10 tipů, jak najít radost ve zdravém stravování

HealthFactoryStravování
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 12 [name] => Stravování [slug] => stravovani [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 12 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 92 [filter] => raw [cat_ID] => 12 [category_count] => 92 [category_description] => [cat_name] => Stravování [category_nicename] => stravovani [category_parent] => 0 ) )

Jídlo bývá pro mnoho lidí obtížným tématem, stresujícím, vysilujícím. Nechce se vám trávit svůj volný čas v kuchyni přípravou jídla, věčným vymýšlením a nakupováním?

Nemáte inspiraci a vyčerpává vás ji neustále někde hledat? Vaříte pořád dokola to stejné, že vás to nebaví už ani jíst?

Pak je čas na změnu. Na změnu přístupu ke stravování. Pojďme se podívat, jak na to:

1. Potřebujete si uvědomit, proč je důležité se o sebe starat zdravou stravou

Chcete, aby vaše tělo fungovalo a dosahovalo výkonu, výsledků? Chcete po něm (po sobě), aby bylo zdravé, vitální. Chcete se cítit fit, plní energie, nebýt unavení. Pak je ale potřeba pro to něco udělat. Každý cíl má svojí cestu. A zdravá strava je prvním krokem. Zdravými potravinami vyživujete svoje tělo, aby fungovalo. Takže co posíláte dovnitř, to se odráží navenek.

2. Zdravá strava není dieta

Je to především životní styl. Tedy nehladovět, neodbývat se. Nejíst mdlé zeleninové saláty. Ale objevovat plnými doušky, co všechno pestrá a zdravá strava dokáže nabídnout a užívat si to. Inspirovat se, kombinovat, zkoušet… 

3. Jezte vědomě

Udělejte si na jídlo čas, vnímejte, co jíte a vychutnávejte si každé sousto, které jste si ukuchtili. Vnímejte chutě, vůně, užívejte si to. Udělejte si z jídla radost. Nekoukejte při tom na seriály, ale prostě jenom jezte. A nehltejte, jezte pomalu. Mozku trvá zhruba 20 minut, než si uvědomí, že už jste sytí. 

4. Jezte barevnou duhu 

Jezte i očima. Vyzdobte si svůj talíř nebo připravenou krabičku všemi možnými barvami. Tak, že se na jídlo budete těšit, že mu nebudete moct odolat. Přidejte barevnou zeleninu, ovoce, posypte bylinkami, pažitkou, kakaovými boby, kousky čokolády… Bonusem barev jsou vitaminy a minerály, tedy živiny pro vaše tělo. 

5. Pryč s výčitkami 

Pokud celý den přemýšlíte o čokoládovém dortu, který se čistě náhodou objevil ve vaší lednici, tak si ho prostě kousek dejte. Rozumně, nepřejezte se ho. Určitě ale nevynechávejte další den klasickou stravu, protože máte výčitky. Spíše si jděte zaběhat nebo zacvičit. Nikdo není dokonalý a jaký by to byl život bez občasného malého hříchu? 

6. Pravidlo 80:20

Smyslem tohoto pravidla je dát tělu všechny výživné a důležité látky po většinu dní a některé dny si dovolit jíst jídlo, které vám prostě jen chutná. Tedy 80% času jíst potraviny s vysokým obsahem živin a 20% času si dovolit trošku „zaprasit“. ☺ 

Naše psychika totiž nemá ráda zákazy a odříkání si, proto se může stát, že jednoho dne budete mít potřebu všechny ty zákazy dohnat. A pěkně najednou! A není nic horšího, než se poté dostat do smyčky výčitek, naštvání a pocitu, že už to nemá smysl, protože už jste to porušili. 

7. Plánujte si čas

Věnujte v neděli hodinku času vytvořením jídelního plánu na následující týden – co budete vařit, co na to budete potřebovat, vytvořte si nákupní seznam na celý týden a nakupte si nutné potraviny. Naplánujte si, zda budete den dopředu např. namáčet luštěniny nebo zda si potřebujete připravit snídani na další den již předchozí večer. Dejte jídlu prioritu, dáváte tím prioritu sami sobě a svému zdraví. 

Díky tomu, že budete mít časový plán, ušetříte spoustu času a energie vymýšlením, nakupováním několikrát do týdne a nestane se vám, že byste neměli potřebné suroviny po ruce. 

8. Připravte si jídlo na více dní dopředu

Není nic jednoduššího, než vařit na dva dny dopředu. Ušetříte tím spoustu času (nejen vařením, ale také uklízením!) a následující dva dny budou v pohodovém duchu. 

Např. v neděli večer připravte jídlo na pondělí a na úterý. V úterý večer na středu a na čtvrtek a pátek a víkend pak podle toho, co plánujete na víkend za program. Je to velmi efektivní a rychlé. 

9. Udělejte si z přípravy jídla zábavu

Co si z vařící hodinky udělat společnou partnerskou hodinku? Zapojte partnera či partnerku, nebo vařte s kámoškou. Jednou ona u vás, příště vy u ní. Dejte si k tomu sklenku vína a popovídejte si u toho. Stravte u toho příjemný čas s někým blízkým a vytvořte si z přípravy jídla zážitek. 

10. Nechte si zpracovat jídelníček

Pokud nemáte inspiraci, co připravovat k jídlu, potřebujete zhubnout nebo se „jen“ naučit zdravě se stravovat, najděte si výživového specialistu, kterému důvěřujete a nechejte si od něj zpracovat jídelníček na míru podle vašich potřeb. Výživový specialista vám pomůže dosáhnout vašich cílů a rozhodně vám poskytne obrovskou inspiraci na zdravá, chutná a vyvážená jídla. A také může být vaším parťákem na cestě za vaším cílem. 

Autor Mirka Philippi

Instruktorka skupinových lekcí a výživová poradkyně

Jsem zapálená instruktorka skupinových lekcí a zároveň pečlivá výživová poradkyně. V kombinaci skupinového sportu a zdravého jídla jsem se prostě našla. 🙂

Učím hlavně Les Mills skupinové lekce, kde mě obrovsky baví takový ten až “fanatismus” v dobrém slova smyslu.

Skupinové lekce miluju hlavně proto, že probíhají ve skupině, jsou plné energie, kterou společně v jeden okamžik tvoříme, pomáháme jeden druhému a motivujeme se navzájem zvládnout víc, překonat limity, něco se od sebe naučit a hlavně – společně si to užít!

Ve výživě vystupuji pod značkou Eat With Love, a jak už název napovídá, učím lidi, jak se zamilovat do zdravé stravy. Pomáhám jim projíst se k výsledkům tak, že si jídlo užívají, objevují nové kombinace, neodpírají si. Že je to prostě baví.

Máte otázky? Jsem tu pro vás. Ozvěte se M: mirka@eatwithlove.cz, IG: @mirkaphilippi nebo @eatwithlovecz, W: www.eatwithlove.cz