v tzv. kalorickém deficitu. Kalorický deficit je rozdíl mezi příjmem energie z jídla a výdejem energie z aktivit a fungování našeho těla. Pokud je příjem energie dlouhodobě nižší než výdej, jsme v kalorickém deficitu, tedy vydali jsme více, než jsme doplnili a hubneme. 

Pokud je to naopak, přijímáme dlouhodobě z jídla více energie než vydáváme pohybem, jsme v kalorickém nadbytku a přibíráme. 

Více o tomto tématu najdete zde (proklik na článek o kalorickém deficitu).

Ořechy a semínka

Tohle je jedna velká past. Z hlediska zdraví jsou ořechy a semínka opěvovanou super-potravinou a v každém časopise nebo blogovém článku si můžeme přečíst, jak bychom jich měli denně zkonzumovat alespoň hrst. 

Když se na to podíváme z hlediska zdraví, pak je pravdou, že ořechy a semínka obsahují hodně zajímavé mikroživiny (vitaminy, minerální látky) i makroživiny (zdravé tuky, bílkoviny).

Z pohledu nutričního, tedy i co se redukce týče, jsou ořechy kalorickou bombou. Na váhu jsou těžké, tedy např. 10g vlašáků jsou max. 2 ořechy, jenže u dvou ořechů to nikdy neskončí. Ořechy a semínka jsou totiž velmi „jedlé“ a když se do nich pustíme, není jednoduché zastavit. I hrst má každý jinak velkou. Mohu si nasypat do hrsti pár oříšků nebo plnou hrst a sním dvojnásobek. 

To je právě obrovská past – zdravotní vs. nutriční pohled. 

10g vlašáků je např. 1 menší vejce, téměř celý kelímek bílého skyru, půl kila salátové okurky nebo 70g kuřecího prsa. 

A co když jdeme večer za zábavou? Dáme si k vínu pytlík slaných buráků. Jsou to přece oříšky, takže v domnění, že zobeme zdravě a nehřešíme, celý ten malý pytlík zbaštíme, ani nemrkneme. A máme v sobě 2.500 kj, tedy jednu velkou obědovou porci. I takto můžeme pojmout hrst oříšků…

Jen pro představu, co je např. 2 500 kj – viz foto receptu:

TIP: Šetřete s ořechy. Používejte sekané mandle nebo si menší množství oříšků nakrájejte na kousky a posypte si jimi jídlo. 10 g tenkých plátků působí, že jich je mnohem víc, než 10 g celých ořechů. 

Používání oleje v kuchyni

Když restujeme, smažíme, pečeme, jak moc šetříme olejem? Často lijeme na pánev olej od oka. Restované jídlo se olejem nasákne a my to hezky sníme. Jídlo je chutné, protože tuk je přenašeč chuti. Ale také má dvojnásobné množství kalorií, než sacharid nebo bílkovina. Když nalijeme na pánev 1 vrchovatou polévkovou lžíci oleje, zpravidla je to 10ml. Toto množství je srovnatelné s 85 g kuřecího prsa, 90 g polotučného tvarohu nebo půl kila syrové cukety.

TIP: Používejte olej v rozprašovači, nebo jen potřete pánvičku mašlovačkou, aby se jídlo nepřipalovalo. Používejte jen nutné množství oleje. Také je dobré vařit v kvalitním nepřipalujícím se nádobí. 

Pití slazených nápojů

Slazené nápoje jsou v dnešní době hojně konzumované a oblíbené, protože jsou dobré. Obsahují však nejen prázdné kalorie, tedy přemíru cukru a nulovou výživovou hodnotu. Obsahují ale také spoustu chemických a umělých látek, které velmi škodí našemu zdraví. Např. riziko rakoviny slinivky, příčina cukrovky, riziko srdečních chorob, kazí zuby, dělají nás obézními atd. Jsou to takoví skrytí zabijáci, kteří jen potěší vaše chuťové pohárky a to je vše.

TIP: udělejte si zajímavé a chutné pití z vody. Jednoduše ji něčím osvěžte. Nakrájejte okurku, přidejte čerstvý či mražený rozmarýn, rozkrojte citronovou trávu a dejte do lahve s sebou, přidejte mražené bobulové ovoce, citrusy, hrušku, zázvor.. Nezapomeňte na svěží mátu nebo tymián. Ovoce jakékoli sezónní čerstvé i mražené. Nebo si udělejte ovocný či bylinný led a dávejte si ho v teplém počasí do vody 🙂

Dalšími strašáky, které obsahují přemíru kalorií, skrytých cukrů, jsou: salátové dresinky a různé ochucující omáčky, sladké cereálie, rádoby zdravé müsli směsi, müsli tyčinky, slazené „ovocné“ jogurty, mléčné kávové nápoje s příchutěmi apod.. 

Autor Mirka Philippi

Instruktorka skupinových lekcí a výživová poradkyně

Jsem zapálená instruktorka skupinových lekcí a zároveň pečlivá výživová poradkyně. V kombinaci skupinového sportu a zdravého jídla jsem se prostě našla. 🙂

Učím hlavně Les Mills skupinové lekce, kde mě obrovsky baví takový ten až “fanatismus” v dobrém slova smyslu.

Skupinové lekce miluju hlavně proto, že probíhají ve skupině, jsou plné energie, kterou společně v jeden okamžik tvoříme, pomáháme jeden druhému a motivujeme se navzájem zvládnout víc, překonat limity, něco se od sebe naučit a hlavně – společně si to užít!

Ve výživě vystupuji pod značkou Eat With Love, a jak už název napovídá, učím lidi, jak se zamilovat do zdravé stravy. Pomáhám jim projíst se k výsledkům tak, že si jídlo užívají, objevují nové kombinace, neodpírají si. Že je to prostě baví.

Máte otázky? Jsem tu pro vás. Ozvěte se M: mirka@eatwithlove.cz, IG: @mirkaphilippi nebo @eatwithlovecz, W: www.eatwithlove.cz