Můžete onemocnět sezením na židli?

HealthFactoryTrendy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 237 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 237 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 10 [name] => Trendy [slug] => trendy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 10 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 36 [filter] => raw [cat_ID] => 10 [category_count] => 36 [category_description] => [cat_name] => Trendy [category_nicename] => trendy [category_parent] => 0 ) )

Víme, že dlouhé sezení může být pro naše zdraví nebezpečné – vědci nyní tvrdí, že vše záleží na tom, jak sedíme.

Když jsem vyrůstal v 70. letech, v každém rohu našeho rodinného obývacího pokoje byl popelník. V té době všichni kouřili; ve skutečnosti mé matce doporučil její praktický lékař kouřit, aby zmírnil stres. Návštěvníci kouřili, moji bratři kouřili, bylo neobvyklé nemít společenskou událost, která nebyla v oparu cigaretového kouře – a tak jsme potřebovali strategicky umístěné nádoby, kam lidé mohli dávat popel.

Vědci a lékaři nakonec přesvědčili lidi, že kouření je opravdu špatný nápad. Výsledkem je, že jsem popelník neviděl už roky.

Po přečtení nedávné studie o nebezpečích sezení jsem teď zvědavý, jestli budou další židle a pohovky. Jednoduše řečeno, sezení je nové kouření. I když jste pravidelně v tělocvičně, ukázalo se, že pravidelné sezení vám výrazně zkrátí život.

Jak to může být? Sedíme stovky tisíc let – jak může být něco tak běžného tak špatného?

Odpověď: je to způsob, jakým sedíme.

Abychom to osvětlili, vraťme se zpět a objevme, jak jsme odpočívali v předchozích érách.

Pouze za posledních 10 000 let byli lidé schopni získávat potravu chováním zvířat a pěstováním plodin. Před touto nedávnou historií strávili lidé miliony let cvičením a vývojem přístupu lovců a sběračů k získávání potravin. Z evolučního hlediska jsme „navrženi“ k tomu, abychom se chovali tímto způsobem lovce a sběrače – jako komunita národa Hadza v Tanzanii, jedna z mála zbývajících populací, kteří stále každý den loví a shromažďují zeleninu pro obživu.

V dnešní době má Hadza docela publikum. Jsou sledováni a zkoumáni výzkumníky, kteří se zoufale snaží zjistit, co odlišuje jejich životní styl a jeho přínosy pro zdraví od modernějšího přístupu. Jak byste očekávali, Hadza má podstatně nižší výskyt „civilizačních chorob“ nemocí, jako je cukrovka a srdeční choroby, než vidíme v moderní společnosti.

Abychom lépe porozuměli neduhům, které přicházejí s moderním životním stylem, byly nedávno zkoumány modely sedění lidí z komunity Hadza.

Dalo by se předpokládat, že přijetí přístupu lovce a sběrače k ​​životu by bylo vyčerpávající. Musí trávit mnohem více času aktivním pronásledováním při hledání jídla ve srovnání s námi současnými lenochodi – a ve výsledku tak sedět méně. Realita však tento předpoklad nepodporuje. Hadza tráví spoustu času také sezením a odpočinkem. Ve skutečnosti je jejich doba sezení v průběhu dne téměř totožná s naší.

Klíčovým rozdílem je, že Hadza nepoužívá židle; dřepí nebo klečí. Tyto pozice vyžadují aktivaci svalů nízké kvality, která má navzdory nízké intenzitě dramatický účinek.

Řada výzkumů prokázala, že dlouhodobé sezení s malou až žádnou aktivací svalů (jako to děláme každý den na židlích) má za následek akumulaci triglyceridů (tuk, který cirkuluje v krvi a významně přispívá k onemocnění srdce). Zatímco přerušování těchto pozic pravidelným vstáváním nebo častějším pobytem ve stoje může mít za následek 32% snížení triglyceridů.

Ve skutečnosti nízká poloha dřepu (sedí vám zadek na patách), kterou používá Hadza, generuje 5 až 10krát více svalové aktivace než sedět na židli. Tato svalová aktivita jemně pohlcuje triglyceridy, což má za následek méně tuku cirkulujícího v krvi – což snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Nemůžu dřepět jako příslušník národa Hadza. Cítím, že moje kolena vybuchnou a moje hamstringy se křečí jako nic na zemi. Ale po přečtení těchto zjištění jsem přestavěl svůj stůl doma (během uzamčení) na možnost, abych u stolu mohl stát. Ve skutečnosti jsem celý tento článek napsal ve stoje.

Faktem je, že cvičení je skvělé pro odvrácení nebezpečí moderního života. Ale pokud jste během dne delší dobu neaktivní, stále existuje vysoké riziko, že se u vás objeví nějaké nemoci.

S ohledem na to doufám, že kancelářská židle s vysokým opěradlem brzy zmizí z kanceláří i domácností. Stoly budou všude a třeba na Netflixu přijdou při sledování oblíbeného seriálu s připomenutím, abyste v pravidelných intervalech udělali pár angličáků.

Vím, že nejsem sám. 

Podívejte se na tento rozhovor s profesorem Davidem Dunstanem, světovým úřadem pro roli sedavého chování, který sdílí své fascinující názory na řešení chronických onemocnění cvičením.

Zdroj: lesmills.com

Autor Les Mills

Tvoříme fit planetu

Jsme na misi k vytvoření zdatné planety. To neznamená nutit lidi cvičit. Znamená to pomoci lidem zamilovat se do fitness, aby si mohli zacvičit.