Zpátky ke strojům: Fitness centra jsou otevřená. Nebojte se cvičení s rouškou!

CvičeníFitness
Array ( ) Array ( [0] => WP_Term Object ( [term_id] => 8 [name] => Cvičení [slug] => cviceni [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 8 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 45 [filter] => raw [cat_ID] => 8 [category_count] => 45 [category_description] => [cat_name] => Cvičení [category_nicename] => cviceni [category_parent] => 0 ) [1] => WP_Term Object ( [term_id] => 9 [name] => Fitness [slug] => fitness [term_group] => 0 [term_taxonomy_id] => 9 [taxonomy] => category [description] => [parent] => 0 [count] => 83 [filter] => raw [cat_ID] => 9 [category_count] => 83 [category_description] => [cat_name] => Fitness [category_nicename] => fitness [category_parent] => 0 ) )

Jednotlivá opatření se pomalu, ale jistě rozvolňují a my se tak můžeme postupně vracet k naším oblíbeným aktivitám. Třeba ke cvičení ve fitness centru. Pozor ale, ať “nepřepálíte” start a nebojte využít služeb osobního trenéra, který vám poradí nejen, jak se vrátit zpět do formy, ale také jak cvičit v roušce.

Cvičit v roušce není žádný med. Ale jak se shoduje mnoho trenérů, je lepší se hýbat alespoň trochu, než vůbec. Je třeba si uvědomit, že aktivita s látkovou rouškou značně limituje jak nádech, tak výdech. Snažte se proto dýchat pravidelně a bez toho, aniž byste nasály při vdechu roušku mezi rty. Rouška totiž poté ztrácí svojí funkci. V případě sportu proto, raději než trendy stylovou roušku, vsaďte na ty jednorázové, v nichž se o poznání lépe dýchá. Ale pozor, za jedno cvičení ve fitness centru byste měly využít alespoň dvou kousků, jejich funkčnost není totiž věčná.

Pak už vám stačí jen výdrž, vhodný sportovní úbor a pevné obutí a můžete se opět pustit do boje za svou postavou snů. 
Osobní trenérka Martina Hloupá navíc radí: “Výskoky, přeskoky, švihadlo apod. je lepší chvilku vynechat, při posilování volte nižší váhy a více opakování, místo závěrečného kardia na pásu/stepperu se projděte pěšky domů z fitness centra. Chůze pěšky do fitka může být také skvělou náhradou rozehřátí na páse před tréninkem. Protože, co se fitness týče, je období pandemie koronaviru čas, kdy musíme zpomalit, můžete jej využít více pro sebe – zaměřit se na své dysbalance, bolesti různých částí těla, techniku cvičení aj. ideálně s pomocí osobního trenéra, kterému svým zájmem o jeho služby uděláte v tomto těžkém čase radost větší než kdy dříve.”

“Nepřepalte” start

Důležité je začít pomalu. Dát si postupné cíle, a to jak v docházce, tak intenzitě. “Tělo si velmi rychle odvykne a je potřeba ho postupně po návratu otestovat. Začněte tedy pomalu a postupně přidávejte. Vyhněte se tak mnoha nepříjemnostem, jako je například svalová horečka spojená s několikadenní bolestí svalů,” radí area consultant Form Factory Jakub Hrubeš a dodává: “Ať už cvičíte s činkami nebo na kardio strojích, první tréninky berte jako zkušební a cvičte spíše na nižší pracovní tepové frekvenci. V průměru mezi 120 až 150 tepy za minutu. Nepřehánějte to ani s počtem opakování a sériemi. Tři série po 12-15 opakování bohatě pro začátek postačí. Nezaměřujte se také během cvičení na jednu tělesnou partii, ale raději důkladně procvičte celé tělo.”

Foto: Shutterstock

Fitko na vlastní kůži

Osobně jsem se vždy řadila do té skupiny lidí, kteří se fitness centrům vyhýbají obloukem. Proč? Protože jsem denně na jógové podložce, běhám alespoň pětkrát týdně a vlastně všem těm závažím moc nerozumím. Důvod, proč jsem se rozhodla toto zarputilé rozhodnutí změnit, byl fakt, že se na svých lekcích nestíhám věnovat sobě, ale má plná pozornost patří mým klientům. Přála jsem si, aby drobné chybičky, kterých se mohu během cvičení dopouštět, někdo viděl a opravil mě. Navíc mě začaly bolet záda, hned o důvod víc, proč to zkusit a nejít hned k doktorům. 

Zpětně, po deseti lekcích s osobní trenérkou Martinou, mohu tuto službu jedině doporučit. Myslela jsem si, že své tělo znám, a navíc sama sportovní aktivitu učím, tak to budou jen “kosmetické” drobnosti, ale opak je pravdou. Zjistila jsem, že nic není 100%, že mám mnoho nedostatků (zejména na levé straně mého těla) a je stále na čem pracovat, abych zbytečně nezatěžovala celé tělo. 
Pokud byste si chtěly nechat poradit a rády investujete do osobního trenéra, alespoň pro začátek, věřte, že je to k nezaplacení. V tuto chvíli stejně jako služby kadeřníka nebo pedikérky. Zapomeňte na to, že budete bloudit mezi železem a zjišťovat, co se jak používá. Doba se změnila a trenéři nyní primárně své klienty učí pracovat se svým tělem a nepočítám-li běžecký pás, pracovala jsem v zásadě jen s fitness balónem, posilovacími gumičkami, TRX systémem, a hlavně s vlastní vahou. 
Moc oceňuji úvodní hodinu, kdy mě Martina provedla diagnostikou, prošla jsem měřením tělesného tuku a analýzou všem potřebných dat. Kromě toho mi hned doporučila aplikaci Kalorické tabulky a vypočítala, kolik by měl být můj denní příjem. A pak mě nenutila dělat sto angličáků nebo skákat přes švihadlo, ale pomocí pomalých cviků zjišťovala, jak na tom mé tělo je, aby věděla, na co přesně se zaměřit. 

Teprve následující hodinu jsme začaly opravdu cvičit a já následující dva dny nemohla chodit, jak mě bolelo celé moje já. 

Takže, proč vyrazit do fitka a cvičit s trenérem?

  • I když cvičíte pravidelně, zjistíte své nedostatky a můžete všechny chyby vypilovat. 
  • Naučíte se, jak správně cvičit s vlastní vahou, jak při cvičení dýchat nebo jak je důležitý hluboký stabilizační systém. 
  • Trenér je skvělou volbou pro úplné sportovce začátečníky, ale také těhotné ženy nebo například profi běžce. 
  • Díky vstupní diagnostice si můžete jasně stanovit své cíle a jít si za nimi. 
  • Pokud si najdete toho “pravého” trenéra, navážete vztah, díky němuž vás cvičení bude bavit o to víc a díky společné konverzaci často zapomenete, že občas potíte krev. 

Zdroj: zena-in.cz