Čerstvý vzduch snižuje stres

HealthFactoryTipy
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 60 [name] => HealthFactory [slug] => healthfactory [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 60 [taxonomy] => category [description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [parent] => 0 [count] => 238 [filter] => raw [cat_ID] => 60 [category_count] => 238 [category_description] => Nový přístup k fitness od Form Factory se každý měsíc zaměří na předcházení jedné z civilizačních chorob. K tomu bude vždy upraven program skupinových lekcí, který se rozšíří o speciální a zdravotní cvičení. Součástí programu každého měsíce budou také odborné workshopy, speciální on-line obsah, videa a podpora profesionálních trenérů Form Factory. [cat_name] => HealthFactory [category_nicename] => healthfactory [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 13 [name] => Tipy [slug] => tipy [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 13 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 124 [filter] => raw [cat_ID] => 13 [category_count] => 124 [category_description] => [cat_name] => Tipy [category_nicename] => tipy [category_parent] => 0 ) )

Milí sportovci,

nacházíme v nelehké době, plné negativních zpráv, která nás dostává čím dál více do stresu, a právě stres může vážně ohrozit naše zdraví a náš život. Jednou ze změn vyvolanou stresem je klesající imunitní aktivita, proto pojďme trávit co nejvíce volného času na čerstvém vzduchu, který snižuje stres a je nepostradatelný pro regeneraci duševních sil a udržení zdraví. Aktivní pobyt venku pomáhá tělu vyrovnávat se s viry, bakteriemi a tělo se stává přirozeně odolnější.

Kdy se vrátíme ke svým oblíbeným volnočasovým aktivitám zatím bohužel nikdo neví, ale neberme tělu pravidelný pohyb, na který je mnoho z nás zvyklých. Naopak, teď pohyb potřebujeme víc, než kdy jindy a pamatujme si, že každý pohyb se počítá, a to i „obyčejná“ chůze, která je pro všechny nejpřirozenějším pohybem a zdraví nejvíce prospěšná. Možná si díky této době uvědomíme, že leckdy sportem trávíme až příliš času v uzavřených prostorech a přitom bychom pro své tělo udělali mnohem lépe, když bychom vyrazili na dlouhou procházku do přírody a zhluboka dýchali čerstvý vzduch. Teď, když jsou sportoviště uzavřená, rozhlédněte se kolem svého bydliště, kde máte park, naplánujte si výlet do lesa nebo vyjeďte na hory a věřte mi, že nohy můžete horskou turistikou unavit stejně, jako při „leg day“ ve fitness centru.

Sportovních venkovních aktivit bychom napočítali desítky, ale panující podzimní počasí je jako stvořené pro běhání.  Díky chladnějšímu vzduchu se lépe dýchá, než v letních měsících, ale stále vám bude stačit lehká vrstva oblečení. Vím, že běh není pro každého. Jedná se o fyzicky náročný sport a především správná technika běhu je velmi náročná, nicméně všechno se dá naučit, když budete chtít a nebude vás v tom bránit váš zdravotní stav. Nezáleží na tom, jestli jste pravidelní běžci nebo začátečníci, běhejte vždy pocitově. Musíte mít ze svého výkonu radost. Někdy to půjde lépe někdy hůř, ale vždycky se pochvalte a usmějte se na sebe.

Vhodně zvolená sportovní aktivita nám pomáhá zlepšit svou fyzickou kondici, ale každý sportovec potvrdí, že při pravidelném pohybu necítíme jen fyzické zlepšení, ale i psychické. Sport na čerstvém vzduchu může udělat s naším tělem zázraky. Je to ventil proti stresu.

Autor Kateřina Vinařová

Instruktorka Form Factory