Porodem to nekončí

HealthFactory
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) )

Dlouhé hodiny předporodní přípravy, předporodních kurzů, témata jako – hypnoporod, orgasmický porod, přirozený porod, partner u porodu, dula u porodu, soukromá porodní asistentka u porodu, porodní přání a porodní plán. Spousta času se věnuje klíčovému momentu, kterým je porod. Porod je zrození nového života, zážitek, který si mnohdy neseme v hlavě celý život, vždyť právě v tu chvíli žena poprvé spatří své dítě, které tak dlouho nosila pod srdcem.  Nicméně porod není koncem, cílem, do kterého těhotná chtěla doběhnout a tím svůj závod ukončit. Porodem vše začíná a žena by se měla připravit i na věci, které s sebou přináší poporodní období. 

O šestinedělí se občas píše jako o ,,líbánkách s miminkem“.  Je to období společného sžívání a poznávání se maminky a miminka, žena si osvojuje a přijímá mateřskou roli. Co vše ale toto období ovlivňuje a může způsobit, že je v určitých směrech pro ženu náročnější, než samotný porod? 

Po porodu se žena na jednu stranu plně věnuje dítěti, ale na druhou stranu také sama prochází rekonvalescencí po porodu. Zavinuje se děloha, hojí se případné porodní poranění, nastupuje laktace, postupně dochází ke změnám hormonálních hladin v těle, které mají za následek tělesné, ale také psychické změny u ženy.  Mnoho maminek se setkalo s tím, že byly plačtivé, přecitlivělé a náladové. Hormonální vlivy ještě umocňuje nedostatek energie po porodu a nevyspání při péči o miminko. Dalším stresovým faktorem může být špatné hojení rány, nalitá bolavá prsa či vzniklý zánět prsu, nebo naopak nedostatek mateřského mléka a další komplikace. 

Obrovský vliv na ženu po porodu má také péče kolem miminka a jeho zdravotní stav, každá případná komplikace je pro ženu psychicky náročná. Neprospívání dítěte a jeho velký váhový úbytek, novorozenecká žloutenka, vrozená vývojová vada, předčasně narozené miminko, zjištěné infekce či jiná onemocnění. Ale mnohdy už jen osvojení si dovedností, jak o miminko pečovat a jak zvládnout správnou techniku kojení, nemusí být pro ženu snadné. 

Co je v tomto směru důležité? Příprava! Nejen na porod, ale také kvalitní příprava na poporodní období a na to, že některé pocity a stavy jsou normální. Dále je to podpora partnera, přátel a rodiny. Žena by měla být v šestinedělí opečovávaná a měla by cítit lásku a podporu svých blízkých. Měla by si také najít chvilku jen sama pro sebe, kvalitně se stravovat, pít, relaxovat a odpočívat kdykoli může.  

Autor Eunika Moješčík

Soukromá porodní asistentka

Jsem soukromá porodní asistentka a porodní asistenci a práci se ženami se věnuji téměř 10 let. Mám ráda aktivní životní styl, ať je to silový trénink, běh, tanec nebo moje oblíbená turistika. Tyhle záliby jsem si chtěla ponechat i v době těhotenství a po porodu, a tak se také stalo. Sama jsem si na sobě vyzkoušela, že i jako těhotná, nebo žena s miminkem, se mohu nadále věnovat svým koníčkům. Proto v tom také podporuji další ženy a vedu cvičení pro těhotné a ženy po porodu.